Premier League-tips: De må få ut potensialet sitt igjen

254

Premier League-tips: Må få ut potensialet sitt igjen

Etter en skuffende 11.plass forrige sesong er Everton nødt til å finne tilbake til 2013/2014-formen. Klubben besitter flere spennende spillere med potensiale og om den spanske manageren Roberto Martìnez klarer å utløse det, vil Everton nok en gang bli en skummel utfordrer for Europa-spill.

Etter en imponerende 5.plass i Premier League sesongen 2013/2014, ble forrige sesong et steg tilbake for Liverpool-klubben. Tett kampprogram med torsdagskamper i Europa League, kombinert med skader, gjorde at det ble nedre halvdel og 11.plass. Det var første gang siden 2005/2006-sesongen at Everton befant seg på den nederste halvdelen av tabellen. Nå forventes det at Everton, anført av manager Roberto Martìnez, klarer å kjempe om plasser på kontinentet igjen.

En nøye mann

Martìnez er en svært grundig manager, som studerer og analyserer ned til den minste detalj. Ikke bare det fotballtaktiske, men også ting som kosthold og skadeforebygging. Hans fotballfilosofi dreier seg i alle hovedsak om korte pasninger og stor bevegelse. Derfor utfører laget også all trening med ball. Katalaneren er svært tro mot sin filosofi og hans syn på fotball. Da Martìnez kom til England som spiller for første gang, fikk han først se klubben sin Wigan spille treningskamp. Fra avspark slo de ballen bakover og slo langt opp igjen slik at ballen gikk ut av spill og laget kunne flytte etter på innkastet. Dette var så uvanlig for spanjolen at han trakk paralleller til rugby og ikke fotball.

- Annonse -

Da han tok fatt på sin første manager-jobb i Swansea-city var han bare 33 år gammel og klubben befant seg i League one. Han overtok et klassisk gammelbritisk 4-4-2 lag med store sterke spisser og duellsterke midtbanespillere. Dette hadde tidligere vært grunnen for at Martìnez selv ikke ble satset på som spiller i klubben, hans mangel på fysikk. Slik skulle ikke han gjøre det, han skulle selvsagt gjøre det på sin egen måte.

– Mange britiske fotballtrenere tror at den eneste måten å komme seg unna nedrykk er å bruke en gjeng med fysisk sterke spillere som bare smeller ballen oppover. En slik metodikk ville gått imot alt det jeg hadde prøvd på som spiller, skrev spanjolen.

Han sa det ville vært en rekke klubber i League One som ikke ville akseptert hans fotballfilosofi  og fansen ville de fleste steder ønsket kjappe resultater og mer direkte fotball i stedet. Han visste at Swansea var annerledes.

Fikk sjokk

Da han ankom Wigan i 1995 fikk han sjokk over hvor mange fysiske øvelser spillerne gjorde uten ballen. De hadde fire uker trening før ballen ble kastet utpå og trenerne krevde da at de skulle være kampklare.

Han legger stor vekt på nettopp ballen i sine egne treningsmetoder og gjorde dette i Swansea. Alt handlet om ballen og man hadde sluttet å løpe opp og ned bakker. Nåværende Swansea-manager, Garry Monk, spilte under Martìnez i klubben og bekrefter det store ballfokuset på trening.

– På trening gjorde vi alt med ballen. Så mange touch som mulig, så mange pasninger som mulig; øvelser på å holde på ballen. Alt handlet om å holde på ballen og skape et pasningsspill som kunne utrette noe, fortalte han til The independent.

Swansea-laget hans var nok enda mer pasningsorientert enn de senere Wigan og Everton-lagene hans, da de aldri slo langt, men han fikk en treg start i Wales og fansen var utålmodige en god stund, før de etterhvert lærte seg å være det motsatte. Swansea ble etterhvert kjent på balløya for sin fintspillende stil og de ble en stund kalt «Swanselona». Da laget rundtspilte Roy Hodgsons Fulham (selv om det bare ble 1-1), konstaterte kamprapporten til The Sunday Times at det kanskje ikke fantes noe mer fintspillende lag hverken i Championship eller i Premier League. De sa til og med at Arsène Wengers Arsenal så ut som et langpasningslag i forhold. Det sier en hel del.

Har satt sine spor

Det er få tvil om at han har satt sine spor igjen på Liberty Stadium. Da Brendan Rodgers overtok jobben i Swansea sa han at klubben hadde den rette innstillingen og at det var lettere å bruke sin filosofi med korte pasninger og tålmodig spill der. Han hadde nemlig slitt med dette i Reading, på samme måte som Martìnez slet i starten av sin Swansea-periode.

De fleste av oss har de siste årene blitt godt kjent med Swansea gjennom klubbens flotte prestasjoner i Premier League de siste sesongene. Både under Brendan Rodgers, Michael Laudrup og nåværende sjef Gary Monk, har vi sett et spillende og pasningssterkt Swansea. Alle disse har lagt til egne tanker og elementer, men vi kan alle se grunnlaget Martìnez la da han var i klubben. Han har uten tvil satt sine spor, og klubben virker å fortsette i samme retning fortsatt.

Som trener ønsker jeg å satse på spillerens talent, og ikke langpasninger og tilfeldigheter – Roberto Martìnez

 

Tro mot egen filosofi og egne prinsipper: Roberto Martìnez

 

Vurdering av Everton-stallen 2015/2016

Keeper:

Tim Howard er fortsatt en god Premier League-keeper, tross sine 36 år. Kan gjøre de mest fantastiske refleksredningene. Everton bør nok på sikt se etter en ny keeper, men enn så lenge, holder amerikaneren Howard i massevis. En ok backup i Joel Robles.

Forsvar:

Strålende sidebacker i Seamus Coleman og Leighton Baines. Coleman som ble hentet til klubben av David Moyes for utrolig lave 60 000 pund. Har vært linket til større klubber, men alt tyder på at iren blir på Goodison Park. En høyreback med et stort register som dekker hele høyresida opp og ned. Han leverer også scoringer og målgivende. En av ligaens beste høyrebacker. På venstrebacken har de også en av ligaens beste i Leighton Baines. Den engelske landslagsbacken har blitt 30 år, men holder enda et meget høyt nivå. Solid defensivt, men har sine største styrker offensivt. Fantastisk venstre-fot som veldig ofte finner medspillere inne i boksen. En strålende frisparkskytter er han også. Litt tynt med gode backup-spillere på backene.

På stopperplass er også bredden dårlig, men de to jeg regner med vil starte de fleste kamper, er en spennende stopperduo. 21 år gamle John Stones har vært sterkt linket til Chelsea denne sommeren, men Everton er svært lite lystne på å selge. En moderne og spillende stoppertype som bare vil bedre. Det er heller ikke noe minus at han vil spille mange kamper sammen med rutinerte Phil Jagielka. Den rutinerte stopperen har hatt flere solide sesonger nå og også spilt en rekke landskamper for England. Jagielka og Stones utfyller hverandre godt og utgjøre en spennende stopperduo.

Den bakre fireren de kan stille når alle er skadefri er meget, meget sterk. Jeg skal faktisk gå så langt som å si at Everton kanskje har de beste sidebackene i ligaen om du tar med både høyre og venstre under ett. De har dessverre ikke altfor gode backup-spillere om det skulle oppstå skader. En ekstra midtstopper har vært ryktet inn og det kommer nok også i løpet av måneden.

Midtbane:

Her er bredden og mulighetene flere. Sentralt har man rutinerte Gareth Barry som har kunnet nyte stor tillit hos Martìnez. Begynner dog å dra på årene og tempoet er ikke allverden lengre. Pådrar seg fryktelig mange gule kort. I James McCarthy har man en av ligaens mest undervurderte spillere. Et rivjern og en ballvinner som også gjør konstruktive ting med ballen. Slet noe med skader forrige sesong, noe laget helt sikkert merket. Man har også den unge bosnieren Muhamed Besic. En spiller som spilte en god del forrige sesong, men som var litt variabel i prestasjonene. Vil bare bli bedre, 22 åringen fra Bosnia. Ellers har man hentet inn Tom Cleverley på free transfer. Martìnez kjenner Cleverley godt fra tiden i Wigan og det kan fort bli han som danner duo med McCarthy sentralt på midten denne sesongen. Cleverley fikk en oppsving på karrièren i Aston Villa forrige sesong og det vil være gledelig om han tar det med seg til Goodison Park denne sesongen.

Everton vil spille i en 4-2-3-1 formasjon og på de offensive midtbaneplassene er også valgmulighetene flere. Gerard Deulofeu er hentet permanent til klubben og han er en spillere som er utrolig spennende. Var i Everton på lån for to sesonger siden og viste mye positivt den gangen. Ellers har man Kevin Mirallas, Steven Naismith, Aiden McGeady, Leaon Osman og Ross Barkley. Sistnevne venter enda på sitt virkelig store gjennombrudd og det kan fort komme denne sesongen. Teknisk meget god spiller med bra frekvens i beina og et bra pasning og skuddbein.

Bra bredde både sentralt, på kant og i 10’er rollen bak spiss. Spillere som Naismith og Mirallas kan også brukes i en spissrolle. Med andre ord, flere anvendelige spillere som gjør valgmulighetene flere.

Angrep:

I Romelu Lukaku har vi en spiller med stort potensiale som vi enda venter på skal slå ut i full blomst. Har hatt flere strålende perioder i løpet av sesongene, men har slitt med å levere stabilt kamp etter kamp. Han har likevel levert 25 ligascoringer for Everton de siste to sesongene, fordelt på 61 starter og seks innhopp. Kanskje løsner det skikkelig denne sesongen? Den kraftige belgieren er enda bare 22 år, så han har god tid enda. Det som skal til er kanskje en bedre spiss til å pushe Lukaku? Per nå har han omtrent ingen konkurranse om spissplassen og en bedre backup-spiss trengs sårt hos de blå.

For å oppsummere. En veldig god spiss i Lukaku som bare kan bli bedre, men overhodet ingen andre alternativer. Det bør bekymre Martìnez.

Nøkkelspiller:

Romelu Lukaku:

Med så svake alternativer er jeg nødt til å trekke frem Lukaku her. Nå kan det selvsagt hende klubben henter inn en spiss i løpet av måneden, men tar utgangspunkt i det som er nå. Blir Lukaku skadet over en lengre periode, kan de få slite. Mirallas, Naismith og Konè kan alle bekle posisjonen, men ser på alle som et steg ned fra Lukaku som alene-spiss i et 4-2-3-1 system.

Spiller å se opp for:

Gerard Deulofeu:

Den kvikke spanjolen kan gjøre dagen sur for de aller fleste forsvarsspillere om han har dagen. Litt uferdig enda, men potensialet er det ingenting å si på. Teknisk slepen, god èn mot èn og uforutsigbar. En spiller jeg virkelig ser frem til å følge denne sesongen.

Talent: Gerard Deulofeu

Konklusjon:

Alt under 8.plass er egentlig en liten underprestasjon med den stallen Everton besitter. Flere spennende spillere i alle lagdeler og en god miks mellom rutine og unge spillere som har mer å gå på. I tillegg skal man ikke spille Europa-League denne sesongen. Det vil føre til færre skader og mer hvile mellom kampene, noe som er fryktelig undervurdert. Everton taklet ikke dette torsdag-søndag kjøret forrige sesong på en veldig bra måte. Potensialet til å utfordre om plasser i Europa League og Champions League i 2016 er også til stedet om man får ting til å klaffe. En spiller som Ross Barkley har mer i seg enn han har fått vist til nå f.eks. Det samme kan man si om Gerard Deulofeu og Romelu Lukaku. Det store spørsmålstegnet med dagens Everton-stall er bredden i forsvar og mangel på en utfordrer til Romelu Lukaku på topp. Her bør det komme flere forsterkninger og det tror vi det gjør også. Vi tipper imidlertid ganske safe til slutt.

Vi tror Everton ender på 8.plass

(all statistikk er hentet fra soccerbase.com. Annen informasjon er hentet fra http://www.josimar.no/artikler/kalenderluke-15-den-dedikerte/2073/)

– Høres veldig riktig ut

Everton-supporter, Stian Skarboe synes tipset vårt ser greit ut og synes 8.plass høres ut som en fornuftig plassering av laget hans.

–  8.plass høres veldig riktig ut. Det er noe sånt jeg selv ser for meg. Håper selvsagt høyere hvis alt klaffer, slik som for to år siden, men realistisk sett høres en plass rundt 8’ende riktig ut. Da spesielt med tanke på overgangssummer. Vi har kun brukt 4,3 millioner pund. Det er på Deulofeu, sier han.

Skarboe har alltid høye forventninger før sesongstart og har de senere årene pleid å drømme om Europa-plasser. Men etter hva som skjedde forrige sesong er han ikke helt der lengre.

– De senere årene har jeg drømt om Europa, men etter fjoråret, når jeg så hva det gikk på bekostning av, så betyr ikke dette så mye lenger. Jeg håper vi kan finne formen fra to år siden og bygge videre derfra. Klarer vi topp seks vil jeg være strålende fornøyd. Alt under 8’ende vil være en stor skuffelse, forteller han, og trekker frem John Stones og Ross Barkley om spillere som kan få sine gjennombrudd den kommende sesongen.

Har klare mangler

Everton har brukt lite penger i sommer, men har likevel hentet to gode forsterkninger. Skarboe er godt fornøyd med de nye signeringene.

– Etter jeg så Cleverley i Villa er jeg veldig fornøyd med den signeringen. Roberto kjenner han godt fra tidligere, og han og McCharthy tror jeg kan bli en strålende midtbaneduo.  Deulofeu er også en meget spennende spiller, og nå som han er her permanent, og får tid og ro, tror jeg han kan terrorisere en del backer i år, sier han.

Han legger likevel til at stallen har flere klare mangler.

– Det gjelder spissplass og midtstopperplass. Arona Konè, jøye meg. Det er en så begrensa fotballspiller du kan få. Og med en kropp laget av gelè også, så blir det vanskelig. Lukaku trenger utfordrere, og vi trenger folk som kan gjøre en jobb om han skulle bli skadet eller suspendert. På stopperplass er det også utrolig tynt. Med skade på enten Jags eller Stones er vi veldig tynne. Vi bør absolutt signere en stopper som kan både utfordre begge de to, samt være trygg når han får sjansen, forklarer han.

Litt splittelse

Etter en fantastisk førstesesong i klubben med 5.plass og plass i Europa League, ble fjoråret en stor nedtur for Robert Martinez og Everton-fansen. De fleste står bak manageren, men det finnes unntak.

– Roberto har en bra standing blant fansen, men det er litt splittelse. På den ene siden, Moyes ville aldri klart å signere Lukaku, Deulofeu og lignende. Roberto er virkelig flink til å tiltrekke gode spillere og gjøre Everton attraktive. På den negative siden er han litt som Rodgers. Alltid blid og fornøyd og alltid er alt «så fantastisk» også videre. I tillegg har han sine favoritter som rett og slett er ødeleggende for laget. Nevnte Konè, Gibson, McGeady er spillere som ikke er i nærheten av gode nok. I tillegg har Gareth Barry klippekort, noe som for meg er helt uforståelig. Var god første året, men nå er tida ute, avslutter han.

Vi ønsker Stian og Everton lykke til med årets sesong!

1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
6. ?
7. ?
8. Everton
9. ?
10. West Ham
11. ?
12. Newcastle
13. ?
14. West Bromwich
15. Aston Villa
16. Watford
17. Bournemouth
18. Sunderland
19. Leicester
20. Norwich

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -