Før Bundesliga-sesongen 2020/21: Borussia Mönchengladbach

171

Den nye Bundesliga-sesongen nærmer seg, og fram til seriestart analyserer Fotballnerd.no hver klubb. Neste klubb er Borussia Mönchengladbach, som ønsker å fortsette den gode utviklingen de siste årene.

Det tok ikke lang tid før Borussia Mönchengladbach dukket opp i Bundesliga etter ligaens grunnleggelse. Klubben rykket opp i 1965, og dominerte tysk fotball på 70-tallet, sammen med Bayern München. Mönchengladbach tok alle sine fem seriegull mellom 1970 og 1977. I tillegg har klubben tre cupgull og to seire i UEFA-cupen.

Etter en svakere periode på sent 90- og 2000-tallet, som inkluderte to nedrykk, har utviklingen de siste ti årene stort sett vært positiv. Fra og med 2012 avsluttet klubben alle sesonger på øvre halvdel, og tre ganger har Mönchengladbach klart å kvalifisere seg til Champions League.

Sesong 2019/20

Klubben følte at utviklingen under Dieter Hecking stagnerte. Derfor avsluttet Mönchengladbach samarbeidet med treneren og signerte Marco Rose som etterfølger. Med sin nye trener kjempet laget i toppen nesten helt fra begynnelsen: Etter sju serierunder var Mönchengladbach på førsteplassen.

- Annonse -

Laget klarte å holde seg på topp i sju serierunder til, og mistet førsteplassen først etter 15 serierunder, da RB Leipzig ble nye serieledere. Den første halvdelen av sesongen avsluttet Mönchengladbach på en sterk andreplass. Kun exitene i både cupen og Europa League var skuffende.

Også etter jul fortsatte laget å stort sett prestere på konstant godt nivå. Selv om også Bayern München og Borussia Dortmund etter hvert havnet foran Mönchengladbach på tabellen, var klubbens ansvarlige fornøyde med fjerdeplassen da corona satte en stopper for sesongen.

Etter gjenåpningen havnet Mönchengladbach i en tøffere fase. Laget tapte tre av de første seks kampene og falt ut av Champions League-plassene. Tre strake seire i sesongens siste tre kamper sikret Mönchengladbach likevel fjerdeplassen og dermed Champions League-deltakelsen.

Overgangsmarked

Spillere ut

Tobias Strobl (FC Augsburg), Moritz Nicolas (VfL Osnabrück, lån, var på lån i Union Berlin), Fabian Johnson, Raffael (begge uten klubb)

Fabian Johnsen og Raffael har vært lenge i klubben, men ingen av spillerne som har forlatt Mönchengladbach denne sommeren, har spilt en viktig sportslig rolle. Klubben har klart å beholde alle stjernespillere.

Spillere inn

Hannes Wolf (RB Leipzig, lån), Valentino Lazaro (Inter Milan, lån), Jan Olschowsky, Kaan Kurt (begge andrelaget), Famana Quizera (U19), Michael Lang (Werder Bremen, var på lån), Andreas Poulsen (Austria Wien, var på lån), Julio Villalba (SCR Altach, var på lån), Jordan Beyer (Hamburger SV, var på lån)

Særlig den offensive midtbanespilleren Hannes Wolf forventes å kunne spille en viktig rolle. Det samme gjelder i utgangspunktet også fleksible Valentino Lazaro, som begynner sin tid i klubben med en skade.

Tropp

Keeper

Yann Sommer er blant ligaens beste keepere. Sveitseren er god som skuddstopper, i feltet og med ballen i beina. Sommer kan redde viktige poeng for Mönchengladbach. Sveitserens stedfortredere er Tobias Sippel og Max Grün.

Forsvar

Mönchengladbach har to sterke stoppere: Både Matthias Ginter og Nico Elvedi er moderne midtstoppere som er trygge med ballen, men samtidig gode duellspillere. Duoen er førstevalget på de sentrale defensive plassene. Tony Jantschke er en erfaren back-up-løsning. Mamadou Doucoure kom som lovende 18-åring i 2016, men har slitt med mange alvorlige skader, og fikk sin debut i Bundesliga først forrige sesong.

Også på backene har Mönchengladbach god kvalitet. Venstrebacken Ramy Bensebaini er en god bidragsyter offensivt, uten å være dårlig i det defensive spillet. 34 år gamle Oscar Wendt er Bensebainis stedfortreder.

Høyrebacken Stefan Lainer produserer færre målpoeng enn Bensebaini, men er likevel offensivt preget. Samtidig er østerrikeren meget trygg i det defensive spillet. Etter låneoppholdet i Hamburger SV, vil talentet Jordan Beyer ta opp kampen om plassen med Lainer.

Midtbane

Sentralt på midtbanen har Mönchengladbach særlig to veldig spennende spillere. Florian Neuhaus har sine største styrker i det offensive spillet. Han er teknisk sterk, kreativ og tar veldig gode valg. Dennis Zakaria har både defensive og offensive kvaliteter. 23-åringen er en god duellspiller, men er også dynamisk og teknisk god, og fungerer derfor utmerket som en boks til boks-spiller. Zakaria sliter imidlertid med en kneskade. Dermed tar trolig Christoph Kramer, en hardarbeidende og solid defensiv midtbanespiller, plassen til Zakaria. Et annet alternativ er Laszlo Benes, som i likhet med Neuhaus er best i det offensive spillet.

Plassen bak den offensive rekken tilhører først og fremst Lars Stindl. Lagkapteinen er først og fremst en smart fotballspiller uten større relevante svakheter, og fungerer godt som bindeledd mellom midtbanen og angrepsrekken. Både Jonas Hofmann og nysigneringen Hannes Wolf kan også utfylle rollen.

Angrep

Det kan imidlertid tenkes at Wolf trenges på høyrekanten i begynnelsen. Valentino Lazaro som egentlig var tiltenkt denne plassen, er foreløpig ute med skade. Lånesoldaten Wolf har spilt under Marco Rose i Salzburg og er kjent med trenerens system og spillestil, selv om 21-åringen ikke har mye erfaring fra øverste nivå i Tyskland. Patrick Herrmann og Ibrahima Traore er de øvrige alternativene.

Om han er frisk etter sin lengre skadepause mot slutten av forrige sesong, spiller Marcus Thuram på venstre. Franskmannen har tatt Bundesliga med storm etter overgangen fra Guingamp forrige sommer, og endte opp med 18 målpoeng i 31 kamper. Thuram er fremragende i én mot én-situasjoner, men kan jobbe litt med stabiliteten. Ved behov kan Jonas Hofmann erstatte franskmannen.

På topp har Mönchengladbach har klubben gode spillende spisser, men er noe skadeutsatt. Alassane Plea er på vei tilbake etter en skade. Franskmannen er ikke en ren avslutter, men deltar i spillet. Ti mål og ti målgivende forrige sesong er en brukbar statistikk, men klubben kunne ønske seg noen flere mål. Dette gjelder i enda større grad for Breel Embolo (åtte mål, åtte målgivende). Sveitseren går glipp av sesongåpningen grunnet en skade. Muligens må Patrick Hermann spille som spiss i begynnelsen.

Trener

Tyske Marco Rose fikk sitt gjennombrudd som trener i Østerrike. Etter å ha kommet til Red Bull Salzburg som U16-trener i 2013, ble han rakst forfremmet, først til U18-trener og i 2017 til hovedtrener for førstelaget. I to år som hovedtrener vant han to serie- og et cupgull, før han ønsket å forlate klubben. Flere Bundesliga-klubber ønsket å signere Rose, som til slutt bestemte seg for Mönchengladbach.

Marco Rose er preget av Red Bull-stilen. Laget skal løpe mye, og ballen skal vinnes høyt. Rose vil ha korte veier til målet og laget skal spille kjapt framover, i stedet for i bredden. Denne stilen har han klart å kombinere med godt kombinasjonsspill når laget har ballen selv. I tillegg står Rose for en vinnermentalitet som han har klart å videreformidle til spillerne.

Klubb

I takt med gode prestasjoner og resultater, har forventningene til laget økt. I Bundesliga er den sterke forrige sesongen målestokken. Både i cupen og i Europa League hadde Mönchengladbach røket ut før jul – noe som skal forbedres i år, selv om oppgavene i Champions League neppe blir enkle.

Økonomisk er situasjonen brukbar, selv om corona har gjort ting vanskeligere også i Mönchengladbach. Sportsdirektøren Max Eberl og resten av de ansvarlige har ikke bare utmerket seg gjennom kloke overganger, men også gjennom å ha et godt grep på økonomien de siste årene. Selv om klubben ikke kan kjøpe flere dyre spillere, har Mönchengladbach heller ikke vært nødt til å selge noen stjerner for å generere inntekter.

Vurdering

Laget er god nok til å kjempe om Champions League-plassene på nytt. Om Marco Rose klarer å fortsette den sterke utviklingen fra debutsesongen og om laget klarer å prestere enda mer stabilt, kan Mönchengladbach under omstendigheter til og med kjempe om en topp tre-plassering.

Les om de andre klubbene i Bundesliga før sesongen 2020/21:

Bayer Leverkusen

TSG 1899 Hoffenheim

VfL Wolfsburg

SC Freiburg

Eintracht Frankfurt

Hertha BSC

Union Berlin

FC Schalke 04

1. FC Köln

FC Augsburg

Werder Bremen

Arminia Bielefeld

VfB Stuttgart

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -