Colo-Colo

569

Colo-Colo

De er Chile sin største klubb og drømmeklubben for Kolo Toure.

Kontrakten til Kolo Toure går ut til sommeren og dermed kan 34-åringen forhandle med hvem han vil allerede nå. Spekulasjoner om en ny kontrakt er i luften, men etter noe svakt spill er det mulig at han blir en av ti spillere som kan forlate Anfield for godt i sommer. Om Kolo Toure vil ta steget fra å (kanskje) være garderobens praktiske vitsekomiker til å bli verdens kuleste practical joke-komiker kan han reise til Chile for å spille for Colo-Colo.

Ikke bare ville han fått total kjærlighet fra fansen (han kunne tatt i mot kampropene uansett om fansen sang om han eller selve klubben), han ville også fått spille på et stadion som er større enn Anfield. Det er for øvrig ikke en altfor stor prestasjon, Serie B-klubben Bari har for eksempel et stadion med 58 000 seter. Det er snaue 12 800 mer enn Anfield har. Så ignorerer vi det faktum at Bari knapt trekker halve kapasiteten.

Colo-Colo er Chiles ubestridte toppklubb og ble blant annet valgt inn på IFFHS All-Time World Club Ranking i 2007 som en av de 30 største klubbene i verden. De har vunnet 30 ligatitler og 10 cup-titler. Til svak sammenligning har Liverpool 18 ligatitler, men dog flere cup-titler (men også flere cuper å spille i).

- Annonse -

Colo-Colo og Liverpool kan selvfølgelig ikke sammenlignes. De skal ikke sammenlignes heller, for de er i to forskjellige verdener. Det tok 33 år fra Liverpool ble stiftet til Colo-Colo ble stiftet. Og det tok enda lenger tid før noen utenfra hørte om hovedstadsklubben. Ja, kanskje kan man ikke si at Colo-Colo fikk sitt gjennombrudd før jugoslaven Mirko Jozic ledet laget til Copa Libertadores-tittelen i 1991. På sine 4 merkverdige år i klubben sørget han med sin kompetanse fra de jugoslaviske U-landslagene for å flytte Colo-Colo opp enda et hakk på rangstigen.

At en jugoslavisk U-landslagstrener skulle komme til Sør-Amerika, til lille fattige Chile og fortelle resten av verden om nasjonens største fotballag og vise verden hvor gode de var, høres ut som et usannsynlig scenario. Da det faktisk skjedde var det nok enkelte som oppfattet det som skjebnen, som karma eller et touch fra Gud. For det var kanskje et takk fra høyere makter. Hvis man er religiøs selvfølgelig eller i grenseland, som meg. Sett at Gud eksisterer (som er vanskelig å bevise) er dette en plausibel teori.

I 1987 krasjet et Fokker 27-400M i stillehavet da det prøvde å lande på Jorge Chávez-flyplassen, rett utenfor Lima, Peru. I en katastrofe verre enn både München-ulykken og Superga-ulykken (http://futbol.blogg.no/1367682391_il_grande_torino.html) døde 43 personer. 6 flyansatte og 37 andre. Deriblant 16 Alianza Lima-spillere og 7 fra støtteapparatet. Ytterlige 4 med tilknytning til klubben, 8 cheerleadere og 2 fra Marinen døde også. Ulykken var en enorm katastrofe og frastjal Alianza en av sine beste generasjoner noensinne. Alianza var knust, et helt lag var forsvunnet og ingen visste hva de skulle gjøre.

Som en hjelper til fugl Føniks kom Colo-Colo fram i lyset. De hjalp Lima stort ved å låne dem spillere så Alianza kunne fullføre ligaen det året. Ligaen, som Alianza lå godt an til å vinne, ble vunnet av rivalene Universitario de Deportes i stedet. Det skulle gå 18 før Allianza vant ligaen igjen. Året etter, 1988, ble et usedvanlig mørkt år for Alianza, som nesten rykket ned.

Kanskje var frelseren Jozic en jugoslavisk Jesus som ble sendt for å takke Colo Colo for deres generøshet og hjelpsomhet. Jozic sørget for Libertadores-tittelen som Colo Colo hadde manglet i alle år. Interessant nok tapte Colo Colo VM for Klubblag-finalen mot jugoslaviske Røde Stjerne. I dag spiller den gamle storscoreren fra Monterrey, Humberto Suazo, omsider i den hvite Colo-Colo-trøyen igjen. Og Monterrey-eventyret hadde aldri vært mulig uten det fenomenale oppholdet han hadde i Colo-Colo. 52 mål på 54 kamper sier alt og selv om det bare har blitt 2 mål på 10 kamper så langt er håpene høye. Og det kan se ut som Colo-Colo trenger han. De siste sesongene har vært dårlige og det har vært noen tøffe kvelder på Estadio Monumental David Arellano.

Men Colo-Colo er like hvite som Rosenborg er i Norge. Og de er enda større, enda bedre og kanskje også rikere. Og de vil reise seg igjen. Garantert.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -