Tippeligatipset 2016 – Sarpsborg 08: Tidenes ryddesjau skal bringe ny suksess til Østfold

655

(Forsidebilde: sarpsborg08.no)

Etter å nærmest ha gjort tidenes utskiftning av en spillerstall som tok Sarpsborg 08 hele veien til cupfinalen på Ullevål i 2015, virker det som om Østfold-klubben igjen i ferd med å stable et nytt vinnermannskap på beina. Spørsmålet er bare hvor lang tid hovedtrener Geir Bakke trenger for å få sitt nykomponerte lag til å fungere sammen. Klarer han det fra første spark på ballen sesongen 2016, er døra til øvre halvdel av tabellen vidåpen for Sarpsborg 08.

Hold deg fast. Hele 17 spillere (!) har i forkant av den kommende sesongen gått ut portene på Sarpsborg stadion. Spillere som var toneangivende i en sesong laget spilte seg til en 11. plass i serien og en historisk cupfinale på Ullevål i november har altså forlatt klubben i det som må være en av tidenes utskiftninger av en spillerstall i moderne norsk fotballhistorie. Likevel er det svært tydelig at dette har vært en bevisst strategi fra den unge Østfold-klubbens side. Tunge, rutinerte og tidvis skadeplagede veteraner kombinert med en god del stallfyll har i år blitt skiftet ut med unge, hurtige, sultne og treningsvillige nykommere som etter planen skal tilføre Sarpsborg 08 en ny dimensjon. En sårt tiltrengt dimensjon som gjør laget langt bedre rustet for en spillestil Molde gjorde stor suksess med i 2014, under Tor Ole Skulleruds og Geir Bakkes ledelse. Et gjerrig forsvar, lynkjappe overganger og et hardtarbeidende spisspar er Sarpsborg 08s nøkkel til suksess i 2016.

Smarte på overgangsmarkedet

- Annonse -

Til tross for sine relativt begrensede ressurser har sarpingene de siste sesongene markert seg som en av ligaens smarteste klubber på overgangsmarkedet. Sportssjef, Thomas Berntsen, virker å bedre kontroll på både det nasjonale og internasjonale spillermarkedet enn de fleste og har stått for en rekke særdeles overaskende overganger til Sarpsborg 08 de seneste årene. Blant annet var det nok mange som rynket på øyenbrynene da rutinerte Jeremy Berthod, med et titalls kamper i Champions League for Lyon og en rekke aldersbestemte landskamper for Frankrike, poserte foran Sarpsborg 08s slitne kunstgressmatte i forkant av sesongen 2013.

«Det er to norske klubber som har et navn blant spillere og supportere i Frankrike. Rosenborg, på grunn av sin Champions League-historie, og Sarpsborg 08.

– Sportssjef, Thomas Berntsen

Berthods inntreden markerte på mange måter starten på et eventyr av rutinerte spillere som Thomas Berntsen mot alle odds har klart å lokke til Østfold-klubben. Nå sist den 22 år gamle spissen Alexy Bosetti med en rekke scoringer for Nice i Ligue 1. Sportssjef Berntsen har tidligere uttalt at det er to norske klubber franske spillere og supportere har kjennskap til. Rosenborg, på grunn av sin Champions League-historie, og Sarpsborg 08. Hele fem franske spillere har vært innom klubben de siste tre sesongene, enten som et springbrett videre i karrieren eller rett og slett på grunn av de trygge og gode forholdene Sarpsborg 08 tilbyr, både sportslig og utenomsportslig.

I år er nye spillere hentet inn. Flere enn noensinne. Og den knappe åtte år gamle klubben er igjen klar for en sesong der de ønsker å ta ytterligere steg. Ytterligere steg mot toppen av norsk fotball.

 

Analyse av Sarpsborg 08 – ledd for ledd

| Målvakter

Selv om Duwayne Kerr tidvis var en meget solid keeper å regne med, kunne også den storvokste jamaicaneren ha sine blundere. Kerr takket i forkant av sesongen nei til ny kontrakt og inn har to relativt unge keepere i form av Arild Østbø og Anders Kristiansen kommet. To sultne keepere med stort potensiale. Spørsmålet er bare om de greier å prestere jevnt gjennom en sesong der Sarpsborg 08 er avhengig av en målvakt de kan stole fullt og helt på. I løpet av vinterens treningskamper har keeperplassen gått på rundgang, men det kan virke som at Arild Østbø blir det foretrukne førstevalget når sesongen sparkes i gang mot Haugesund om èn uke.

| Forsvar

Selv om klubben allerede kan skilte med en av ligaens bredeste tropper med bortimot dobbel dekning på alle plasser, er det forsvaret som utmerker seg aller mest. I midtforsvaret har rutinerte Anders Østlie og unge, fremadstormende Jakob Glesnes kommet inn. Spesielt sistnevnte har markert som en bunnsolid stopper med massivt potensiale ut fra vinterens treningskamper, der han tidligere i år blant annet murte igjen det bakre leddet nærmest på egenhånd mot fjorårets seriemester i Allsvenskan, IFK Göteborg. Sammen med Sarpsborg 08-veteran og kaptein Ole Heieren Hansen utgjør de en meget sterk stoppertrio, der også Kjetil Berge, unge Sigurd Rosted og anvendelige Tor Øyvind Hovda er alternativer. Venstrebacken bekles av den EM-aktuelle islendingen Kristin Jonsson, mens finske Henri Toivomäki konkurrerer med blant andre nevnte Berge og Alexander Groven om høyrebackposisjonen.

| Midtbane

Sentralt i banen kaprer nok lovende Anders Trondsen og elegante, rutinerte Steffen Ernemann de to plassene i midten i den klassiske 4-4-2 formasjonen, med hurtigtoget Kristoffer Tokstad og lokale Joachim Thomassen på henholdsvis høyre og venstre kant. Sentralt er danske Matti Lund Nielsen, Tor Øyvind Hovda og unge Magnus Hart alternativer, mens Alexander Groven kommer til å konkurrere med Thomassen om venstre kant.

| Angrep

Også her har Sarpsborg 08 flere strenger å spille på. Holder danske Patrick Mortensen seg skadefri, er matchvinneren fra semifinalen mot Viking i 2015, et selvskrevet førstevalg på topp. Ut fra vinterens treningskamper virker den svenske nykommeren Jonas Lindberg som en naturlig makker. Lindberg har i vinter sett ut som en rund million med sine smarte, uforutsigbare løp og scoringer. Hovedutfordreren til både Mortensen og Lindberg er unge Bosetti som neppe blir fornøyd med å bli plassert på benken og som kommer til å gi alt for å bevise Nice-ledelsen at han er mer enn god nok for spill på et langt høyere nivå enn Tippeligaen. Andre alternativer på topp er ungguttene «Kachi» og Amani Mbedule, to fremadstormende spisser som i 2016 fort kan ta ytterligere steg.

| Konklusjon

Til tross for en rekke spennende signeringer og et på papiret meget slagkraftig mannskap, tar det tid å få så mange nye spillere til å fungere sammen. Vinterens treningskamper har tidvis vært en berg og dalbane for sarpingene, med både opp- og nedturer rent spillemessig. Vi tror Geir Bakke kommer til å bruke litt tid for å få satt dette laget skikkelig, og tror ikke helt på noen «Leicester-sesong» i 2016 foreløpig. Likevel er kombinasjonen av enorm bredde i spillerstallen og en rekke spillere med skyhøyt potensiale nok til å gjøre alle mulige forhåndstips til skamme.

Vi tror likevel seriestarten kommer for tidlig. 10. plass på Sarpsborg 08.

 

| Nøkkelspiller

Anders Trondsen. Lagets kanskje viktigste spiller. Har en fantastisk venstrefot som prikker pasninger, cornere og frispark mer presist enn de aller fleste. God begge veier og er lagets playmaker. Merket tydelig savnet av han i fjorårets cupfinale. En spiller som kommer til å ta ytterligere steg i 2016 og som Sarpsborg 08 kommer til å slite med å beholde.

| Se opp for:

Jonas Lindberg. 26-åringen som kom fra Ljungskile i vinter har, sammen med Trondsen, vært lagets mest toneangivende spiller i vinter. En meget uforutsigbar spiller med smarte løp, presise pasninger og teft foran mål. Samarbeidet med Mortensen har tidvis vært glimrende og Lindberg kan fort bli en av årets kometer i Tippeligaen.

Lindberg og Mortensen

Patrick Mortensen og Jonas Lindberg blir viktige for Sarpsborg 08 i 2016. (Foto: Privat)

Vant med å bli undervurdert

Leder i Fossefallet supporterklubb, Fazli Maxharraj, er vant med at det ikke knyttes de helt store forventningene til Sarpsborg 08. – Vi er vant med å bli undervurdert, og jeg håper og tror vi ender høyere enn 10. plass når vi summerer opp i november. Med så mye utskiftninger er det selvsagt vanskelig, men om alt klaffer kan det fort bli topp fem. Det er iallefall lov å håpe.

Raskere tropp

På spørmål om hvordan han mener klubben har gjort det på overgangsfronten i vinter, er han tydelig på at troppen i år er raskere. – Det passer spillestilen vår bedre og forhåpentligvis smeller de til fra start og viser hva som bor i laget, avslutter supporterlederen.

– 10. plass høres fornuftig ut

Kaptein i Sarpsborg 08, Ole Christoffer Heieren Hansen mener en 10. plass høres fornuftig ut. – Det blir en spennende sesong for vår del, med mange nye spillere. Vi har hatt en god vinter med mye og bra trening, så vi står godt rusten foran sesongen. Mitt mål er å utvikle meg videre og være med å bidra til at Sarpsborg 08 tar ytterligere steg mot det langsiktige målet om å etablere seg blant de 10 beste klubbene i Norge, runder kapteinen av med.


  Fotballnerd.no sitt tabelltips:

  1. Rosenborg

  2. Molde
  3. Strømsgodset

  4. Odds Ballklubb

  5. Viking
  6. Vålerenga
  7. Stabæk
  8. Lillestrøm
  9. Brann
  10. Sarpsborg 08
  11. Aalesund
  12. Tromsø
  13. FK Haugesund

  14. Start


  15. Sogndal

  16. FK Bodø Glimt

  Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

  [pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

  Kommentarer

  kommentarer

  - Annonse -