Tyskland og keeperne

3611

Det er spørsmål knyttet til hvem som skal bli Tysklands nye nummer 9 på topp etter Miroslav Klose på grunn av manglende alternativer, men bakerst på banen er det bare å velge og vrake i talenter og etablerte toppspillere. Manuel Neuer kommer med all sannsynlighet til å være Tysklands førstekeeper i hvert fall til 2020, men bak han er konkurransen knallhard om å bli Tysklands 2.- og 3. keeper. Jeg har i denne artikkelen tatt en nærmere titt på Tysklands fremste keepere, og hvem som har størst sjanse for å bli Die Mannschafts nye nummer 1.

Manuel Neuer, Bayern München, 30 år:

Tysklands ubestridte nummer 1, og sannsynligvis verdens beste keeper for øyeblikket. Neuer er ikke bare en glimrende skuddstopper, han er også meget god til å lese spille og bryte opp angrepene til motstanderne, en såkalt «sweeperkeeper». Han opererer ofte utenfor egen sekstenmeter, plukker opp lange oppspill, og er meget god til å sette i gang angrep bakfra. I tillegg leverer han redninger i verdensklasse. Neuers offensive stil utenfor sekstenmeteren kan imidlertid også føre til farlige situasjoner om han ikke timer løpene sine riktig. Neuer ble fostret opp i Schalke-akademiet, hvor han gradvis spilte seg til en fast plass på førstelaget. Debuten kom i august 2006, og siden har han ikke sett seg tilbake. Neuer utviklet seg gradvis til å bli Tysklands beste keeper, men den faste plassen på landslaget fikk han først etter tilfeldige omstendigheter før VM i 2010. Den tiltenkte førstekeeperen Rene Adler ble skadet, Robert Enke gikk bort etter et tragisk selvmord, og Tim Wiese var for ustabil til å være førstekeeper i et VM. Dermed falt valget på Schalkes Manuel Neuer, og han leverte varene til de grader. Det var under og etter VM i 2010 at verden virkelig fikk øynene opp for hvor god Manuel Neuer faktisk er. Følgende sesong fortsatte han å storspille for Schalke, og var alene mye av årsaken til at laget kom helt til semifinalen i Champions League den sesongen. Storspillet førte til at selveste Bayern München valgte å punge ut 30 millioner euro for spilleren sommeren 2011. For den regjerende tyske mesteren har Neuer fortsatt storspillet, og bak et mer solid forsvar enn Schalkes må han nå sjeldnere i aksjon enn han måtte for Gelsenkirchen-klubben. Til nå har Neuer vunnet Bundesliga 3 ganger, den tyske cupen 3 ganger, Champions League 1 gang, og i 2014 ble som kjent også VM vunnet med Tyskland. Til tross for flere sterke kandidater bak seg, må det nok en alvorlig skade til om ikke Neuer skal fortsette å være Tysklands førstekeeper i hvert fall frem til 2020.

Marc-André ter Stegen, Barcelona, 23 år:

- Annonse -

ter Stegen er fortsatt bare 23 år gammel og er kanskje den keeperen som har størst sjanse til å ta over keeperplassen på landslaget etter Manuel Neuer. I likhet med Neuer operer også ter Stegen mye utenfor egen sekstenmeter, og han er også meget god til å bygge opp spillet bakfra. I tillegg er han en fremragende skuddstopper med fantastiske reaksjoner, men i likhet med landslagskollega Neuer kan også ter Stegens offensive stil utenfor egen sekstenmeter tidvis føre til farlige situasjoner. På grunn av Neuers storspill har ter Stegen fortsatt ikke fått mange sjanser på det tyske landslaget, og i VM i Brasil var det Roman Weidenfeller og Ron-Robert Zieler som var med som henholdsvis 2.- og 3. keeper. Det vil likevel være svært overraskende om ikke ter Stegen kommer med i sommerens EM-tropp. ter Stegen ble oppfostret i akademiet til Borussia Mönchengladbach, og fikk sin førstelagsdebut 10. april 2011 mot Köln. Siden etablerte han seg som et av Tysklands aller beste keepertalenter, og sommeren 2014 ble han hentet til selveste Barcelona. Et av problemene til ter Stegen er at han der kun spiller cupkamper og Champions League-kamper. Claudio Bravo foretrekkes som keeper i ligaen. Dette virker som en ordning begge keeperne lever godt med, men spørsmålet er om ikke ter Stegen hadde utviklet seg enda mer i en klubb hvor han fikk spille nesten hver eneste kamp. På den andre siden får han muligheten til å utvikle seg i verdens kanskje aller beste fotballklubb, og han må alltid yte sitt beste for å få spille. Det skal heller ikke glemmes at Barcelona vant begge turneringene han spiller fast i, nemlig Copa del Rey og Champions League. I tillegg står han også som vinner av den spanske ligaen og klubb-VM. Denne sesongen blir det med all sannsynlighet flere trofeer for den unge keeperen, og kanskje kan han også være med å vinne EM med Tyskland, til tross for at han med all sannsynlighet må nøye seg med å være reservekeeper bak Manuel Neuer.

Kevin Trapp, Paris Saint-Germain, 25 år:

Nok en en ung tysker som spiller for en europeisk toppklubb. Sommerens overgang fra Eintracht Frankfurt til PSG gikk underlig nok under radaren til flere av de andre europeiske toppklubbene. Med tanke på kvalitetene Trapp besitter var det merkelig at det ikke var større konkurranse om spilleren. Trapp besitter ekstreme reflekser, og er særlig god til å redde skudd fra nært hold. Bevis på dette fikk man blant annet se i Champions League-oppgjøret mot Chelsea denne sesongen (se klipp under). Refleksredninger er selvfølgelig ikke den eneste kvaliteten Trapp besitter.  Han har også en meget god pasningsfot til keeper å være, og er fremfor alt meget god på langpasninger, noe som kommer lagene hans til gode når de skal sette i gang raske angrep. Kevin Trapp startet karrieren sin i Kaiserslautern, hvor han etter hvert etablerte seg som et av Tysklands største keepertalenter. Sommeren 2012 gikk han til den nyopprykkede rivalen Eintracht Frankfurt etter at Kaiserslautern rykket ned fra Bundesliga. Det var i Frankfurt Trapp virkelig etablerte seg som en av Tysklands aller beste keepere, og sist sommer dro han altså til den franske toppklubben PSG. Der har han allerede vært med på å vinne seriegull denne sesongen. Det kommer til å bli tøff konkurranse mellom ham, ter Stegen og Leno om hvem av dem som kommer til å bli Tysklands nye førstekeeper etter Manuel Neuer. Alderen taler til ter Stegens fordel, men det er uansett hevet over enhver tvil at Kevin Trapp kommer til å være blant verdens aller beste keepere i lang tid fremover.

https://www.youtube.com/watch?v=WdEc0_N1uso

Bernd Leno, Bayer Leverkusen, 24 år:

Nok en tysk keeper mellom 20 og 25 år. Leno og de tre keeperne nevnt over var de fire keeperne som ble tatt ut i Tysklands landslagstropp til vennskapskampene mot England og Italia i slutten av mars, og det meste tyder på at det står mellom Leno, ter Stegen og Trapp om å ta over som landslagskeeper etter Manuel Neuer. Leno har etablert seg blant Bundesligas aller beste keepere de siste par sesongene. Han er en fremragende skuddstopper med nydelige reflekser. I tillegg har han vokst på seg mer autoritet med årene, og har etter hvert blitt en viktig lederfigur bak et forsvar hvor det ofte er utskiftninger p.g.a. skade. På den negative siden har han en tendens til å av og til slippe inn noe enkle mål, men det hører til sjeldenhetene. Han er heller ikke veldig god på å treffe med langpasningene sine. Leno ble opplært i akademiet til Vfb Stuttgart, men ble hentet til Leverkusen sommeren 2011, før han rakk å spille en eneste førstelagskamp for Stuttgart. Siden har det blitt 218 kamper for Leverkusen, blant annet i Champions League. Han ble også tatt ut som en av tre keepere i Tysklands EM-tropp sammen med Manuel Neuer og Marc-André ter Stegen.

Ralf Fährmann, Schalke 04, 27 år:

Fährmann er nok ikke like aktuell for en plass på landslaget som de fire nevnt ovenfor, men han besitter likevel nok av kvaliteter til å kunne kalle seg en av Tysklands beste keepere. Særlig inneværende sesong har han vist seg som en av Bundesligas aller beste keepere. Da Schalke slo Borussia Mönchengladbach hjemme på Veltins Arena i mars var Fährmann nesten egenhendig ansvarlig for at Schalke tok alle tre poengene. Fährmann har vist seg å være sikkerheten selv bak Schalke-forsvaret. Han besitter ekstreme reflekser, er ekstremt god til å posisjonere seg, og redder det meste fra både distanse og nært hold. I tillegg er han god til å sette i gang angrep med langpasninger. Det kan nesten høres ut som om Fährmann er en bedre kandidat til landslaget enn Bernd Leno, og det er heller ikke helt urimelig å hevde dette. Den største ulempen til Fährmann er at han ikke slo ordentlig igjennom i Bundesliga før i 2013/14-sesongen. Etter å ha kommet opp gjennom Schalke-akademiet ble han først hentet av Eintracht Frankfurt sommeren 2009, hvor det ikke ble all verdens med spilletid før i siste sesong. Sommeren 2011 ble han nemlig hentet tilbake til Schalke etter at Manuel Neuer ble hentet av Bayern München. Det skulle likevel gå noen sesonger før Fährmann skulle få sjansen i Schalke. De to keeperne Timo Hildebrand og Lars Unnerstall ble foretrukket foran Fährmann, men etter at førsnevnte begynte å dra på årene, mens sistnevntes utvikling ikke fortsatte som man hadde håpet på, fikk Fährmann endelig sjansen. Den har han virkelig tatt vare på, og han er nå Schalkes ubestridte førstekeeper. Det er likevel usikkert om gjennombruddet har kommet for sent til at han kan være med i konkurransen om en plass på landslaget.

Ron-Robert Zieler, Leicester City, 27 år:

Ron-Robert Zieler var med å vinne VM i Brasil med det tyske landslaget for to år siden som tredjekeeper, til tross for at han ikke spilte en eneste kamp for «Die Mannschaft». Til tross for at han til nå har spilt for det tyske bunnlaget Hannover 96, er Zieler å regne som en av Tysklands aller beste keepere.  Bak et meget ustabilt Hannover-forsvar har han fortsatt å være sikkerheten selv. 27-åringen har likevel ikke klart å forhindre at Hannover rykket ned denne sesongen. Zieler er en meget god skuddstopper, men er også god til å sette i gang angrep bakfra med presise pasninger. Han ble hentet til Manchester United fra Köln som juniorspiller, men han fikk aldri sjanse på A-laget til United. Sommeren 2010 ble han hentet tilbake til Tyskland av Hannover, hvor han etter hvert etablerte seg som lagets soleklare førstekeeper. I tillegg førte altså hans prestasjoner til at han fikk muligheten på landslaget. Fra og med 2011/12-sesongen har Zieler spilt samtlige kamper for den nedrykksklare klubben. På grunn av utviklingen til keepere som Marc-André ter Stegen og Kevin Trapp har Zieler mistet plassen sin på landslaget etter VM i 2014. Nå er altså Zieler klar for den engelske ligavinneren Leicester, og det eksisterer liten tvil om at Zieler vil være en solid forsterkning for klubben.

Timo Horn, 1. FC Köln, 22 år:

Horn er nok en keeper i rekken av unge, lovende tyske keepere. Han har vært førstekeeper for Köln siden 2012/13-sesongen, da han kun var 19 år gammel. I tillegg har han fått flere kamper for flere av Tysklands ungdomslandslag, men på grunn av den sterke konkurransen på førstelaget har han fortsatt ikke fått sin debut på A-landslaget. 22-åringen har etter hvert utviklet seg til å bli en meget stabil keeper, til tross for en del problemer med innlegg og begrensninger innen pasningspillet sitt. Horn har kommet opp gjennom Köln-akademiet, og det er dermed den eneste klubben han har spilt for hele livet sitt. Siden debuten har det blitt 136 A-lagskamper for klubben. På grunn av Tysklands meget gode dekning på keeperplassen må nok Horn fortsatt vente noen år til landslagsdebuten, om den da i det hele tatt kommer. Konkurransen er nemlig så sterk at det ikke er sikkert at en så ung og lovende keeper som Horn får muligheten på landslaget. Han er imidlertid et meget godt alternativ for en rekke større klubber på keeperjakt. Kontrakten hans med Köln utløper ikke før i 2019, og til tross for et par rykter er ikke noe konkret som tyder på at han kommer til å forlate klubben i sommer. Om Horn fortsetter utviklingen sin kan han fort bli blant Europas beste keepere i framtiden.

Loris Karius, Liverpool FC, 22 år:

Karius er like gammel som Timo Horn, og i likhet med sin keeperkollega har også Karius utviklet seg til å bli en av Tysklands aller mest lovende keepere. Særlig denne sesongen har Karius vist frem sitt fulle potensial, og han var sterkt medvirkende til at Mainz havnet på Europa League-plass denne sesongen. Karius har denne sesongen har han vartet opp med glitrende keeperspill og flere strålende redninger. 22-åringen ble oppvartet i Stuttgart-akademiet, men ble hentet til Manchester Citys ungdomsavdeling i 2009. Der fikk han flere kamper på aldersbestemt nivå, og første halvdel av 2011/12-sesongen ble han lånt ut til Mainz, hvor han fikk flere kamper for andrelaget. De var så fornøyde med Karius’ utvikling at de valgte å signere han på permanent basis vinteren samme sesong. Gjennombruddet på førstelaget til Mainz måtte han likevel vente noen år på. Det kom i 2013/14-sesongen, og siden har Karius utviklet seg til en av Tysklands aller mest lovende keepere. Karius har samme problem som Horn, nemlig at han befinner seg i køen bak en rekke andre unge, meget gode tyske målvakter. Karius’ prestasjoner denne sesongen var så imponerende at Liverpool valgte å hente spilleren til klubben, noe som er en klar oppgradering fra deres ustabile målvakt Simon Mignolet.

Andre keepere som er verdt å nevne er Hamburger SVs René Adler. Den tidligere landslagskeeperen har i flere sesonger slitt med skadeproblemer, men denne sesongen har han vært tilbake for fullt og virkelig vist hvorfor han var tiltenkt rollen som Tysklands førstekeeper under VM i 2010. 31-åringen er blitt for gammel til at han er aktuell for en landslagsplass, men han må fortsatt regnes med blant Bundesligas beste målvakter. Schalkes Timo Wellenreuther er en spennende ung keeper som det kan være verdt å holde et øye med. 20-åringen er for øyeblikket på lån i den spanske andredivisjonsklubben RCD Mallorca, hvor han har vist fram et meget lovende potensial denne sesongen. Den tyske avisen Revier-sport har sågar omtalt Wellenreuther som «den nye Neuer». P.g.a. Ralf Fährmanns storspill for klubben kan det bli vanskelig å få spilletid for Revierklubben, og et utlån (eller salg) er derfor en aktualitet også neste sesong. Til slutt bør også Kaiserslauterns Marius Müller nevnes her. 22-åringen er like gammel som ovennevnte Horn og Karius, og må opp på et enda høyere nivå om han i det hele tatt skal ha en mulighet til å være aktuell for landslaget. Müller har likevel vist at han har et stort potensial, og se ikke bort ifra at han ender opp i en Bundesliga-klubb i sommer.

Konklusjon: Det ser dermed ut til Bayern München-keeper Manuel Neuer forventes å være Tysklands førstekeeper fram til i hvert fall 2020, men konkurransen bak han er knallsterk. Marc-André ter Stegen, Kevin Trapp og Bernd Leno virker som de heteste kandidatene til plassene bak, mens Ron-Robert Zieler og Ralf Fährmann også er med i kampen om en av keeperplassene bak Neuer. I tilleg skal man se opp for keepere som Timo Horn og Loris Karius. Det er likevel vanskelig å vite hvordan de ulike keeperne utvikler seg videre, og skader kan alltid være en hindring for noen, mens de kan føre til at andre får uventede muligheter. Selv om ikke alle keeperne nevnt ovenfor kan spille for landslaget, bør alle være aktuelle kandidater for toppklubber på keeperjakt. Tipset til europeiske toppklubber på keeperjakt er altså: Se til Tyskland!

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -