Før Bundesliga-sesongen 2020/21: VfL Wolfsburg

38

Den nye Bundesliga-sesongen nærmer seg, og fram til seriestart analyserer Fotballnerd.no hver klubb. Neste klubb er VfL Wolfsburg, som ønsker å nå Europa for tredje år på rad.

Wolfsburg etablerte seg for godt i proffotballen i begynnelsen av 90-tallet, da laget rykket opp til 2. Bundesliga. I 1997 debuterte laget på øverste nivå, og har vært i Bundesliga siden. Klubben, som ble kjøpt av Volkswagen i 2001, var en middelhavsfarer de første åtte årene, og havnet i alvorlig trøbbel i både 2006 og 2007. Kun to år senere vant Wolfsburg sitt første og så langt eneste seriegull.

De siste årene har plasseringene svingt veldig. Kun to år etter andreplassen og cupgullet i 2015, var Wolfsburg på nytt i stor trøbbel. Både i 2017 og i 2018 måtte laget spille kvalifiseringen, men klarte begge ganger å berge plassen. Etter 2018 fulgte en oppsving, og klubben har på nytt plassert seg på øvre halvdel.

Sesong 2019/20

Etter sjetteplassen i 2019, som sendte Wolfsburg til Europa, åpnet klubben den nye sesongen med en ny trener: Oliver Glasner erstattet Bruno Labbadia. Til tross for at prestasjonene ikke var overbevisende, fikk Glasner en god start. Wolfsburg forble ubeseiret de første ni kampene, og lå på fjerdeplassen.

Noe av dette skyldtes imidlertid lagets ujevne kampprogram. Wolfsburg møtte de fleste (antatte) storlagene først i andre halvdel av terminlista. Dette ble også tydelig i resultatene. Laget tapte fem av de siste åtte kampene og falt til niendeplassen på tabellen etter halvspilt sesong.

Den dårlige formen fortsatte inn i 2020. Wolfsburg åpnet med to tap mot Köln og Hertha, før trenden snudde. Av de resterende seks kampene fram til corona-pausen tapte laget ingen og tok tolv poeng.

Poengfangsten etter gjenåpningen var omtrent som forventet, mens prestasjonene fortsatte å svinge. 4-1-seieren mot Schalke i den nest siste runden sikret Wolfsburg en ny sesong i Europa, men 0-4-tapet mot Bayern og Hoffenheims samtidige 4-0-seier i Dortmund sendte laget til syvendeplassen og kvalifiseringsrunden til Europa League.

Overgangsmarked

Spillere ut

Felix Uduokhai (FC Augsburg, var allerede på lån), Robin Knoche (Union Berlin), Phillip Menzel (Austria Klagenfurt), Ismail Azzaoui (uten klubb)

Kontrakten til den solide, men trege midtstopperen Robin Knoche ble ikke fornyet. Hverken tredjekeeperen Menzel eller Azzaoui har spilt kamper i Bundesliga de siste årene.

Spillere inn

Bartosz Bialek (Zaglebie Lubin), Maxence Lacroix (FC Sochaux), Omar Marmush (andrelaget), Lino Kasten (U19), John Yeboah (VVV-Venlo, var på lån), Yunus Malli (Union Berlin, var på lån), Jeffrey Bruma (1. FSV Mainz 05, var på lån)

Wolfsburg har satset på unge spillere. Maxence Lacroix er en 20 år gammel midtstopper. Spissen Bartosz Bialek er enda to år yngre enn franskmannen.

Tropp

Keeper

Koen Casteels er en sterk sisteskanse. Den belgiske landslagskeeperen presterer på konstant høyt nivå, er god i alle aspekter av keeperspillet, har fremragende reflekser og produserer kun ytterst få tabber. Pavao Pervan er en pålitelig stedfortreder.

Forsvar

Oliver Glasner har ønsket seg mer tempo i midtforsvaret, noe som har blitt synlig i de siste overgangene. Marin Pongracic kom forrige vinter og er en kjapp midtstopper, som ikke alltid plasserer seg korrekt. For øyeblikket er 23-åringen stoppet av kyssesyken. Lovende Maxence Lacroix har lignende styrker. 20-åringen har imidlertid kun spilt i Ligue 2, og fikk en horribel debut i cupen. Den antatte forsvarssjefen John Anthony Brooks har mistet sin plass etter en svak og tabbepreget sesong. Lagkapteinen Josuha Guilavogui, egentlig en defensiv midtbanespiller, har blitt flyttet til midtforsvaret. Marcel Tisserand er misfornøyd med for lite spilletid og på vei bort fra klubben. Jeffrey Bruma spiller heller ingen større rolle.

På høyresiden gikk Wolfsburg fra å ha to kapable høyrebacker til null. William er ikke klar ennå etter at han røk korsbåndet forrige sesong. Kevin Mbabu, som spilte sterk i Williams fravær, pådro seg en kneskade. Foreløpig erstatter Felix Klaus de to høyrebackene. Kantspilleren har, med unntak av høy hastighet, imidlertid ingen kvaliteter som gjør ham til en brukbar Bundesliga-spiller.

Heller ikke på den andre siden er situasjonen optimal. Jerome Roussillon fikk en sterk debutsesong i 2018/19, men klarte ikke å følge opp prestasjonene forrige sesong. Den offensive franskmannen er for øyeblikket førstevalg, men Paulo Otavio er klar for å kjempe om plassen.

Midtbane

Sentralt på midtbanen har Wolfsburg god kvalitet. Xaver Schlager og Maximilian Arnold er førstevalgene. Schlager er en universell spiller som løser både defensive og offensive oppgaver godt. Arnold har forbedret seg i det defensive spillet, og har offensive kvaliteter i tillegg til en god skudd- og dødballfot. Både Arnold og Schlager fungerer godt som bindeledd mellom forsvar og angrep. Det fremste alternativet til duoen er Yannick Gerhardt.

Admir Mehmedi trives best på plassen bak spissen. Sveitseren er ikke den kjappeste, men har en god teknikk og spiller gode og kreative pasninger. Hvis Mehmedi er ute med en av sine hyppige skader, kan både Arnold, Schlager og Yunus Malli innta rollen, om ikke Glasner endrer systemet fra 4-2-3-1 til 4-4-2 eller 4-3-3.

Angrep

På venstresiden bør Josip Brekalo være førstevalget. 22-åringen svinger i prestasjonene, men er på sitt beste en kreativ berikelse for angrepsspillet. Alternativet Joao Victor har først og fremst høy hastighet, men har så langt ikke tatt nivået i Bundesliga.

På høyresiden har Renato Steffen utviklet seg godt. Sveitseren har blitt både målfarlig, driblesterk og har begynt å ta kloke valg den forrige sesongen. Erstatteren Felix Klaus er som nevnt langt unna godt Bundesliga-nivå. Kantene er et problemområde for Wolfsburg: Særlig på grunn av svake alternativer til førstevalgene, har klubben behov for en ny kreativ kantspiller.

Den engasjerte spissen Wout Weghorst er en profilert målscorer. 28-åringen har scoret 33 mål i 66 Bundesliga-kamper, og gir alltid alt i alle spillets faser. Skadeutsatte Daniel Ginczek er fysisk sterk og god til å holde på ballen, men scorer ikke like mange mål. Bartosz Bialek er en ung og lovende spiller. Ingen av spissene er særlig kjappe, og klubben se etter en ny spiss som utjevner denne svakheten.

Trener

Oliver Glasner jobbet i to år som assistent i Red Bull Salzburg. Etter ett år som hovedtrener i Ried, ble Glasner hovedtrener og sportsdirektør i Linzer ASK. Glasner ledet klubben tilbake i Bundesliga. På øverste nivå fortsatte oppturen. Etter fjerdeplassen i den førstesesongen, havnet LASK på andreplassen i 2019. Etter denne sesongen signerte Glasner for Wolfsburg.

Glasners fotballfilosofi har blitt sterkt preget av tiden i Salzburg. Østerrikeren ønsker ikke nødvendigvis å ha ballen i laget, men foretrekker høy, aggressiv og modig pressing og gegenpressing. Likevel vil Glasner også ha en plan mot etablert forsvar. Denne planen har imidlertid ikke blitt tydelig det første året i Wolfsburg, og laget må bli bedre i det offensive spillet med ballen.

Klubb

Dieselskandalen og corona har sørget for at Volkswagens, og dermed klubbens økonomiske situasjon ikke er like god lengre. Klubben må jobbe mer økonomisk bærekraftig enn de siste årene. Likevel har sportssjefen Jörg Schmadtke og sportsdirektøren Marcel Schäfer klart å lede Wolfsburg tilbake på øvre halvdel. Duoens oppgave gjøres ikke lettere av at en del spillere som Jeffrey Bruma og Yunus Malli har veldig høye lønninger, uten å spille en stor rolle i laget.

Hos supporterne har den forrige sesongen ikke utløst stor begeistring. Wolfsburg scoret 14 færre mål i 19/20 enn i året før. Fotballen har ikke hatt den samme underholdningsverdien. Supporterne har ikke vært misfornøyde med plasseringen, men ønsker at spillet utvikler seg i en mer offensiv retning.

Vurdering

Til tross for noen problemer på kantene, har Wolfsburg en brukbar tropp. Laget er i stand til å kjempe om de internasjonale plassene på nytt. En plassering rundt samme plass som forrige sesong er realistisk.

Les om de andre klubbene i Bundesliga før sesongen 2020/21:

SC Freiburg

Eintracht Frankfurt

Hertha BSC

Union Berlin

FC Schalke 04

1. FC Köln

FC Augsburg

Werder Bremen

Arminia Bielefeld

VfB Stuttgart

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Kommentarer

kommentarer