Før Bundesliga-sesongen 2020/21: TSG 1899 Hoffenheim

167

Den nye Bundesliga-sesongen nærmer seg, og fram til seriestart analyserer Fotballnerd.no hver klubb. Neste klubb er TSG 1899 Hoffenheim, som er den eneste klubben som signerte en ny trener før sesongen.

Da milliardæren Dietmar Hopp bestemte seg for å støtte sin hjemmeklubb TSG Hoffenheim, hadde klubben nettopp rykket ned til åttende nivå. Med økonomisk støtte fra Hopp, spilte laget på tredje nivå elleve år senere. I 2007 rykket Hoffenheim opp til 2. Bundesliga, og ett år senere fulgte opprykket til Bundesliga. Der har klubben vært siden 2008.

Etter den første halvspilte sesongen ledet laget serien, men falt til syvendeplassen i løpet av våren. De sju årene etter havnet Hoffenheim stort sett midt på tabellen, med unntak av nesten-nedrykkene i 2013 og 2016. Etter 2016 etablerte klubben seg på høyere nivå, fulgte opp med en fjerde- og en tredjeplass, og debuterte i Europa League og Champions League. Niendeplassen i 2019 var noe skuffende.

Sesong 2019/20

Etter Julian Nagelsmanns overgang til RB Leipzig, ble Alfred Schreuder Hoffenheims nye trener. Overgangen fra Nagelsmann til Schreuder så ut til å være vanskelig i begynnelsen: Laget vant kun én av de første seks kampene.

- Annonse -

Utviklingen snudde i den syvende runden. Hoffenheim var på besøk hos Bayern München, vant 2-1, og vant de påfølgende fire kampene. Etter en litt svakere fase med kun ett poeng på fire kamper – inkludert et 1-5-hjemmetap mot Mainz – ble avstanden til Europa-plassene større igjen. De to siste kampene før jul, mot Union og Dortmund, vant Hoffenheim og lå på syvendeplassen etter halvspilt sesong.

Resultatene fra januar til corona-pausen i mars var ikke overbevisende. Hoffenheim vant kun to kamper, og tapte 0-6 hjemme mot Bayern München. Etter gjenåpningen av Bundesliga ble resultatene imidlertid bedre igjen.

Det var derfor overraskende da klubben fire runder før slutt kunngjorde at Alfred Schreuder hadde fått sparken på grunn av uenigheter om klubbens strategi. Marcel Rapp, Matthias Kaltenbach og Kai Herdling ledet laget resten av sesongen. Trioen avsluttet med tre strake seire, og Hoffenheim klatret på sjetteplassen.

Overgangsmarked

Spillere ut

Leonardo Bittencourt (Werder Bremen, var allerede på lån), Gregor Kobel (VfB Stuttgart, var allerede på lån), Steven Zuber (Eintracht Frankfurt), Michael Esser (Hannover 96), Lucas Ribeiro (Internacional, lån), Felipe Pires (Moreirense FC, var på lån i HNK Rijeka), Alexander Stolz (lagt opp), Sebastian Rudy (FC Schalke 04, var på lån)

Lånespilleren Sebastian Rudy spilte 32 av 34 mulige kamper i 2019/20. Han er den eneste spilleren med mange kamper i forrige sesong som har forlatt klubben.

Spillere inn

Mijat Gacinovic (Eintracht Frankfurt), Melayro Bogarde, Maximilian Beier (begge U19), Luca Philipp, Joao Klauss (begge andrelaget), Kasim Adams (Fortuna Düsseldorf, var på lån), Kevin Vogt (Werder Bremen, var på lån), Joshua Brenet (Vitesse Arnhem, var på lån)

Den offensive midtbanespilleren Mijat Gacinovic ble byttet med Steven Zuber. Kevin Vogt fikk et godt låneopphold i Bremen.

Tropp

Keeper

Oliver Baumann er en god førstekeeper. 30-åringen har ingen store svakheter og er god på alle relevante områder. Dette ble også anerkjent av Joachim Löw. Da Manuel Neuer og Marc-Andre ter Stegen ikke var tilgjengelige til landskampene i begynnelsen av september, ble Baumann tatt ut, uten å få sin debut. Keeperens stedfortreder er 35 år gamle Philipp Pentke.

Forsvar

Håvard Nordtveit er fortsatt skadet etter at han brakk foten i den siste kampen før sommeren. Nordmannen hadde etter alt å dømme ikke vært førstevalget i midtforsvaret uansett. Hoffenheim har flere gode spillere å velge mellom. Den østerrikske landslagsspilleren Stefan Posch er rolig og trygg med ballen. Benjamin Hübner, som for øyeblikket er ute med skade, slår presise lange baller og er en sterk duellspiller uten større svakheter. Det samme gjelder for Kevin Vogt, som også kan brukes som defensiv midtbanespiller. Kasim Adams får denne sesongen sin trolig siste mulighet til å vise at han er god nok for Bundesliga. Kevin Akpoguma og Ermin Bicakcic er fysisk sterke, men noe uryddige midtstoppere. 18 år gamle Melayro Bogarde har talentstatus.

På backene har Hoffenheim først og fremst offensive spillere. Robert Skov har begynt karrieren som høyreving, men er nå trolig førstevalget på venstrebacken. Den fleksible dansken har spilt på mange forskjellige posisjoner forrige sesong, og samlet 13 målpoeng. Konstantinos Stafylidis er back-up-løsningen.

Høyrebacken Pavel Kaderabek har samlet ni målpoeng forrige sesong og er i likhet med Skov en god bidragsyter offensivt. Selv om backene ikke alltid er trygge bakover, bidrar de mye framover. Samtidig gjør det store utvalget midtstoppere og backenes offensive kvaliteter at Hoffenheim kan spille med både tre- og firebackslinje.

Midtbane

Sentralt på midtbanen har Hoffenheim flere gode alternativer. Florian Grillitsch har vært Hoffenheims sterkeste defensive midtbanespille forrige sesong. Østerrikeren stenger rommene smart, timer duellene godt og spiller presise pasninger. Oppbyggingsspillet er også den store styrken til Diadie Samassekou. Dennis Geiger er svakere i duellspillet, men er en fleksibel spiller som fungerer godt som både dyptliggende playmaker og som boks til boks-spiller.

Christoph Baumgartner var blant Hoffenheims beste spillere forrige vår. 21-åringen er driblesterk, kjapp, og god til å true rommene. Til tross for seks scoringer siden januar, har den offensive midtbanespillerens avslutninger forbedringspotensial. Nysignerte Mijat Gacinovic er et annet alternativt om Hoeneß ønsker å spille med en offensiv midtbanespiller. Serberen, som i likhet med Baumgartner kan brukes på kant, må imidlertid jobbe med sluttproduktet.

Angrep

Sluttproduktet er også utfordringen for Jacob Bruun Larsen. I 44 kamper i Bundesliga har kantspilleren kun produsert seks målpoeng og må forbedre denne statistikken. 21-åringen har utvilsomt potensialet til det.

Ihlas Bebou har slitt med det samme samme problemet. Den teknisk sterke og kjappe 26-åringen polerte statistikken med tre mål og to målgivende de siste fem kampene forrige sesong, men må bekrefte denne trenden kommende sesong. Hoffenheim har flere alternativer på begge kanter. Både Skov, Baumgartner, Gacinovic og Sargis Adamyan kan brukes som kantspillere.

På topp er Andrej Kramaric førstevalget om han er frisk. Den kroatiske landslagsspilleren er både sterk som spillende spiss og som målscorer, og gjør laget som regel bedre når han er på banen. Ishak Belfodil er tilbake etter korsbåndskaden og er et målfarlig alternativ – til tross for at han kom med alvorlige anklager mot klubben under skadepausen. Munas Dabbur trengte tid til å finne seg til rette i Bundesliga etter overgangen i januar, men begynte å score mål mot slutten av forrige sesong.

Trener

Sebastian Hoeneß kommer fra en stor fotballfamilie. 38-åringen er sønnen til Dieter Hoeneß og nevøen til Uli Hoeneß. Som spiller spilte han tre kamper for Hoffenheim på tredje nivå. Som trener jobbet han i ungdomsavdelingen til RB Leipzig, før han i 2017 ble trener for Bayern Münchens U19. I 2019 ble han trener for Bayern München II, og ledet det nyopprykkede laget til førsteplassen i 3. Liga.

Hoeneß’ spillestil ligner Hoffenheims fotballfilosofi. Både treneren og klubben ønsker aktiv, modig, fleksibel og offensiv fotball. I München lyktes Hoeneß med å kombinere Leipzigs og Bayerns grunnprinsipper. Bayern II presset høyt og aggressivt mot ballen, og har samtidig klart å være gode i kombinasjonsspillet og dominerende med ballen. Hoeneß må nå vise at han klarer å skape noe lignende to nivåer høyere.

Klubb

Den tidligere Follo-spilleren Alexander Rosen har som sportsdirektør gjort en god jobb i Hoffenheim. Rosen har bygget lag med unge, sultne spillere, i stedet for store navn. Hoffenheim rolige klubbledelse og miljøet rundt klubben ble sjokkert da den populære presidenten Peter Hofmann døde for kort tid siden. Hofmann ble kun 61 år gammel.

Mindre populær, i hvert fall blant øvrige tyske supportere, er investoren Dietmar Hopp. Særlig med Dortmund-supportere har 80-åringen vært i konflikt i mange år. Begge sider har kjempet med uetiske midler i denne konflikten. Kort tid før corona fjernet tilskuerne fra stadionene, eskalerte konflikten etter kollektiv avstraffelse av Dortmunds supportere. Mange supportergrupper i hele landet reagerte med hatplakater mot Hopp.

Vurdering

Hoffenheim har et kvalitativt sterkt lag, som i stor grad er godt kjent med hverandre. Sebastian Hoeneß er en spennende trener, men det er uvisst hvordan han presterer i Bundesliga og hvor lang tid det tar før han klarer å formidle sin filosofi til laget. Bekrefter han det gode inntrykket fra forrige sesong, har Hoffenheim gode muligheter til å igjen havne på en Europa-plass.

Les om de andre klubbene i Bundesliga før sesongen 2020/21:

VfL Wolfsburg

SC Freiburg

Eintracht Frankfurt

Hertha BSC

Union Berlin

FC Schalke 04

1. FC Köln

FC Augsburg

Werder Bremen

Arminia Bielefeld

VfB Stuttgart

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -