Før Bundesliga-sesongen 2020/21: 1. FC Köln

145

Den nye Bundesliga-sesongen nærmer seg, og fram til seriestart analyserer Fotballnerd.no hver klubb. Neste klubb er 1. FC Köln, som ønsker å etablere seg i Bundesliga igjen.

Köln er en gammel storhet. Klubben vant den første sesongen i Bundesliga noensinne i 1964. Sitt første seriegull vant Köln i 1962, og sitt tredje og siste i 1978. I tillegg har klubben vunnet cupen fire ganger, sist i 1983. Fram til 1998 hadde klubben alltid spilt i Bundesliga, men det første nedrykket dette året innledet Köln tid som jojo-klubb: Til sammen rykket Köln ned hele seks ganger mellom 1998 og 2018.

Klubben har slitt med å etablere seg bestandig i Bundesliga de siste tjue årene. Selv om Köln aldri har tilbrakt mer enn to år på rad i 2. Bundesliga, ble heller ikke oppholdene på øverste nivå langvarige: På sitt lengste var Köln i Bundesliga i fire strake år. Sin beste tid hadde Köln under Peter Stöger. Østerrikeren ledet laget til en femteplass i 2017. Året etter rykket laget imidlertid ned nok en gang, og Stöger fikk sparken.

Saison 2019/20

Etter en – til tross for opprykket – urolig 18/19-sesong, skulle alt bli bedre i Köln. I Achim Beierlorzer hentet klubben en trener som skulle utvikle laget på sikt, og troppen ble ansett til å være god nok for å holde seg i Bundesliga.

- Annonse -

Sesongåpningen ble imidlertid så mislykket som den kunne bli. Laget tok kun én seier og fire poeng i de første sju kampene. Programmet var riktignok tøft: I Wolfsburg, Dortmund, Mönchengladbach og Bayern møtte Köln fire av den forrige sesongens topp seks.

Problemet var at hverken resultatene eller prestasjonene bedret seg nevneverdig etter den vanskelige åpningen. Etter elleve runder hadde klubben fått nok. Et 1-2-tap på overtid mot Hoffenheim var Beierlorzers siste kamp som trener i Köln. På dette tidspunktet var Köln nest sist i Bundesliga.

Köln hentet Markus Gisdol som ny hovedtrener, og hadde foreløpig suksess. Etter en 2-0-seier mot Leverkusen etter den 15. runden tapte laget kun tre kamper fram til corona-pausen, og det mot topplagene Bayern, Dortmund og Mönchengladbach. Kampen mot Mönchengladbach 11. mars var den første som ble spilt uten tilskuere grunnet pandemien.

Da Bundesliga startet igjen, var lagets avstand til kvalifiseringsplassen ti poeng, noe Köln kunne være glade for. Etter gjenåpningen var laget i en forferdelig form. Köln vant ingen av de ni kampene i mai og juni, og tok kun fire poeng, noe som til slutt holdt til en 14. plass.

Overgangsmarked

Spillere ut

Simon Terodde (Hamburger SV), Jan-Christoph Bartels (Waldhof Mannheim, var på lån i Wehen Wiesbaden), Brady Scott (Nashville SC), Lasse Sobiech (FC Zürich, lån, var på lån i Royal Mouscron), Marcel Risse (Viktoria Köln, lån), Vincent Koziello (CD Nacional, lån, var på lån i Paris FC), Thomas Ostrak (MFK Karvina, lån, var på lån i TSV Hartberg), Kingsley Schindler (Hannover 96, lån), Yann Aurel Bisseck (Vitoria Guimaraes, lån, var på lån i Roda JC), Niklas Hauptmann (Holstein Kiel, lån), Birger Verstraete (Royal Antwerpen, lån), Thomas Kessler (lagt opp), Mark Uth (FC Schalke 04, var på lån), Toni Leistner (Queens Park Rangers, var på lån)

Mens Köln var villige til å la spissen Simon Terodde gå etter nok en svak sesong i Bundesliga, ønsket klubben å beholde Mark Uth, som var sterk det halve året han var på lån i klubben.

Spillere inn

Ron-Robert Zieler (Hannover 96, lån), Robert Voloder, Tim Lemperle (begge U19), Louis Schaub (Hamburger SV, var på lån), Salih Özcan (Holstein Kiel, var på lån), Frederik Sørensen (BSC Young Boys, var på lån), Jannes Horn (Hannover 96, var på lån), Joao Queiros (Willemm II, var på lån)

Ron-Robert Zieler er tiltenkt rollen som reservekeeper, men han skal også legge press på Timo Horn. Jannes Horn, Salih Özcan og Frederik Sørensen gjør troppen bredere.

Tropp

Keeper

Timo Horn har vært Kölns nummer én siden 2014. Den tidligere U21-landslagskeeperen spilte imidlertid en ujevn sesong. 27-åringen er en brukbar skuddstopper, men har svakheter i feltet og som spillende keeper. Ron-Robert Zieler skal legge press på Horn. Juian Krahl er den unge tredjekeeperen.

Forsvar

Den 21 år gamle belgieren Sebastiaan Bornauw er blant Kölns viktigste spillere. Midtstopperen er en god duellspiller, solid med ballen i beina og målfarlig ved dødballer (seks mål forrige sesong). Ved siden av ham kjemper rutinerte Rafael Czichos og spanske Jorge Mere om den ledige plassen – begge er bunnsolide forsvarsspillere. Den returnerte dansken Fredrik Sørensen øker mulighetene i midtforsvaret. Muligens får både Czichos og Mere plass i laget – om Gisdol varierer sitt foretrukne 4-2-3-1 med 3-4-2-1, som han gjorde mot slutten av forrige sesong.

På venstresiden har Noah Katterbach fått en ny konkurrent i Jannes Horn. Etter Jonas Hectors forflytting til den sentrale midtbanen, har 19 år gamle Katterbach fått en del kamper. Han var solid i begynnelsen, men fikk i likhet med nesten alle spillere en svak vår. Katterbach har stort potensial, men også mye å lære. Jannes Horn spilte en grei sesong i 2. Bundesliga, men har ennå til gode å prestere jevnt på øverste nivå.

På den andre siden kjemper Kingsley Ehizibue og Benno Schmitz om plassen. Forrige sesong var Ehizibue det soleklare førstevalget. Han åpnet sterkt, men klarte ikke å holde nivået og presterte svakt mot slutten av sesongen. Schmitz ble delvis brukt som venstreback, uten å lykkes på den uvante posisjonen.

Midtbane

Jonas Hector er nærmest garantert en plass sentral på midten. Kapteinen spiller trygge pasninger og er mentalt sterk, men tar også en del merkelige valg på banen, særlig framover. Ellyes Skhiri, en defensiv trygg spiller, tar trolig den den andre plassen foran forsvaret. Erfarne Marco Höger og den returnerte lånesoldaten Salih Özcan er alternativene.

Elvis Rexhbecaj kan også brukes som defensiv midtbanespiller, men er trolig ønsket lengre fremme på banen. 22-åringen er imidlertid mer et løpssterkt arbeidsjern enn en kreativ tilrettelegger. Dominick Drexler er det mer kreative alternativet sentralt bak spissen. Louis Schaub kan også brukes på begge kanter.

Angrep

På venstre ser Ismail Jakobs ut til å ha sikret seg plassen i startelleveren. Den fremoverrettede 21-åringen er på sitt beste et livlig element, men har vært ustabil så langt. Christian Clemens kan brukes som back-up, men er en mer defensiv spiller.

På høyresiden hadde Florian Kainz gode muligheter til å starte den første kampen mot Hoffenheim. På grunn av en kneskade vil 27-åringen imidlertid være ute i flere måneder. I skrivende stund er Köln derfor nære å signere greske Dimitrios Limnios fra PAOK. Om 22-åringen slutter seg til klubben, må han kjempe om plassen med det 18-årige talentet Jan Thielemann, som allerede fikk vist seg fram i Bundesliga forrige sesong.

På topp er Jhon Cordoba Kölns store håp. Den fysisk sterke colombianeren spilte sin beste sesong i 19/20 og scoret 13 mål – selv om han tidligere ikke var kjent som en god avslutter. Anthony Modeste, den eneste andre ekte midtspissen i troppen, er på nedadgående kurve og har slitt med en skade under oppkjøringen. Generelt er angrepet Kölns svakeste lagdel.

Trener

Markus Gisdol begynte sin karriere som Bundesliga-trener i Hoffenheim. I 2013 berget han klubben fra nedrykk og stabiliserte laget midt på tabellen, før han på nytt havnet i bunnstriden og fikk sparken. Ett år senere ble han ny trener i Hamburg, og berget klubben fra nedrykk. I januar 2018 fikk Gisdol sparken i Hamburg. Fram til han fikk jobben i Köln i november 2019, var han uten trenerjobb.

Tiden etter jobben i Hamburg har Gisdol brukt på egen utvikling og analyse av spillestilen. 51-åringen ønsket å bli mer fleksibel. De viktigste elementene i Gisdols filosofi er likevel fortsatt høy og risikabel pressing, samt kjapt, direkte spill framover. I tillegg er Gisdol ikke redd for å bruke unge spillere.

Klubb

Presset på Gisdol er stort når sesongen starter. Hverken de ansvarlige eller supporterne har glemt den katastrofale perioden etter gjenåpningen der Köln ikke vant en eneste kamp og spilte svakt. Klubbens trofaste supportere forventer dessuten innimellom for mye av laget. Byens medier gjør arbeidet som trener vanskelig og legger et ekstra press på de sportslig ansvarlige – noe for eksempel Ståle Solbakken måtte erfare da han trente klubben. Trenerstolen i Köln har utviklet seg til en av de mest usikre arbeidsplassene i tysk fotball.

Innad i 1. FC Köln er stemningen notorisk urolig. I den store klubben har ofte flere individer eller fraksjoner kjempet om makt og innflytelse. For øyeblikket er styret, den daglige ledelsen og medlemmenes representanter uenige med hverandre. Det vanskelige arbeidsmiljøet for spillere og den sportslige ledelsen forbedres ikke av dette.

Vurdering

Troppen er for tynn offensivt, særlig på spissplassen. Markus Gisdol har vist lite som tyder på at han kan snu den negative trenden fra slutten av forrige sesong. For Köln kan 2020/21-sesongen ende med nok en retur til 2. Bundesliga.

Les om de andre klubbene i Bundesliga før sesongen 2020/21:

FC Augsburg

Werder Bremen

Arminia Bielefeld

VfB Stuttgart

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -