EURO 2016: Kan Irland skape trøbbel for storlagene?

713

Irland deltar i sitt tredje europamesterskap i historien. Begge gangene (i 1988 og 2012) ble det farvel i gruppespillet. Klarer irene å ta seg videre denne gangen?

Veien til EM:

Irland ble nummer tre i en gruppe bestående av Tyskland, Polen, Skottland, Georgia og Gibraltar foruten Irland selv. Deretter måtte de ut i playoff mot Bosnia-Herzegovina, hvor de vant 3-1 sammenlagt. I løpet av gruppespillet tok de blant annet 4 poeng mot regjerende verdensmester Tyskland, og laget beviste dermed at de ikke er et enkelt lag å slå. Veteranen Robbie Keane og Jonathan Walters ble lagets toppscorere i kvalifiseringen, begge med 5 mål. Forøvrig slapp Irland kun inn 7 mål i løpet av gruppespillfasen av kvalifiseringen. Det var færrest i gruppa, og to færre enn gruppevinner Tyskland.

Troppen:

- Annonse -

Keepere: Darren Randoplh (West Ham), Shay Given (Stoke), Kieren Westwood (Sheffiel Wed.).

Forsvarsspillere: John O’Shea (Sunderland), Cyrus Christie (Derby), Ciaran Clark (Aston Villa), Seamus Coleman (Everton), Shane Duffy (Blackburn), Richard Keogh (Derby), Stephen Ward (Burnley).

Midtbanespillere: James McCarthy (Everton), Robbie Brady (Norwich), Wes Hoolahan (Norwich), Jeff Hendrick (Derby), Glenn Whelan (Stoke), James McClean (West Bromwich), Aiden McGeady (Sheffield Wed.), David Meyler (Hull), Stephen Quinn (Reading).

Angrepsspillere: Robbie Keane (LA Galaxy), Shane Long (Southampton), Jonathan Walters (Stoke), Daryl Murphy (Ipswich).

De aller, aller fleste spillerne til Irland spiller daglig enten i Premier League eller i Championship i England. Med noen få unntak er troppen troppen den samme som tapte alle kampene i EM for fire år siden, i gruppe med vinner Spania, Kroatia og finalist Italia. Troppen består av flere rutinerte spillere som Shay Given, John O’Shea, Glenn Whelan og Robbie Keane. I tillegg er det et klart flertall av løpssterke, hardtkjempende og taklingssterke spillere, og en klar mangel på kreativitet og individuelle klassespillere. Sannsynligvis blir West Hams Darren Randolph den foretrukne keeperen etter en meget god sesong, men det er også mulig at veteranen Shay Given foretrekkes foran Randoplh. I forsvaret er det kaptein John O’Shea som har hovedansvaret, mens backene Seamus Coleman og Robbie Brady blir viktige både offensivt og defensivt.

På midtbanen er det Evertons James McCarthy som er hovemotoren, mens Norwichs Wes Hoolahan kan by på mer kreativitet. Stokes Glenn Whelan er også en meget viktig ballvinner på midten. På kantene kan man bruke spillere som James McClean, Aiden McGeady såvel som Jonathan Walters. Noe bekymringsverdi er det at Aiden McGeady ble lånt ut til Sheffield Wednesday i vinter uten å ha spilt en eneste ligakamp for Everton denne sesongen. Han imponerte heller ikke for Championship-klubben, hvor det kun ble 1 scoring og ingen målgivende på 13 kamper. Nevnte Jonathan Walters kan også bekle spissplassen, hvor han har sterk konkurranse av Southamptons Shane Long og veteranen Robbie Keane.

Gruppe:

Irland er trukket i en tøff gruppe sammen med Italia, Belgia og Sverige. Den første kampen deres spilles i St. Denis mot Sverige 13. juni, mens de møter Belgia i Bordeaux 18. juni. Den avgjørende kampen spilles 22. juni i Lille mot Italia. Får de hevn mot Italia etter tapet i EM for fire år siden?

Nøkkelspillere:

Irland mangler store individuelle profiler, men blant de viktigste spillerne er blant andre Southamptons Shane Long. Den løpssterke spissen gir ikke motstandernes forsvarsspillere mye tid med ball. Han hadde også en meget god vårsesong for Southampton, og totalt ble det 13 scoringer og 6 målgivende på 34 kamper denne sesongen. Viktig blir også Evertons James McCarthy, som er en viktig løpskraft på midten. McCarthy har slitt med dårlig form denne sesongen, og han må finne tilbake til formen fra tidligere sesonger om de skal ha mulighet til å hevde seg i mesterskapet. I tillegg kan klubbkamerat Seamus Coleman også bli viktig med sine sugende løp offensivt, samt sine defensive kvaliteter. I likhet med McCarthy har også Coleman slitt med dårlig form denne sesongen. Skader har også bidratt til å ødelegge sesongen for Coleman, og han må finne tilbake til toppformen om Irland skal hevde seg i EM.

Se opp for:

Robbie Brady. 24-åringen kan spille som både venstreback og venstrekant, men på landslaget har han stort sett spilt på venstrebacken. Der er han ikke bare effektiv i forsvar, han kan også være et nyttig angrepsvåpen med sitt farlige venstrebein. Den bruker han både til å slå gode innlegg og til å sende i vei farlige langskudd. Til tross for at det ble nedrykk med Norwich denne sesongen kan han bli viktig for Irland under EM.

Styrker:

Irland har et meget løpssterkt lag som er vanskelig å slå. De 4 poengene de tok mot Tyskland under kvalifiseringen understreker dette. De to midtbanekrigerne James McCarthy og Glenn Whelan blir spesielt viktige, mens Shane Long legger trykk på motstanderens forsvar. I Seamus Coleman og Robbie Brady har man også to backer som kan være farlige angrepsvåpen. I kvalifiseringen var laget også meget solide defensivt, mens man i spillere som Robbie Keane, John O’Shea og Shay Given har masse rutine.

Svakheter:

Laget mangler individuelle klassespillere som kan varte opp med det lille ekstra. Mens Wales og Sverige har Bale og Zlatan, som nesten kan avgjøre kamper på egenhånd, mangler Irland en slik spiller. Laget mangler også kreativitet, og det hjelper heller ikke at Aiden McGeady, som har vært en viktig spiller for det irske landslaget de siste årene, har slitt med dårlig form denne sesongen. Det er også usikkerhet rundt kvaliteten på  midtstopperne, men de viste i hvert fall i kvalifiseringen at de kan holde målene ute.

Treneren:

Martin O’Neill har trent det irske landslaget siden november 2013, da han tok over etter italienske Giovanni Trapattoni. O’Neill har hatt suksess med Celtic og Aston Villa, mens det ble et mindre vellykket treneropphold i Sunderland fra 2011-2013. Nå har altså nordiren ledet Irland til sitt andre europamesterskap på rad, hvor han vil håpe de kan bite bedre fra seg enn de gjorde for 4 år siden, da de tapte all tre kampene i gruppespillet. Martin O’Neill deler forøvrig etternavn med Nord-Irlands trener Michael O’Neill, men de to er ikke i slekt. Det kan også nevnes at den frittalende Roy Keane er Irlands assistenttrener.

Dommen:

Irland er et lag det er vanskelig å slå, men de har vært noe uheldige og havnet i en meget tøff gruppe. Det ville vært overraskende om ikke Belgia og Italia stakk av med de to første plassene i gruppa, og Irland må nok dermed kjempe med Sverige om å bli nummer 3 i gruppa.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -