FIFA og UEFA krangler om nye klubb-VM og SuperMesterliga

339

FIFA and UEFA har igjen kommet på kant med hverandre på grunn av forslaget om en ny VM for klubblag.
FIFA vil arrangere en fireårlig sommerturnering, akkurat som den ekte verdenscupen, allerede fra 2021-sesong, med 24 lag fra alle kontinenter og med veldig store premier.

Europeisk fotball skal fortsatt få fleste lag, trolig 8 (men de var 12 i den opprinnelige planen). Mesterliga vinnere i tidligere fire år, pluss andre storlag som har hatt suksess i E-cupene.
Sør-Amerika skal få 6 plasser, Afrika, Asia og Nord-Amerika 3 og til og med Okeania skal ha én garantert deltaker.

VM skal vare litt mindre enn tre uker. Lagene skal deles i 8 gruppespill med 3 lag. Toppklubb i hver gruppe avanserer til kvartfinaler.
Altså spiller alle lag minst to kamper. Pengepremiene til de som ryker ut tidlig må vel være umaken verdt, spesielt til småklubbene som tar en lang reise bare for å bli offer for en sannsynlig juling.

ECA vil ha færre men viktigere kamper

UEFA er likevel ikke begeistrete over FIFA sin nye idé. European Clubs Association, ECA, som består av 220 klubber fra hele kontinent (Norge representeres av Rosenborg og Molde som ordinære medlemmer, pluss Lillestrøm, Strømsgodset, Viking og Vålerenga som assosierte) lover sterk motstand.
«Vi skal aldri støtte FIFAs prosjekt til å gjenskape klubb-VM – sier ECA og Juvnetus-president Andrea Agnelli – Vi har åpenbart påstått at vi ikke er enige med planen. En revisjon til nåværende konkurranse er rimelig nok, for den kan forbedres, men ikke på måten FIFA har foreslått».
Det dreier seg om å tillegge en ny, temmelig lang, turnering i et allerede tett kampprogram som forresten ikke er likt i alle land.
«Den internasjonale terminliste må gjenopprettes og uniformeres, også med mindre pauser for landslagsfotball – hevder Agnelli – Det er vanskelig for klubber å planlegge aktiviteten så lenge ligaer har ulike startdato eller noen spilles til og med i sommer. Vi må også jobbe om antall kamper. 12 kamp-forskjell mellom England og Tyskland er jo altfor stor».

- Annonse -

SuperMesterliga fra 2024

ECA har vel sin egen agenda, og den heter SuperMesterliga. Ikke den Europeiske Superliga mange har fryktet, men noe nær nok.
Den kan innføres fra 2024 sesong og detaljene er fortsatt uklare. Toppnasjonene vil ha nedrykk og opprykk fra gruppespillet (som i Nations League) og 4 grupper med 8 lag istedenfor 8 med 4 som er nå.

«Prosessen skal ta 12-18 måneder. Vi vil vurdere forskjellige idéer og mønster for å finne den som passer best. Skal den likne NBA eller SuperBowl? Vi får se» sa Agnelli.
Flere storkamper betyr mer TV- og sponsorpenger mens de også reduserer fare for tidlige eliminasjon.
På den andre siden kommer ned- og opprykk til å garantere litt avveksling blant ’askeladdene’ uten å risikere cupbomber. Noe som kan fortsatt skje i kortere puljer og i kvaliker.

Ifølge noen kilder vil ECA arrangere SuperMesterliga runder i helgene. Agnelli har hittil delvis benektet ryktene.
«Det er altfor tidlig til å snakke om dette. Likevel har vi ikke uttalt ordet ’helg’ i møtene, altså skjønner jeg ikke hvor ryktet har kommet fra».
Det som ikke er i tvil er vilje til UEFA og ECA til å han en større og rikere Champions League så snart som mulig.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -