Fra spansk tredjedivisjon til toppen av Premier League

593

Han var en av bookmakernes favoritt til å få sparken først før sesongen. Etter fire runder står laget hans med fire av fire seire, og Watford innehar tredjeplassen i Premier League, to poeng foran Manchester City. London laget sin manager er ukjent for de fleste, men seiler nå opp som en av de mest spennende trenerne i Europa. 

Playoff spøkelse 

Javi Gracia tok som 36-åring over det spanske tredjedivisjons laget Pontevedra på slutten av sesongen 2006/2007. Med 12 kamper igjen vant laget 6, spilte uavgjort 5 og tapte 1 kamp. Det var nok til å vinne ligaen, men Pontevedra tapte playoffen.

I sin andre sesong hentet Gracia den unge midbanespilleren Fran Rico, og satte laget opp i en 4-3-3 formasjon. Gracia gjorde Ponteveda vanskelige å slå, og laget slapp bare inn 29 mål på 38 kamper. Venstrevingen Igor ble lagets toppscorer med 16 mål.

Etter å ha ledet Pontevedra til andreplass i ligaen, men nok en gang tap i playoffen mot Cueta, valgte Gracia å forlate klubben. Han ble tilbudt ny kontrakt, men han valgte å avslå tilbudet fordi han ifølge seg selv ikke fortjente en ny sjanse.

- Annonse -

Opprykk og ungdomsutvikling 

Foran 08/09 sesongen ble Gracia presentert som ny Cadiz trener. Denne gangen skulle han lykkes med å rykke opp fra tredjedivisjon. I Cadiz brukte Gracia en flytende 4-1-4-1 formasjon med Toedtli som targetmann og Juanma og Ormazable som playmakere.

Neste sesong skulle vise seg å bli mye tøffere for Cadiz og Gracia. Han valgte å være lojal mot spillerne som hadde spilt laget opp til andredivisjon, og han startet derfor sesongen med 8 av spillerne fra sesongen før i startoppstillingen. Etter 19 kamper fikk han sparken etter fire seire og åtte tap.

Gracia dro tilbake til Villarreal, klubben han hadde spilt for mellom 1999-2002 og tok over B-laget i 10/11 sesongen. Målet hans var å bli bedre på utvikling av unge spillere. I Villarreal brukte Gracia 4-4-2 formasjonen for første gang, som han senere med hell skulle bruke i Watford. Gracia har uttalt at tiden hans i Villarreal har hjulpet han mye i å bli en bedre trener.

Konflikt

Etter et kort opphold i Hellas returnerte Gracia til Spania og Almeria foran 11/12 sesongen. Han hentet to spillere han kjente godt til fra før i Iago Falque og Charles. Han fortsatte å bruke en 4-4-2 formasjon med Charles og Aleix Vidal som de to spissene.

Almeria rykket opp til La Liga etter å ha beseiret Girona i playoffen, men Gracia valgte overraskende å trekke seg som trener etter et møte med Almeria styret. Han var ikke fornøyd med at klubben planla å selge flere nøkkelspillere. » Jeg kom ut av møtet med styret med vissheten om at jeg ikke kunne fortsette» sa Gracia etter møtet.

Esteban, Gracias målvakt i Almeria har senere uttalt: » Fremfor alt hadde han en plan. Han var veldig tydelig taktisk. Du visste alltid hvor medspilleren dine var på banen. Han brydde seg ikke om feil vi gjorde, men heller på løsningene han kunne finne for at vi unngikk å gjøre feil».

Suksess

Det tok ikke lang tid før La liga laget Osasuna ansatte Gracia. Laget opplevde en tøff sesong, og var nære ved å holde seg i den øverste divisjonen. Gracia tok frem 4-1-4-1 formasjonen han hadde brukt i Cadiz med to playmakere bak spissen.

I Malaga hadde de fått øynene opp for Gracia. Klubben var overbevist om at han var rett mann for de. Alle eksperter tippet at Malaga skulle rykke ned på bakgrunn av nøkkelspillere som forlot klubben og at ingen penger ble brukt på forsterkninger.

Gracia gjorde forhåndstipsene til skamme og guidet laget inn til imponerende niendeplass. Han vekslet mellom tre formasjoner: 4-4-2/4-2-2-2/4-3-3. 21-år gamle Juanmi ble lagets toppscorer og midtbanespilleren Camacho hadde sitt gjennombrudd den sesongen. Andre nøkkelspillere for Gracia var Castillejo, Darder og Amrabat.

Malaga under Gracia var ekstremt gode mot topplagene og innkasserte fire poeng mot Barcelona, hvor de vant 1-0 på Camp Nou. De var ubeseiret mot Real Madrid og vant en kamp mot Atletico Madrid.

Katastrofe

Gracia fortsatte i jobben som Malaga trener også neste sesong og leverte nok en imponerende sesong hvor de til slutt endte på en åttendeplass. Etter to suksessfulle sesonger i Malaga, dro Gracia til Rubin Kazan i Russland. Kazan hadde mye penger å bruke til overganger, en ny situasjon for Gracia som var vant til å bruke de spillerne som allerede var i klubben. Det endte dårlig på grunn av to faktorer. Den ene var språket, og den andre var elendige spillerkjøp. Kazan endte på en skuffende niendeplass og Gracia fikk ikke fortsette.

Ny start

På slutten av januar i år ble Gracia presentert som ny Watford trener. Etter en trøblete sesong hvor klubben valgte å sparke Marco Silva midt i sesongen på grunn av hans flørt med Everton fortsatte den dårlige formen til Watford. London-klubben endte til slutt på 14. plass. Lagets supportere håper nå at Javi Gracia kan styre laget til like imponerende resultater som i Malaga. Det er en ny start for Gracia som underpresterte i Russland. I Watford ser det foreløpig ut som et lykkelig ekteskap.

 

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -