Maradona vil saksøke Konami for “PES-svindel”

239

Diego Armando Maradona slutter aldri å skape kontrovers. Denne gangen raser El Pibe de Oro mot Konami, det japanske firmaet som publiserer Pro Evolution Soccer, en av verdens mest populære fotball-dataspill.
På sin Facebook-profil skriver legenden og FIFA-ambassadøren: «Jeg har nå funnet ut at Konami bruker mitt bilde i PES2017 dataspill. Beklager, men min advokat skal henlegge saken. Jeg håper svindelen er snart over».

Konamis offisielle nettside bekrefter at selskapet har en treårsavtale med FC Barcelona som også gjelder historiske drakter og legender. Nåværende og tidligere stjerner kan derfor være i PES2017 ’myClub’ spillemåte ifølge Konami. Et offisielt svar med ytterligere forklaringer har likevel ikke kommet ennå.

El Diez fastslår at han skal gå den juridiske veien likevel for han fortsatt mener sin egen gjengivelse i PES er ulovlig.
«Hvordan kunne Barcelona forhandle rettighetene til Argentina sitt landslag? – spør en polemisk Maradona på sosiale medier – Jeg er 56 og jeg lar meg ikke lure… En millionær rettssak er på vei, og med pengene jeg kommer til å få av dem skal jeg få bygd fotballbaner til fattige barn. Altså kan de spille på noe rent».

Det spørs da om Konamis avtale med Barça ga dem lov til å inkludere Maradona i spillet i det hele tatt, og til og med som landslagsspiller.

Mellom virkelighet og fiskjon

I PES finnes vel en del dupliserte spillere med ekte navn i klubbens stall der Konami har rettigheter for, og fiktive i landslagene uten lisens.
Et relativt fattig antall offisielle lisenser er PES sin største svakhet i sammenligning med FIFA, men Konami har aldri jukset før.
I eldre PES-utgaver var alle eller nesten alle lag uten lisens. Spillerne fikk nå ikoniske navn som Roberto Larcos, Ronarid eller Ziderm. I det siste har Konami vært litt mer kreative og det er ikke lenger så lett å finne ut ‘hvem er hvem’ i fiktive spillerstallene.

Legende-lagene har også vært i spillet i mange år og ofte med fiktive navn, selv om man kan redigere navn og alt annet med in-game editoren. En ganske smart taktikk som bryter ikke noen lov, men som tillater kundene å ‘fikse’ fotballverden.
Det ser ganske usannsynlig ut at den japanske datagiganten har nå prøvd å bedra en gammel og gjerrig rev som Maradona.

Legender i myClub: PES’ pengeko

På den andre siden er det vel merkelig at Maradona ikke vises eller nevnes i PES reklame om Barça-legender. Andre historiske stjerner som Ronaldinho og Rivaldo var der. Til og med ’mindre’ skikkelser i klubbens lange tradisjon, som Juan Roman Riquelme, Henrik Larsson og Demetrio Albertini dukker opp i videoer. En av tidenes beste fotballspillere sniker derimot seg inn helt uanmeldt.

Situasjonen er mer innviklet enn det kan se ut for det dreier vel seg om penger. Mange penger. Legendene er en viktig del av ’myClub’ spillemåte, en online konkurranse som fungerer som andre ’freemium’ dataspill. Og som tjener Konami godt.
Folk må vel forsterke laget sitt med bedre spillere, men disse finnes bare i data-pack. Selvsagt koster pakkene hundrevis av fiktive mynter som kan kjøpes i spillebutikken for ekte penger. Jo bedre spillere man vil hente inn, jo dyrere blir pakken. Og det er vel ikke garantert at man skal få den spissen han trengte, eller akkurat den legenden heller. Alt er vilkårlig som i gammeldags samlekort.
Det eneste som er sikkert er at pakkene koster og at man kan velge nivå til spilleren man vil kjøpe.

Maradona er PES’ sterkeste spiller, med talent 97, 3 hele poeng bedre enn Messi og 5 mer enn Cristiano Ronaldo. Derfor et han den mest ettersøkte legenden i myClub, en av de mange stjerner som dataspillerne kommer til å jage. Pakke etter pakke, mikrotransaksjon etter mikrotransaksjon.

Diego har vel ikke en utmerket reputasjon og har gjort og sagt mye rart eller urimelig i fortid. Det er jo greit at han vil vite om Konami virkelig har rett til å bruke ham i et slags ’betal-og-vinn’ skjema. Eller er Maradona sinna for han ikke har fått sin del av kaka?

Kommentarer

kommentarer