Gruppe B: Tyskland, Kina, Spania, Sør-Afrika

208
Foto: FIFA Women World Cup France 2019

Fredag 7. juni spilles åpningskampen i VM i fotball for kvinner. Turneringen finner sted i Frankrike og 24 lag deltar. Vi analyserer gruppene før turneringens start. I dag kan du lese mer om gruppe B.

Tyskland

Lag

Elleve av lagets 23 spillere spiller i VfL Wolfsburg eller Bayern München, Tysklands to beste klubber. Unntatt Lyon-profilene Carolin Simon og Dzsenifer Maroszan spiller samtlige spiller i den tyske Bundesliga. Samtidig er mange spillere nye i landslaget. Sju spillere har mindre enn ti landskamper.

Særlig Maroszan er en meget viktig spiller for laget. Den offensive midtbanespilleren er angrepsspillets sentrale brikke. Foran henne skal variable Alexandra Popp sørge for mål. Målvakten Almuth Schult er blant verdens beste keepere – når hun er i form. Wolfsburg-keeperen ser dog tilbake på en skade- og tabbepreget vår.

Siden Martina Voss-Tecklenburg har tatt over, har lagets spill vært preget av forskjellige taktiske eksperimenter. Laget har variable spillere og er i stand til å reagere på motstandernes trekk. I tillegg er spillerne fysisk sterke. Tysklands største svakhet for øyeblikket er det etablerte angrepsspillet, noe som skaper en større avhengighet av individuelle prestasjoner for å produsere målsjanser.

- Annonse -
Trener

Etter at Steffi Jones hadde fått sparken, jobbet Horst Hrubesch som vikartrener. Først i november 2018 ble Martina Voss-Tecklenburg den nye tyske landslagstreneren. Som trener vant hun tidligere cupen og UEFA-cupen, som senere ble omdøpt til Champions League, med FCR Duisburg 2001. Fra og med 2012 trente hun det sveitsiske landslaget og ledet laget til VM i 2015 og EM i 2017. Hun ønsker at laget skal stå høyt og spille aktivt og modig.

Historie og form

Tyskland har deltatt i samtlige VM så langt og har alltid kommet minst til kvartfinalen. I tillegg til hele åtte EM-gull vant Tyskland VM i 2003 og i 2007. Tyskland er også regjerende olympiske mestere. Forrige VM avsluttet Tyskland på fjerdeplassen. EM i 2017 ble en skuffelse: I kvartfinalen tapte Tyskland mot Danmark og røk ut.

Resultatene under Voss-Tecklenburg har vært gode, men spillet har ikke alltid vært overbevisende. Så langt i år har Tyskland slått topplagene Frankrike og Sverige. Mot Japan spilte laget uavgjort. Den siste treningskampen mot et svakt chilensk lag vant Tyskland kun 2-0.

Prognose

Tysklands mål er å nå semifinalen, noe laget har potensialet til å gjøre. Samtidig har troppen gått gjennom store forandringer. For at Tyskland skal lykkes under VM, er laget avhengig av at samspillet mellom spillerne fungerer godt.

Kina

Lag

De fleste spillerne spiller i Kina, kun spissen Shuang Wang (Paris Saint-Germain) spiller for tiden i Europa. Wang er også lagets beste spiller og inntar ofte en fri rolle i angrepsspillet i 4-4-2 eller 4-2-3-1-formasjonen. Ved siden av spissen spiller som regel Shanshan Wang, som er en utpreget målscorer. I forsvaret er kaptein Haiyan Wu sentral.

Særlig angrepet rundt Shuang Wang er en trussel. Shuang og Shanshan Wang er i stand til å score mot alle lag. Samtidig har Kina slitt med å aktivisere de farlige spissene mot gode motstandere. I tillegg mangler Kina erfaring på den sentrale defensive midtbaneplassen, noe som kan vise seg å være en svakhet i løpet av turneringen.

Trener

Xiuquan Jia har vært landslagstrener i ett år. Den tidligere landslagsspilleren har trent flere herrelag i den øverste kinesiske serien. I tillegg var han tidligere også ansvarlig for flere kinesiske U-landslag på herresiden. 55-åringen ble i 2010 møtt med anklager om kampfiksing, men ble til slutt ikke tiltalt.

Historie og form

Kina hadde sin beste tid på 90-tallet og var på denne tiden Asias fremste fotballag på kvinnesiden. Mellom 1986 og 1999 vant landet sju asiamesterskap på rad. For åttende og siste gang vant Kina turneringen i 2006. I 2018 havnet laget på tredjeplassen.

Også i VM var Kina best på 90-tallet. I 1999 tapte Kina finalen mot USA etter straffesparkkonkurranse. I 1995 havnet laget på fjerdeplassen. Ellers endte Kinas turneringer i kvartfinalen. Kun én gang, i 2011, var Kina ikke kvalifisert til VM.

Formen i år har vært varierende. Kina vant treningskampene mot Nigeria, Sør-Korea Russland og Kamerun, men spilte en svak Algarve Cup. Etter tap mot Norge, Danmark og Nederland (etter straffesparkkonkurranse) avsluttet Kina turneringen på sisteplassen. Den siste treningskampen før VM tapte laget 1-2 mot Frankrike.

Prognose

Kina må hevde seg mot Tyskland og Spania for å avansere fra gruppen. Denne oppgaven vil bli formidabel. Om Kina klarer å komme seg videre fra gruppespillet, er det vanskelig å se for seg at laget skal komme lengre enn kvartfinalen.

Spania

Lag

Hele ti spillere i stallen kommer fra Champions League- og seriesølvvinneren, FC Barcelona. Fem flere spillere har for tiden kontrakt med Spanias seriemestere, Atletico Madrid. Kun to spillere, forsvarsspillerne Celia Jimenez (Reign FC) og Irene (Paris Saint-Germain) spiller i utlandet.

Ved siden av en del erfarne spillere har Spania flere spennende talenter, og ni spillere i troppen er yngre enn 25 år. Av de etablerte spillere er særlig Atletico-spissen Jenni Hermoso viktig for laget. Hun er en meget målfarlig spiss som scoret 24 mål i serien for Atletico denne sesongen.

Utenom det har Spania et sterkt kollektiv framfor framragende enkeltspillere. Spillerne er trygge med ballen og teknisk gode. Samtidig er treneren Jorge Vilda flink til å utnytte lagets fleksibilitet og har gjort laget taktisk fleksibelt. Enkle slurvefeil i forsvaret ødelegger dog ofte for Spania.

Trener

Etter at de spanske spillerne hadde rebellert mot Ignacio Quereda under VM i 2015, ble Jorge Vilda ny trener etter turneringen. Vilda trente tidligere Spanias U17 og U19 på kvinnesiden og vant U17-EM i både 2010 og 2011.

Historie og form

Spania har kun én gang tidligere kvalifisert seg til et VM. I 2015 klarte laget ikke å avansere fra gruppespillet. I EM har det gått bedre. Spania har deltatt tre ganger. To ganger endte turneringen i kvartfinalen, én gang kom laget til semifinalen.

Spansk kvinnefotball og det spanske landslaget har dog utviklet seg betraktelig de siste årene. Spania vant alle åtte kvalifiseringskamper til VM. Under Algarve Cupen tidligere i år tapte laget kun mot Polen og endte opp på syvendeplassen. Spania har fått til en del respektable resultater i år. Laget har tapt knepent mot USA og England, spilt uavgjort mot Canada og slått blant annet Brasil og Nederland.

Prognose

Med sitt sterke kollektiv kan Spania være en hard nøtt å knekke for alle lag. Laget har dog havnet i en tøff gruppe og kan få vanskelige motstandere i utslagsrundene. Likevel har Spania potensialet til å nå langt om alt klaffer.

Sør-Afrika

Lag

De 23 spillerne kommer fra 16 forskjellige lag. Mange spillere spiller fortsatt i Sør-Afrika, mens en del andre, særlig midbane- og angrepsspillere, har funnet klubber i utlandet.

De erfarne forsvarsspillerne Noko Matlou (33), Janine van Wyk (32) og Nothando Vilakazi (30) skal holde forsvaret tett. Tjue år gamle Linda Motlhalo er en talentfull og kreativ spiller. I det offensive spillet er likevel angrepsspilleren Thembi Kgatlana Sør-Afrikas fremste våpen. 23-åringen ble kåret til både årets spiller i Afrika og til afrikamesterskapets beste spiller i 2018. I denne turneringen ble hun i tillegg toppscorer.

Sør-Afrika har et fysisk sterkt lag. Spillerne er fleksible og i stand til å spille forskjellige taktiske systemer. Det offensive spillet er sterkt. Bakover, derimot, er det grunn til bekymring i den sør-afrikanske leiren. Forsvaret har vist seg til å være lagets akilleshæl i det siste.

Trener

Den tidligere landslagskapteinen Desiree Ellis ble landslagstrener i 2016. Før hun ble landslagstrener, hadde Ellis trent den sør-afrikanske klubben Spurs Ladies i ti år. Ellis klarte å lede Sør-Afrika til sitt første VM noensinne.

Historie og form

Sør-Afrika spilte sin første landskamp i 1993 og har aldri tidligere kvalifisert seg til et VM-sluttspill. I afrikamesterskap har laget vært i finalen fem ganger, men tapt samtlige (sist i 2018). Sør-Afrika har også deltatt i OL 2012 og 2016. I begge turneringer klarte laget ikke å avansere fra gruppespillet.

Etter det sterke afrikamesterskapet har formen til «Banyana Banyana» vært dårlig. Laget klarte et sterkt målløst uavgjort mot Sverige i januar og spilte i tillegg uavgjort mot Finland og Jamaica. De fem andre kampene siden afrikamesterskapet tapte Sør-Afrika, mot til dels svak motstand.

Prognose

Sør-Afrika har havnet i en sterk gruppe. Lite tyder på at laget, som ikke har noe erfaring på dette nivået, klarer å avansere fra gruppespillet.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -