«Jeg spiller nå»: Da cupfinalens matchvinner byttet inn seg selv

353
Günter Netzer. Bilde: Magnussen, Friedrich (1914-1987) - Stadtarchiv Kiel, Wikimedia.

I den tyske cupfinalen i 1973 møttes erkerivalene Borussia Mönchengladbach og 1. FC Köln. Mönchengladbach-stjernen Günter Netzer byttet inn seg selv – og ble matchvinner.

Noen dager før kampen, som ble spilt 23. juni 1973 i Düsseldorf, ble det kjent at Mönchengladbachs midtbanestjerne Günter Netzer kom til å forlate klubben etter sesongen. Etter ti år i Mönchengladbach, meldte den tyske landslagsspilleren overgang til Real Madrid.

Les også: Moi scoret for Celtic

For Mönchengladbachs trener Hennes Weisweiler var Netzer en veldig viktig faktor for klubbens vei fra andrenivået til en nasjonal toppklubb. Likevel var forholdet mellom treneren og midtbaneesset til tider komplisert.

- Annonse -

Weisweilers «modige» avgjørelse

I 1972/73-sesongen var Netzer preget av småskader og dårlig form. Laget havnet kun på femteplassen i Bundesliga, fire poeng bak cupfinalemotstanderne Köln som sikret seg andreplassen.

Grunnet Netzers dårlige form og overgangen til Real Madrid etter sesongen kunngjorde Weisweiler at midtbanestrategen kom til å bli benket. Netzer svarte: «Det er modig av Dem», selv om han i et intervju mye senere innrømmet at avgjørelsen var rett.

Netzer satt dermed på benken ved kampstart, tett fulgt av et kamerateam som observerte alle reaksjoner til landslagsspilleren. Selv uten Netzer tok Mönchengladbach ledelsen etter halvspilt førsteomgang ved Herbert Wimmer. Fem minutter før pausen utlignet imidlertid Herbert Neumann for Köln.

«Jeg spiller nå»

Supporterne krevde stadig at Netzer skulle bli byttet inn. Weisweiler ville imøtekomme supporternes ønske, men Netzer var sta: Spilleren nektet å bli byttet inn.

I andreomgangen ble det ingen flere mål, og dermed måtte det spilles ekstraomganger. Mönchengladbachs Christian Kulik var for sliten til å fortsette og ville byttes ut. Netzer tok av seg treningstøyet og byttet inn seg selv for Kulik. Stjernens korte beskjed til Weisweiler var: «Jeg spiller nå.»

Les også: Strand Larsen: – Veldig fornøyd med seier

Det tok kun tre minutter før Netzer gjorde forskjellen og avgjorde kampen. Etter et samspill med Rainer Bonhof scoret innbytteren med sitt andre touch på ballen. Netzer selv sa at han traff ballen helt feil, nemlig med utsiden av foten, noe som gjorde skuddet utagbart for Kölns keeper Gerhard Welz.

Mönchengladbach vant cupen for andre gang i klubbens historie. Netzer ble avgjørende i sin siste kamp for klubben og skapte et legendarisk øyeblikk i tysk fotball.

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -