Tippeligatipset – Stabæk: Arven etter Bob Bradley

477

Tryllekunstner og byggmester Bob var bare noen av superlativene anvendt til å beskrive trollmannen fra USA. I løpet av to år tok Bob Bradley norsk fotball og Tippeligaen med storm. Etter å ha ført Stabæk til en imponerende bronsemedalje i fjor høst var de på tide med nye utfordringer i Fransk andredivisjon hvor han nå er sjef for Le Havre. Spørsmålene er av den grunn mange foran 2016 sesongen. Vil Inge Andre Olsen igjen finne bortgjemte juveler fra kontinentet like før seriestart? Kan lagets nye manager Billy McKinlay føre arven Bradley etterlot seg; og kan Stabæk for tredje sesongen på rad overraske fotball-Norge.

William Alexander «Billy» McKinlay er treneren Stabæk valgte å hente inn da det ble klart at Bob Bradley skulle ta over Le Havre i Frankrike. Skotten hadde vært ledig på markedet siden han og David Moyes hadde fått sparken i Real Sociedad. Tre uker senere ble han presentert for media på Nadderud. Med ansettelsen av McKinlay fortsetter Stabæk sin tradisjon med en utenlandsk trenerkultur. Med unntak av Petter Belsvik har klubben valgt å gå for utenlandsk innflytelse på trener siden og stort sett har de truffet godt med sine ansettelser. Tiden vil vise om også McKinlay vil bringe suksess til klubben fra Bærum.

Spillere inn: 

  • Ohi Omoijuanfo (Jerv)
  • Moussa Njie (Bærum)
  • Emil Ekblom (tilbake fra lån)
  • Emil Bohinen (egen juniorstall)
  • Emil Dahle (tilbake fra lån)
  • Shadrach Eghan (Twente på lån frem til sommeren)

Spillere ut:

- Annonse -
  • Anthony Annan (HJK Helsinki)
  • Yassine El Ghanassy (kontrakt utløpt, Oostende)
  • Ville Jalasto (HJK Helsinki)
  • Craig Henderson (kontrakt utløpt)

Keeper/Forsvar: 

I ivorianske Mandé Sayouba har Stabæk en matchvinner av rang. Meget rutinert tross sin unge alder (22).  Er en av de desidert beste målvaktene i Tippeligaen. Offensiv tankegang blandet med over middels ferdigheter på streken gjør at Sayouba blir en av nøkkelspillerne på årets Stabæk lag. I fjor satte han ny rekord i antall minutter på rad i Tippeligaen uten baklengsmål. Til tider kan det glippe med konsentrasjonen for ivorianeren, men har begynt å luke bort de groveste involveringene man så for noen år tilbake fra sisteskansen. Reserve målvakt er indiske Ghurpreet Singh som ikke har fått sjansen mellom stengene veldig ofte siden han ankom Nadderud. Fikk ingen minutter i Tippeligaen forrige sesong. Er dog landslagskeeper for India vel og merke.

Hvem som står i mål mot Aalesund er fortsatt ikke bestemt. Sayouba og Singh har alternert jevnt gjennom vinterens treningskamper. Keepertrener Espen Granli uttalte til Budstikka torsdag 3. mars at keepersituasjonen aldri har vært jevnere siden han har vært i klubben. Singh skal ha tatt store steg siden i fjor, men skulle jeg komme med en kvalifisert gjetning så blir Sayouba førstevalg i år som i fjor.

Forsvarsleddet er svekket siden fjorårssesongen da Villa Jalasto etter sesongen valgte å reise hjem til Finland. Det betyr at Daniel Granli vil bekle høyreback rollen i år uten nevneverdig konkurranse. I midtforsvaret vil duoen Skjønnsberg/Næss forhåpentligvis fortsette storspillet fra i fjor. Den nederlandske storklubben Herenveen var såpass imponert og la inn et bud på midtstopperen; et bud Stabæk avslo da de verdsatte Næss betydelig høyere enn nederlenderne. På venstreback blir det spennende om fjorårets forsvar-komet Birger Meling vil ta nye steg. Spilte seg umiddelbar inn fjorårets Stabæk lag, samt debut og flere kamper for Norges U-21 lag.

Midtbane: 

Med trioen Annan, Keita og El Ghanassy borte er også dette en svekket lagdel sammenlignet med sist sesong. Spesielt sistnevnte var en attraksjon i Tippeligaen 2015. Tre nye spillere har dog kommet inn, men på papiret innehar de ikke det samme nivået av ferdigheter samlet sett.

Ohi Omoijuanfo, Moussa Njie og Shadrach Eghan er unge sultne spillere. Førstnevnte bøttet inn imponerende 16 mål i Obos-ligaen i fjor og fikk 82 kamper under beltet i Tippeligaen for Lillestrøm. Njie gikk på lån til Bærum midtveis i forrige sesong, men kunne ikke forhindre at klubben rykket ned. Etter en god høstsesong har han nå skrevet under en 3-års kontrakt for Stabæk. Sistemann inn hittil er Eghan som kommer på lån fra nederlandske klubben Twente. Så sent som i 2013 spilte han i svensk 3. divisjon! Selv beskriver han seg som en offensiv midtbanespiller som trives best i en 10er rolle, men at han også kan bekle spissplassen.

Den nye trioen bestående av offensive midtbanespillere er tre relativt ubeskrevne blad i fotballsammenheng. Omoijuanfo er den med mest rutine av de tre og Stabæk håper nok på at han kan fortsette der han slapp i fjor i Jerv. Det er tydelig at Stabæk satser på «ungdommen» og det er utvilsomt spennende typer klubben har hentet inn. Fra før av finner vi arbeidsjernene Issah og Grossman som blir meget viktige i forhold til å balansere laget slikt at det ikke blir for offensivt. I vinterens treningskamper har Issah og Luc Kassi spilt sammen uten at det har gått nevneverdig bra. Sistnevnte er nok best i en mer offensiv rolle for eks. ute på en av kantene. Giorgi Gorozia er enda en ung spiller som går inn i sin tredje sesong i norsk fotball. Kan spille i alle posisjoner på midtbanen og er et alternativ sammen med Issah på midtbanen, slik at Kassi kan flyttes lenger frem på banen. Ellers har Emil Dahle returnert etter sitt låneopphold i Start. Det er lite sannsynlig at han får mye spilletid i år. 

Får Stabæk hentet inn en spiller som kan ta Annan sin plass som ballvinner på midtbanen ser ting litt lysere ut for Stabæk. Per dags dato er det for dårlig balanse i laget. Mesteparten av spillerne har flere offensive kvaliteter enn defensive. Et annet minus er mangelen på rutine. Laget hadde hatt godt av å få inn en spiller som er nærmere 30 enn 20 år gammel.

Angrep:

Trioen Asante-Diomande- El Ghanassy herjet til tider i fjor, og bidro sterkt til at Stabæk overrasket alle og endte på en sterk tredjeplass. Diomande forsvant til Hull og Championship i september, mens El Ghanassy forlot Stabæk etter utløpt kontrakt etter sesongen. Igjen står Asante som fort blir Stabæks viktigste offensive våpen i år. Per dags dato (7. mars) mangler Stabæk en spiss som kan gå rett inn i startoppstillingen. Rapportene sier at det jobbes hardt med å få inn en målscorer som kan viderebringe målene og storspillet Diomande ga klubben i fjor. Inge Andre Olsen har bekreftet at de er i forhandlinger med en klubb. Spilleren det er snakk om er Malmøs Agon Mehmeti som har slitt med spilletid i den svenske klubben.

Nøkkelspiller: 

Skal Stabæk sitt offensiv fungere er laget avhengig av at Ernest Asante fortsetter storspillet fra i fjor, hvor han var en av Tippeligaens beste angrepsspillere. 10 mål og 11 målgivende ble fasiten i fjor. Skal Stabæk overraske alle i år igjen er det nettop Asante som blir nødt til å levere på tilsvarende nivå som i fjor.

Spiller å se opp for:

Birger Meling tok Tippeligaen med storm i fjor og var en viktig brikke i et Stabæk forsvar som før sommerferien var et av ligaens gjerrigste lag. Med ungt pågangsmot spilte han seg etterhvert inn på Norges u-21 lag. God i begge ender av banen og med et følsomt venstreben. Blir en viktig brikke i årets Stabæk lag. Rett og slett en god offensiv back som alltid er villig til å gå på løp fremover i banen.

Intervju med Nicolai Næss:

1. Hva synes du om at vi tipper Stabæk på 7.plass?

– 7 plass er jo høyt på tabellen det, de 2 siste sesongene har vi jo blitt tippet på nedrykk av alle! Så får vi en 7. Plass så er det jo bra.

2. Hvilke forventninger har du selv til kommende sesong?

– Personlige mål er å bli enda bedre, ta nye steg også hadde det vært gøy med landslaget!

Konklusjon – 7. plass: 

Sentrallinjen Sayouba- Skjønnsberg- Grossman- Asante er på papiret solid og spillere som bør fikse en hel del med poeng for klubben. Med Næss og Meling i tillegg finner vi det sterkeste leddet bakerst på banen. Det offensive arsenalet blir meget spennende å følge, men med unntak av Asante er det ungt og urutinert. Laget er såpass avhengig av å få inn en spiss som kan gå rett inn på laget, noe som har vist seg tydelig i vinterens treningskamper. Laget har slitt veldig med å få det offensive spillet til å sitte. Stabæk har et desperat behov for en målscorer, hvis de skal ha en realistisk sjanse for å havne på øvre halvdel i år. Det er alltid vanskelig å spå hvor på tabellen Stabæk til slutt vil plassere seg. Utrykket «å hoppe etter Wirkola» passer virkelig for å beskrive den oppgaven Billy McKinlay står ovenfor. Bob Bradley har lagt et stødig fundament og en boble av optimisme. I november vil vi få svaret på om fundamentet har slått sprekker eller om det har blitt enda mer solid.

Fotballnerd.no sitt tabelltips:

1. Rosenborg

2. Molde
3. Strømsgodset

4. Odds Ballklubb

5. Viking
6. Vålerenga
7. Stabæk
8. Lillestrøm
9. Brann
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Tromsø
13. FK Haugesund

14. Start


15. Sogndal

16. FK Bodø Glimt

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -