Stor analyse av LSK-stallen: styrker, svakheter, problemsoner

1831

Lillestrøm SK var i nedrykksstriden fram til siste serierunde, og sikret plassen mot Kristiansund etter en nervepirrende sesong. I det følgende analyseres stallen spiller for spiller og i sin helhet. Spillere i kursiv har for øyeblikket ikke kontrakt i 2019. Spillere som allerede har forlatt klubben har ikke blitt inkludert.

Mål

Marko Maric (22)

Var svak i starten av sesongen og mistet keeperplassen etter to runder. Kom tilbake som førstekeeper etter at Igonen ble skadet. Ble sterkere og vartet opp med noen gode redninger. Sterk på streken, men utstråler usikkerhet i feltet og har dårlige utspill. På lån fra Hoffenheim ut 2019.

Matvei Igonen (22)

Tapte duellen om keeperplassen før sesongen. Fikk sin sjanse etter at Maric var svak de første to kampene. Virket heller ikke som en sikker sisteskanse og mistet plassen igjen da han ble skadet etter å ha spilt fem kamper. Ser ut til å være sterke enn Maric i feltet, men svakere på streken. Igonen spilte sin andre landskamp for Estland i juni.

Mads Christiansen (18)

18-åringen spilte ingen kamper for A-laget. Christiansen er norsk U-landslagsspiller.

- Annonse -
Emil Ødegaard (19)

Har vært på lån i Grorud IL i 2018 og spilte 20 seriekamper i 2. divisjon. Fikk spille for Norges U19-landslag.

Fasit og vurdering

Lillestrøm har fire unge keepere som alle sammen har utviklingspotensial. Maric har vist seg å være brukbar på streken, men har åpenbare svakheter i det som kreves av en moderne keeper. I tillegg er det usannsynlig at LSK kan kjøpe ham fra Hoffenheim. Keeperposisjonen bør vurderes nøyaktig i vinter. Skal en keeper på lån være førstevalget og blokkere klubbens egne unge keepere? Er noen av keeperne i stallen gode nok til å prestere det som forventes av en moderne keeper? Er det sannsynlig at de unge keeperne utvikler seg til å bli en forsterkning for klubben?

Klubben må rydde opp i spørsmålene rundt keeperplassen. Keeperne må observeres nøye, og om ingen av dem klarer å ta nivået til en god moderne keeper, må det tas grep. Et første steg er likevel allerede gjort ved at klubben har signert Jon Knudsen som ny keepertrener.

Forsvar

Mats Haakenstad (25)

Høyrebekken spilte 27 kamper i 2018, 22 av dem fra start. Viktig da han scoret to mål mot Stabæk på Åråsen som innbytter. Har utenom det vist lite som tyder på at han holder Eliteserie-nivå. Rotete forsvarsspill og tydelige svakheter når det kommer til riktig posisjonering, havner altfor ofte på etterskudd. Dessuten teknisk svak.

Simen Kind Mikalsen (25)

Fleksibel spiller som har spilt både midtstopper, venstreback og venstrekant i sin tid i Lillestrøm, men er sterkest som venstreback. Har likevel ikke utviklet seg som håpet og har stagnert de siste to årene. Spillet er preget av unøyaktigheter og uoppmerksomheter, både offensivt og defensivt. Spilte 25 kamper, men kun tre minutter i de siste tre avgjørende kampene.

Marius Amundsen (26)

Har ikke kontrakt i 2019 og ønsker seg til utlandet. Likevel er det ikke umulig at midtstopperen får en ny kontrakt om det ikke kommer et tilfredsstillende tilbud fra andre klubber. Amundsens største styrke er den høye hastigheten samt taklinger med god timing. Var likevel kun meget sjelden god for LSK i 2018. Midtstopperens sesong var preget av mange meget enkle feil, passivitet og usikkerhet. Involvert i mange av baklengsmålene til LSK i 2018, dårlig i oppbyggingen.

Simen Rafn (26)

Er sterkest som venstreback, men kan også bruker på høyre side og til og med på kant. Med fire assister nest best i 2018 i klubben bak Erling Knudtzon (seks), og den eneste backen som stod for målgivende pasninger. Likevel meget svak på våren defensivt. Ble sterkere og tryggere utover høsten.

Frode Kippe (40)

Mr. Lillestrøm, en levende legende i klubben. Den mest solide av Lillestrøms forsvarsspillere sett under ett – noe som også sier en del om resten av forsvarsrekken. Som vanlig meget sterk i luften og i duellene, men alderen vises på banen: meget treg, innimellom slurvete. Viktig som kaptein og lederskikkelse, men med noen hodeløse og for temperamentsfulle involveringer, blant annet da han ble utvist i Sarpsborg. Selv om han står med null scoringer i Eliteserien i 2018 er han også en trussel ved offensive dødballer, og var sentral under den livsviktige scoringen mot Strømsgodset. Fortsetter som aktiv spiller også i 2019-sesongen.

Sheriff Sinyan (22)

Viste meget lovende trekk da han ble brukt mot slutten av 2016-sesongen. Har vært ute med skade i hele 2017 og 2018, men skal være tilbake i 2019. Kan også brukes som defensiv midtbanespiller.

Erik Tobias Sandberg (18)

Meget stort stoppertalent. Spilte fire serie- og tre cupkamper. Har vist at han har stort potensial og at han har alt en midtstopper trenger, til tross for noen usikkerheter. Fornyet kontrakten ut 2021.

Lars Mogstad Ranger (19)

Høyrebacken signerte proffkontrakten i mars. Ble ikke brukt i noen kamper, men spilte en kamp for Norges U19-landslag.

Fasit og vurdering

Forsvarsrekken er en stor byggeplass. Av de etablerte backene er egentlig kun Simen Rafn i nærheten av å være god nok. Mats Haakenstad og Simen Kind Mikalsen burde være klare kandidater for salg eller lån. Samtidig må det hentes inn nye backer som er tryggere defensivt og som er i stand til å bidra med mer offensivt.

Situasjonen på midtstopperplassen er litt annerledes. Erik Tobias Sandberg er et stort talent, og oppkjøringen må brukes til å bygge ham opp. Sandberg trenger spilletid, og burde brukes mye mer denne sesongen enn forrige.

Når det gjelder den andre plassen er det stor usikkerhet rundt hvilket nivå Sheriff Sinyan har inne for tiden etter to år med skadefravær. Trenerteamet må finne ut av om han kan være et seriøst alternativ eller ikke. Frode Kippe, derimot, burde fases ut. Kapteinen hadde allerede ikke en god sesong i 2018. Kippes tilstedeværelse i garderoben er likevel viktig, og som «super-sub» kan Mr. Lillestrøm bidra med mye.

Uansett om Marius Amundsen får et tilbud fra en annen klubb eller ikke: Han burde ikke få en ny kontrakt i Lillestrøm. Klubben trenger en ny midtstopper, gjerne med rutine og god nok kvalitet til å danne stopperparet med stortalent Sandberg.

Midtbane

Ifeanyi Mathew (21)

Har sagt at han ønsker seg bort, men er per dags dato LSK-spiller i 2019. Vil likevel trolig bli solgt. Teknisk sterk spiller med gode muligheter til å holde på ballen. I tillegg god pasningsfot, men slurvet en del med pasningene i år. Likevel en sterk sentral midtbanespiller.

Raphael Ayagwa (20)

Kom i sommer og skal bli erstatteren til Mathew. Fikk to sene innhopp. Er etter agentens utsagn en annen spillertype en Mathew og trives som boks-til-boks-spiller.

Fredrik Krogstad (23)

Var en del av eller nær førsteelleveren hele sesongen. Ble brukt som sentral midtbanespiller og som høyre kant. Stor forskjell mellom topp- og bunnivå. Er sterk i duellene og har en bra pasningsfot. Sliter med hurtighet og stabilitet. Er likevel en solid og fleksibel spiller. Ikke redd for å ta ansvar.

Erik Brenden (24)

Kantspilleren kjempet seg til en plass i startelleveren tidlig i høsten, men mistet den igjen mot slutten av sesongen. Er en rask spiller, men fremstår som endimensjonal og svak når det kommer til defensiv jobbing. Tre målgivende, men likevel meget uvisst om han har det som trenges av en kantspiller i Eliteserien.

Kristoffer Ødemarksbakken (23)

Startet sesongen bra, men ble skadet. Brukte deretter lang tid på å finne formen, men var sterk i sesongens siste kamper. Er en kreativ kantspiller som finner gode løsninger med ballen og som kan skape uro i motstanderens forsvar. To mål og to målgivende vitner også om grei effektivitet.

Daniel Alexander Pedersen (26)

Kom i sommer og er en av de viktigste årsakene til at Lillestrøm berget plassen. Noe hodeløst når han får ballen i nærheten av motstanderens boks, men har alt en defensiv midtbanespiller trenger. Sterk i duellene, gode posisjoneringer, trygg med ballen og taktisk smart.

Aleksander Melgalvis (29)

Slet med skade, men likevel en skuffende sesong. Ble brukt i 24 kamper, men forble for det meste anonym, både som startspiller og som innbytter. Ett mål og to målgivende før mai, ingen målpoeng deretter. Begrensede tekniske ferdigheter og tar dårlige valg med ballen, framstår som om Eliteserien er for høyt nivå for ham.

Charles Chinedu Ezeh (20)

Lyktes ikke i våren og har vist tydelig at han ikke er en kantspiller. Ble lånt ut til Strømmen og kommer tilbake i 2019. I Strømmen ble han brukt på sin beste posisjon sentralt på midten og bidro til at laget reiste seg i høst. Har gode tekniske ferdigheter, men med åpenbare svakheter når det kommer til den defensive jobben.

Petter Mathias Olsen (20)

Har vært på lån i Strømmen siden juli 2017, men har i 2018 ikke vært førstevalget i Strømmen. Vanskelig å se for seg at han har en framtid i Lillestrøm, til tross for at kontrakten varer ut 2019.

Fasit og vurdering

Hvis Raphael Ayagwa i løpet av vinteren tar steget, har LSK en meget brukbar sentral midtbane, selv om Ifeanyi Mathew blir solgt. Daniel Pedersen er selvskreven på laget. Fredrik Krogstad er en god back-up, men må bli mer stabil om han ønsker å kjempe om en fast plass. Charles Ezeh er et noe usikkert kort, men det er mulig at han har tatt et steg i Strømmen. Sheriff Sinyan kan også brukes sentralt i midten.

På kantene er situasjonen vanskeligere. Per dags dato har Lillestrøm i Kristoffer Ødemarksbakken kun én kantspiller som har Eliteserie-nivå. Erik Brenden kan fungere som back-up, men burde ikke bli satset på som førstevalg på høyre. Samarbeidet med Aleksander Melgalvis burde avsluttes. Klubben trenger en ny kreativ kant som kan bli et naturlig førstevalg på høyre side.

Angrep

Gary Martin (28)

Engelskmannen ble publikumshelt under sitt første opphold i Lillestrøm i 2016. Kom tilbake før sesongen – og skuffet. Endte opp med to mål og to målgivende, men sutret mer enn han produserte på banen. Fikk kun ett innhopp i de siste ni kampene, var ikke med i troppen de siste tre og ønsker seg bort. Vil trolig forsvinne i vinter.

Thomas Lehne Olsen (27)

Var førstevalget på spissplassen i hele 2018. Vekket oppsikt gjennom tre ting: mange offsideposisjoner, brente kjempemuligheter og tolv scoringer for klubben. Har i utgangspunkt alle kvaliteter en spiss trenger. Tar gode løp, brukbar teknikk, kan holde på ballen og har greie avslutninger med både føttene og hodet. Må bli flinkere til å time løpene og først og fremst må han beholde roen og bli mer klinisk i avslutningene.

Arnór Smárason (30)

Lillestrøm-laget manglet det sentrale kreative elementet etter at Chigozie Udoji forlot klubben i sommer. Dette elementet kom tilbake med islendingen. Scoret sju mål i 13 kamper. Teknisk sterk, bra med ballen og god til å skape og finne rom, samt gode avslutninger. Meget sterk i rollen bak/rundt Lehne Olsen. Hovedårsaken til at Lillestrøm ikke rykket ned.

Moses Ebiye (21)

Ble lånt ut til Strømmen i sommer etter sju korte innhopp. Scoret seks mål i tolv kamper i OBOS-ligaen. Spissen er en lignende spillertype som Lehne Olsen.

Fasit og vurdering

I Thomas Lehne Olsen har Lillestrøm en god spiss. Om Moses Ebiye har tatt steg i Strømmen, kan han være brukbar som back-up. De to spisser er likevel meget lignende typer, og om Gary Martin forlater klubben, burde Lillestrøm se etter en spiss som komplementerer de to som allerede er i klubben.

Viktigere er likevel rollen bak den fremste spissen. Det er ikke umulig at Lillestrøm klarer å resignere Smárason. Om Smárason skulle forsvinne, vil det være avgjørende for det offensive spillet å finne en erstatter som kan ta seg av den kreative parten bak Lehne Olsen. Kristoffer Ødemarksbakken kan prøves i denne rollen, men ser ut til å trives best på kant. Viktig for klubben vil være å finne den optimale spillertypen for denne posisjonen.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -