Før Bundesliga-sesongen 2020/21: FC Augsburg

145

Den nye Bundesliga-sesongen nærmer seg, og fram til seriestart analyserer Fotballnerd.no hver klubb. Neste klubb er FC Augsburg, som spiller sin tiende strake sesong på øverste nivå.

Augsburg rykket ned fra 2. Bundesliga i 1983, og ble lenge borte fra profesjonell fotball. Etter opprykket fra Oberliga (fjerde nivå) i 2002, har klubben imidlertid utviklet seg meget godt. Etter fire sesonger i toppsjiktet i Regionalliga, klarte Augsburg å rykke opp til 2. Bundesliga. Der ble klubben kun i fem år, før Augsburg i 2011 rykket opp til Bundesliga før første gang.

Augsburg fikk sin beste sesong i 2014/15 da laget havnet på femteplassen og kvalifiserte seg til Europa League. Unntatt en åttendeplass sesongen før, har klubben ellers endt opp på nedre halvdel. Både i 2018/19 og i 2019/20 havnet laget på plassen foran kvalifiseringsplassen. Før den nye sesongen er Augsburg en av kun sju klubber som aldri har rykket ned fra Bundesliga.

Sesong 2019/20

Augsburg var plassert på nedre halvdel på tabellen fra start til slutt. Etter ti serierunder hadde laget vunnet kun én kamp og lå på kvalifiseringsplassen.

- Annonse -

1-0-seieren mot Paderborn i den ellevte runden innledet en god periode for Augsburg. Laget vant fem av seks kamper og klatret på tiendeplassen.

Gleden var imidlertid kortvarig. Augsburg klarte kun å vinne én av de neste ni kampene, og var tilbake i faresonen da korona satte en stopper for sesongen. Augsburgs siste kamp før korona var også Martin Schmidts siste som hovedtrener i klubben.

Schmidts etterfølger ble Heiko Herrlich, som åpnet med en blemme: Treneren forlot karantenen for å handle tannkrem og fikk ikke sitte på benken under sin første kamp mot Wolfsburg. Kampen endte attpåtil med et tap på overtid.

Likevel klarte Herrlich å stabilisere laget noenlunde, selv om Augsburg på ingen måte overbeviste i resten av sesongen. To seire mot Schalke og Mainz, samt tre uavgjort mot Paderborn, Köln og Düsseldorf var til slutt nok til at klubben berget plassen.

Overgangsmarked

Spillere ut

Philipp Max (PSV Eindhoven), Kevin Danso (Fortuna Düsseldorf, lån, var på lån i Southampton), Maurice Malone (Wehen Wiesbaden, lån), Tim Rieder (1. FC Kaiserslautern, var på lån i 1860 München), Fabian Giefer (Würzburger Kickers), Andreas Luthe (Union Berlin), Jozo Stanic (FSV Zwickau, lån), Sergio Cordova (Arminia Bielefeld, lån), Daniel Baier (uten klubb), Stephan Lichtsteiner (lagt opp), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen, var på lån)

Venstrebacken Philipp Max var en viktig spiller som har prestert godt de siste årene. Etter at kapteinen Daniel Baier har måttet forlate klubben, trenger laget et nytt hierarki.

Spillere inn

Felix Uduokhai (VfL Wolfsburg, var allerede på lån), Robert Gumny (Lech Posen), Rafal Gikiewicz (Union Berlin), Tobias Strobl (Borussia Mönchengladbach), Daniel Caliguiri (FC Schalke 04), Michael Gregoritsch (FC Schalke 04, var på lån), Mads Pedersen (FC Zürich, var på lån)

Augsburg har hentet en del erfaring: Gikiewicz, Strobl og Caliguiri er alle minst 30. Alle tre bør forsterke laget, både på banen og med lederegenskaper.

Tropp

Keeper

Etter at ingen av Augsburgs sisteskanser hadde overbevist, skulle Tomas Koubek sørge for trygghet og stabilitet på keeperplassen da han ble signert forrige sommer. Det klarte tsjekkeren ikke: Etter en del tabber og svake prestasjoner mistet han til slutt plassen mellom stengene. Dermed var Augsburg denne sommeren i en liknende situasjon som i fjor. Rafal Gikiewicz skal løse Augsburgs keeperproblem for godt. 32-åringen er en god skuddstopper, men er ikke den tryggeste i feltet eller med ballen i beina.

Forsvar

Felix Uduokhai er god i oppbyggingen, men har noen svakheter i duellspillet. Jeffrey Gouweleeuw, som trolig starter sesongen ved siden av Uduokhai, er en solid midtstopper som er flink når det gjelder posisjoneringen. Duoen kjemper om plassene med 21-åringen Reece Oxford og 32 år gamle Marek Suchy. Om Uduokhai utvikler bedre fysikk og blir sterkere i duellene, bør Augsburg ha et solid midtforsvar.

Etter Maxs avskjed fra Augsburg, har klubben fortsatt to venstrebacker. Iago, som forrige sesong var stedfortrederen til Max, ser ut til å få den ledige plassen. 23-åringen har store fotspor å fylle: Max var stort sett stabil defensivt og en sterk bidragsyter i det offensive spillet. Alternativet til Iago er danske Mads Pedersen.

På høyresiden er Robert Gumny spilleren som trolig får tillit fra start til å begynne med. Gumny er en solid back både bakover og framover, men har pådratt seg to store kneskader de siste to årene. Raphael Frambergers utvikling har stagnert litt, noe som delvis skyldes skader. Om nødvendig, kan Eduard Löwen eller nyinnkjøpte Daniel Caliguiri brukes som back.

Midtbane

Den sentrale defensive midtbanen har vært en liten problemsone for Augsburg. Rani Khedira er solid og pålitelig i den defensive jobben. Eduard Löwen, som er mer offensiv enn Khedira, har ikke vist at han gjør laget bedre etter at han kom til klubben i januar. Det samme gjelder for Carlos Gruezo. Derfor har Augsburg signert Tobias Strobl, en robust defensiv spiller med en trygg pasningsfot. Jan Moravek og Felix Götze, broren til Mario, bør ikke regne med mye spilletid.

På plassen bak spissen er Marco Richter og Michael Gregoritsch de to fremste alternativene. Richter er en fleksibel offensiv spiller som også kan spille på begge kanter. 22-åringen er kjapp, teknisk og kreativ. Østerrikske Gregoritsch er tilbake etter et lån fra Schalke. Mens han forrige sesong forserte sin avskjed fra Augsburg, vil han nå kjempe om plassen. Gregoritsch, som også kan spille som sentral spiss, er fysisk sterk og fungerer bra i overgangsspillet.

Angrep

Daniel Caliguiri er en klar forsterkning for Augsburg. Den hardtarbeidende kantspilleren med gode avslutninger tar ikke alltid de rette avgjørelsene, men er en spiller som går foran og som utvilsomt har kvalitet. André Hahn og Noah Sarenren Bazee vil derfor først og fremst kjempe om rollen som Caliguiris første stedfortreder.

Plassen til Ruben Vargas på venstrekanten bør også være trygg. Forrige sesong gikk sveitseren kun glipp av én kamp grunnet sitt femte gule kort, endte opp med seks mål og to målgivende og viste seg til å være en god forsterkning for laget etter overgangen fra Luzern. Finske Fredrik Jensen, som også kan spille sentralt, kan fungere som back-up.

På topp har Augsburg to gode alternativer. Alfred Finnbogason er en målscorer som også kan holde på ballen. Islendingen har imidlertid slitt mye med skader de siste årene. Florian Niederlechner hadde en sterk første sesong i Augsburg, til tross for en litt svakere vår. Spissen endte opp med 21 målpoeng (13 mål, åtte målgivende) og har fungert godt som en spillende og avslutningssterk angrepsspiller. Om Finnbogason og Niederlechner holder seg friske, vil man ikke se mye til Julian Schieber og den unge sørkoreaneren Seong-Hoon Cheon

Trener

Den tidligere tyske landslagsspilleren Heiko Herrlich begynte sin karriere som profesjonell hovedtrener i Bochum i 2009, men gjorde seg først bemerket som trener i Regensburg. I 2016 rykket han opp til 3. Liga, og året etter til 2. Bundesliga. Etter opprykket i 2017 signerte Herrlich for Leverkusen. Der fikk han sparken i desember 2018, og var uten trenerjobb fram til han tok over som Augsburgs hovedtrener i mars.

I Herrlich har Augsburg hentet en trener som avgrenser seg tydelig fra sin forgjenger Martin Schmidt. Mens Schmidt foretrakk gegenpressing og direkte fotball og framstod som en trener som ikke klarte å finne alternative løsninger, har Herrlich en annen plan. Den tidligere spissen liker at laget har ballen, legger stor vekt på en strukturert oppbygging og ønsker gjennom dette at laget skaper mange avslutningsmuligheter. Et viktig grunnlag for Herrlich er en god lagfølelse blant spillerne.

Klubb

Forventningene i og rundt klubben har økt, særlig etter de to gode sesongene rundt 2015. Laget har vist hva som er mulig med en optimal sesong. Ingen forventer imidlertid plasser på øvre halvdel, men en trygg sesong uten å være i fare for nedrykk har blitt den nye målsettingen.

Etter flere år med misfornøyde spillere (Hinteregger, Gregoritsch) og skandaler (Caiuby), samt flere trenerbytter, skal det bli roligere rundt laget igjen. Klubben ønsker kontinuitet på trenerposisjonen og lojalitet og dedikasjon i spillertroppen. Lagets gamle hierarki har blitt brudd opp.

Vurdering

Augsburg har forsterket seg målrettet og godt, selv om salget av Philipp Max er et tap. Om Herrlich lykkes å implementere sin filosofi og sin spillestil, kommer Augsburg til å ende opp høyere på tabellen enn de siste to årene.

Les om de andre klubbene i Bundesliga før sesongen 2020/21:

Werder Bremen

Arminia Bielefeld

VfB Stuttgart

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -