Mening: Derfor var det feil å blåse straffe til Frankrike i VM-finalen

448

Frankrikes straffe mot Kroatia var omdiskutert allerede før Antoine Griezmann konverterte. Ballen var borte i armen til Ivan Perisic. Etter VAR bestemte dommeren seg for å blåse straffe. Men var det riktig å dømme straffe?

Reglene til FIFA sier at frispark og straffespark blant annet skal gis når en spiller «handles the ball dileberatly». Som Christopher Dobens utfører, betyr det følgende: Det er ingenting forbudt med at ballen er borte i armen eller hånden til en spiller. Det er først når spilleren er borte i ballen med vilje for å stoppe den eller manipulerer dens bevegelse at det skal sanksjoneres. Det samme gjelder når spilleren bruker en ufrivillig bevegelse «in a deliberate manner».

Hva har dette å si med tanke på Perisics hands? Det er utvilsomt riktig at ballen er borte i armen. Det er også utvilsomt riktig at berøringen sendte balken en helt annen vei enn der den opprinnelig hadde gått. Det må også nevnes at Perisic ikke så ballen på grunn av Blaise Matuidi som hoppet opp rett før ham.

Situasjonen er dermed vanskelig å bedømme. Spiller Perisic ballen med vilje, eller på en måte som tilsvarer en frivillig bevegelse? Dette er vanskelig å bedømme. I det store og hele står dommeren ovenfor en 50-50-situasjon.

- Annonse -

For å avgjøre hele situasjonen må man derfor se på FIFAs reglet angående videodømming. Da heter det på FIFAs nettsider: «Throughout a match, the video assistant referee team constantly checks for clear and obvious errors related to these four match-changing situations or serious missed incidents» Det som er viktig å legge merke til her er formuleringen «clear and obvious errors or serious missed incidents». VAR skal bare bli aktiv når dommeren har gjort en klar og tydelig feil, eller går glipp av situasjoner som er alvorlige.

I situasjonen som ledet til straffen til Frankrike foreligger ikke noen av disse kriteriene. Hadde dommeren pekt på straffemerket med en gang, hadde dette vært en hard, men forståelig avgjørelse. Men med tanke på at hele situasjonen var vanskelig, og på ingen måte entydig, ble hele bruken av VAR ikke sånn som reglene foreskriver. Å bruke VAR i denne situasjonen, og å blåse straffe deretter, er ikke i tråd med FIFAs regler.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -