Kommentar: Hva blir planen mot kaoset?

245
Bilde: Sir James at [1], Wikimedia.

Da Lars Windhorst ble investor i Hertha, drømte han om å utvikle klubben til en «Big City Club». Til tross for mange dyre spillere er Hertha lengre unna målet enn de siste seks årene. Klubben trenger desperat kloke hoder – og en tydelig plan.

15., 7., 6., 10., 11. – riktignok ikke stort til utvikling, men med Pal Dardai som hovedtrener var Hertha BSC i det minste stabilt i midtsjiktet, men noen positive overraskelser. Fraværet av utviklingen var imidlertid den – legitime – grunnen til at kontrakten med hovedtrenere ikke ble forlenget etter 2018/19-sesongen. Nå er den tidligere treneren tilbake for å styre Hertha i tryggere farvann.

Kort tid etter Dardais siste kamp ble det i juni 2019 kjent at investoren Lars Windhorst begynte å engasjere seg i klubben. Med store økonomiske midler ville og vil han sette Hertha BSC på det europeiske fotballkartet. Klubben skal etter planen spille en stor rolle i tysk og europeisk fotball.

Les også: Hertha BSC sparker hovedtreneren og sportssjefen

- Annonse -

Realiteten er skremmende langt unna dette. Siden sommeren 2019 fikk fire forskjellige trenere prøve seg. Tiden under og etter Jürgen Klinsmann som hovedtrener, som tok over jobben grunnet forbindelser til investoren Windhorst, gjorde klubben til et sirkus og styrtet Hertha i kaoset. Heller ikke Bruno Labbadia, som vanlig en stabiliserende trener, klarte å styre Hertha i roligere områder. Klubben ligger på 14. plass i Bundesliga, noe som nå har kostet både Labbadia og sportssjefen Michael Preetz jobben.

Signeringer og ansettelser uten plan

Det er utvilsomt at Labbadia og særlig Preetz har gjort feil. For Windhorst-pengene kjøpte Preetz blant annet Lucas Tousart (25 millioner euro), Krzysztof Piatek (24), Matheus Cunha (18), Jhon Corboda (15) og Santiago Ascacibar (10). Kun Dortmund og Bayern har brukt mer penger på nye spillere enn Hertha siden sommeren 2019. Flere av spillerne Preetz har kjøpt, har så langt vist seg å heller være dyre gjennomsnittsløsninger enn ekte stjernekjøp. Labbadia har ikke maktet å komponere et godt lag av de individuelle karakterene.

Til tross for dyre spillere har laget store svakheter på kantene, både defensivt og offensivt. Mens Hertha har brukt mye penger på noen posisjoner, har lagets svakheter ikke blitt utbedret tilfredsstillende.

Enda verre har treneransettelsene vært. Ante Covic var et kjent ansikt i klubben og ledet andrelaget lenge før han ble hovedtrener. Hans beste resultat var imidlertid en fjerdeplass på fjerdenivået i Tyskland. Hverken Jügen Klinsmann eller hans assistent og senere etterfølger Alexander Nouri har vist noe som helst de siste årene som kunne tyde på at ansettelsen skulle bli en suksess. Planen med å få stabile resultater på et godt nivå med Bruno Labbadia fungerte kun i begynnelsen. Man leter forgjeves etter kontinuitet i spillestilen.

Klubben trenger kunnskap i nøkkelposisjoner

Klubben trenger nå sårt kloke hoder i avgjørende posisjoner og en god plan. Hertha må finne en tydelig filosofi på og utenfor banen. Windhorsts penger må brukes til å forbedre laget målrettet, med spillere som passer inn i klubbens og den nye trenerens filosofi. Stor suksess kommer ofte med stor kunnskap, heller enn kun store økonomiske midler.

Les også: Stefan Johansen lånes ut til QPR

Det er uvisst i hvilken grad investoren har forstått dette. Å hente den eksentriske eks-keeperen Jens Lehmann i klubbens styre, viser ikke at Windhorst har tatt nødvendig lærdom av Klinsmann-fiaskoen.

Med investoren kom både penger og kaos til Berlin. Klubbens neste ansettelser i nøkkelposisjonene som nå har blitt ledige, blir avgjørende for om begge deler har kommet for å bli – eller om investorens midler brukes på en mer kløktig måte enn fram til nå.

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -