To straffespark reddet Spania mot Sør-Afrika

201
Bilde: Anders Henrikson, Wikimedia.

(Spania – Sør-Afrika 3-1) Spania slet lenge mot VM-debutantene Sør-Afrika. Et klart og et tvilsomt straffespark sikret Spania til slutt tre poeng.

Spania styrte kampen fra begynnelsen av og kom til noen farlige avslutninger i løpet av kampens første kvarter. Marionas forsøk fra utenfor boksen reddet Andile Dlamini til corner. Maria Leons frispark fløy så vidt over tverrliggeren.

Sør-Afrika overrasket Spania

Spania slet dog med å bryte ned Sør-Afrikas kompakte forsvar. Samtidig etterlot spanjolene seg store rom. Dette klarte Sør-Afrika å utnytte. Thembi Kgatlana hadde mye plass på venstre side, spilte ballen til Linda Motlhalo og fikk den tilbake. Fra 20 meter skrudde Kgatlana ballen i lengste hjørne.

Scoringen var den siste nevneverdige aksjonen i første omgang. Spania spilte for tregt og brukte for mange kontakter i angrepsspillet, og klarte ikke å skape målsjanser. Sør-Afrika kom til noen potensielt farlige overganger, men dårlige valg ødela for dem.

To minutter etter pausen kom Spania til sin største mulighet så langt. Jenni Hermoso avsluttet på volley etter et innlegg. Dlamini reddet forsøket i tverrliggeren. Mariona var først på returen, men rotet vekk ballen.

Som i første omgang hadde Spania ballen mest, mens Sør-Afrika fortsatt var farlige etter overganger. En av overgangene ledet til en stor sørafrikansk nulighet. Ode Fulutudilu parkerte Leon i løpsduellen. Hennes innlegg havnet hos Kgatlana som bare fikk til en harmløs avslutning fra kort hold.

To straffespark snudde kampen

Etter halvspilt omgang fikk Spania tildelt et straffespark etter at Janine van Wyk hadde spilt ballen med armen. Hermoso var trygg fra elleve meter.

Fem minutter senere var ballen på nytt i nettet bak Dlamini. Keeperen feilberegnet en lang ball. Virgina Torrecilla var først på ballen og headet ballen over Dlamini, men stod i offside.

Det skuffende spanske laget fikk enda et straffespark ti minutter før slutt. Nothando Vilakazi klarerte en ball og stemplet Lucia Garcia under bevegelsen. Situasjonen, som heller var å betegne som et uhell, brakte videodommeren på banen. Etter en tur til tv-skjermen pekte Maria Carvajal på krittmerket og Vilakazi fikk sitt andre gule kort. Hermoso scoret sitt andre mål fra elleve meter.

To minutter før slutt ble kampen avgjort for godt. Garcia ble spilt gjennom av Torrecillas lange pasning, rundet Dlamini og scoret.

Spania vant dermed en kamp der laget skuffet i siste tredjedel, og leder gruppe B foran Tyskland. Sør-Afrika var lenge gode til å forsvare seg, men tapte sin første VM-kamp noensinne.