Før Bundesliga-sesongen 2020/21: Union Berlin

115

Den nye Bundesliga-sesongen nærmer seg, og fram til seriestart analyserer Fotballnerd.no hver klubb. Neste klubb er 1. FC Union Berlin, som ønsker å bygge videre på den vellykkede debutsesongen.

Union Berlin er for øyeblikket den eneste tidligere DDR-klubben på øverste nivå. I 1968 vant klubben cupgull i Øst-Tyskland. Etter gjenforeningen tilbrakte Union de første ti årene på tredjenivået, før opprykket til 2. Bundesliga lyktes, samtidig som Union nådde cupfinalen.

Union rykket ned fra 2. Bundesliga i 2004, og falt helt til Oberliga (fjerde nivå). Etter nedrykket klarte Union å snu den negative utviklingen. Etter ett år var klubben tilbake i 3. Liga, og rykket snart opp til 2. Bundesliga igjen. Der klarte Union å etablere seg på øvre halvdel i løpet av kort tid. Etter ti år på andrenivået og flere gode plasseringer, rykket Union opp etter å ha vunnet kvalifiseringen mot VfB Stuttgart (2-2, 0-0).

Sesong 2019/20

Bundesliga-eventyret startet med et 0-4-hjemmetap mot Leipzig, men kun to uker senere stod Union for sesongens første store overraskelse: Laget fra Øst-Berlin slo Dortmund 3-1. Seieren ble etterfulgt av fire tap på rad, og etter sju runder befant laget seg på kvalifiseringsplassen.

- Annonse -

Dette var imidlertid den siste gangen Union var under nedrykksstreken. Fram til jul vant laget fem av ti kamper, blant dem derbyet mot Hertha på hjemmebane, og lå på en sterk ellevteplass etter halvspilt sesong.

Fram til corona satte en stopper for Bundesliga, vant Union tre flere kamper, blant dem de viktige duellene mot Augsburg og Werder. Heller ikke 0-5-tapet i Dortmund, Unions største tap for sesongen, hindret laget i å jevnlig plukke poeng.

De første fem kampene etter gjenåpningen ble tunge for Union. Laget tok kun to poeng, og gikk på et 0-4-tap borte mot Hertha. Union klarte imidlertid å snu trenden, vant tre av sesongens siste fire kamper, og var sikret plassen to runder før slutt.

Overgangsmarked

Spillere ut

Rafal Gikiewicz (FC Augsburg), Leo Oppermann (Hamburger SV II), Sebastian Polter (Fortuna Sittard), Ken Reichel (VfL Osnabrück), Felix Kroos (Eintracht Braunschweig), Laurenz Dehl (Hallescher FC), Julius Kade (Dynamo Dresden), Lennard Maloney (Borussia Dortmind II, var på lån i Chemnitzer FC), Florian Flecker (Würzburger Kickers), Nicolai Rapp (SV Darmstadt, lån, var allerede på lån), Suleiman Abdullahi (Eintracht Braunschweig, lån), Michael Parensen (lagt opp), Manuel Schmiedebach, Maurice Opfermann Arcones (begge uten klubb), Moritz Nicolas (Borussia Mönchengladbach, var på lån), Keven Schlotterbeck (SC Freiburg, var på lån), Yunus Malli (VfL Wolfsburg, var på lån)

I Rafal Gikiewicz har Union mistet sin solide førstekeeper. Freiburg-lånet Schlotterbeck sikret seg etter hvert en fast plass i midtforsvaret. Utenom det har Union ikke mistet noen viktige spillere, men har klart å rydde litt i den store troppen.

Spillere inn

Marius Bülter (1. FC Magdeburg, var allerede på lån), Sebastian Griesbeck (1. FC Heidenheim), Niko Gießelmann (Fortuna Düsseldorf), Robin Knoche (VfL Wolfsburg), Andreas Luthe (FC Augsburg), Keita Endo (Yokohama F. Marinos, lån), Nico Schlotterbeck (SC Freiburg, lån), Cedric Teuchert (FC Schalke 04), Tim Maciejewski, Fabio Schneider (begge U19), Max Kruse (uten klubb), Berkan Taz (Energie Cottbus, var på lån), Lars Dietz (Viktoria Köln, var på lån), Lennart Moser (Cercle Brugge, var på lån)

Max Kruse er klubbens viktigste overgang og skal bidra til å forbedre Unions angrepsspill. Luthe er det nye førstevalget mellom stengene. Flere andre spillere, som for eksempel Gießelmann eller Knoche, øker troppens kvalitet. I tillegg har troppen blitt bredere.

Tropp

Keeper

32 år gamle Gikiewicz ble erstattet med 33 år gamle Luthe, noe som kan være en liten svekkelse. I sine 32 Bundesliga-kamper har Unions nye førstekeeper vist både lys og skygge. Mot slutten av 19/20-sesongen erstattet han den svake tsjekkeren Tomas Koubek i Augsburg-buret, og presterte på konstant godt nivå etter keeperbyttet. Tidligere har Luthe slitt med å etablere seg på stabilt godt nivå. Alternativene bak ham er danske Jakob Busk og unge Lennart Moser.

Forsvar

Robin Knoche er en god forsterkning for Unions solide midtforsvar. 28-åringen er en erfaren Bundesliga-spiller som er god i posisjonering og duellspillet, og brukbar i oppbyggingen. Nysigneringens svakhet er mangelen på hastighet. I Manuel Friedrich og Nico Schlotterbeck har Union flere gode alternativer, uansett om trener Urs Fischer ønsker å spille med to eller tre midtstoppere. Neven Subotic, derimot, har fått mindre spilletid i takt med dårligere prestasjoner, og er fristilt fra kontrakten. Florian Hübner er er annet alternativ sentralt, mens Lars Dietz ikke bør regne med å få mye spilletid.

I Niko Gießelmann har Union sikret seg en venstreback som på sitt beste er en god Bundesliga-spiller, men som sliter med å prestere på konstant høyt nivå. Alternativet Christopher Lenz er hardtarbeidende og har både defensive og offensive kvaliteter.

På høyresiden er lagkapteinen Christopher Trimmel førstevalget. Dødballspesialisten er ikke alltid trygg defensivt, men ble Unions assistkonge med elleve målgivende pasninger forrige sesong. Norske Julian Ryerson er i 33-åringens skygge, selv om 22-åringen stort sett har prestert solid i de 14 kampene han fikk i 19/20.

Midtbane

Rutinerte Christian Gentner kan ta styringen på midtbanen. Den fleksible 35-åringen er rolig og trygg med ballen, og har både offensive og defensive kvaliteter. Robert Andrich er en aggressiv og duellsterk spiller, som likevel kan bidra til det offensive spillet. Grischa Prömel er et pålitelig alternativ. Nysigneringen Sebastian Griesbeck øker Unions muligheter sentralt i banen.

På venstresiden har Marius Bülter fått en ny konkurrent i Keita Endo. Bülter har vært en brukbar målscorer for Union (sju mål), men har hatt svakheter som tilrettelegger (kun én assist). Endo er en taktisk smart spiller, som likevel må bli vant til nivået i Bundesliga. Joshua Mees er for øyeblikket kun tredjevalget.

På den andre kanten har Marcus Ingvartsen vist seg å være en forsterkning. Dansken er teknisk og taktisk sterk og har en god skuddfot. Om Ingvartsen skal spille mer sentralt offensivt i banen, kan både Akaki Gogia og Sheraldo Becker brukes som høyrekanter.

Angrep

Max Kruse er best som hengende spiss. Den tidligere tyske landslagsspilleren er både kreativ og målfarlig. Kruse skal bli en viktig bidragsyter i Unions plan om å styrke sitt spillende element.

Foran Kruse brukes først og fremst Sebastian Andersson – om han ikke forlater klubben. Et salg av Andersson ville være et stort sportslig tap for Union. Svensken er fysisk sterk, god med hodet og generelt en god avslutter. Den tidligere Lillestrøm-spilleren Anthony Ujah og Cedric Teuchert er andre spisstyper og heller supplementer til Andersson, i stedet for likeverdige alternativer.

Trener

Sveitseren Urs Fischer har en del erfaring som trener fra sitt hjemland. Fra 2010 til 2012 trente han FC Zürich, og fra 2013 til 2015 FC Thun. Før 15/16-sesongen ble han hovedtrener i Basel, og vant to serie- og ett cupgull. Likevel ble hans kontrakt ikke fornyet etter to år i klubben. Union signerte Fischer før 2018/19-sesongen.

Fischers grunnlag er et solid forsvar. Sveitseren ønsker en god struktur, både i det offensive og i det defensive spillet. Innenfor denne strukturen kan spillerne få kreativt spillerom, men dette skal aldri gå utover den grunnleggende organisasjonen. Samtidig har Fischer vist seg å være fleksibel og har ofte funnet en god inngang i kamper ut ifra motstandernes styrker og svakheter.

Klubb

Klubben var ikke fornøyd med de opprinnelige planene om gjenåpningen for tilskuere. Planene innebar et forbud mot ståplasser, noe som hadde truffet klubben hardt, ettersom over 18 000 av de rundt 22 000 plassene på Unions hjemmebane er ståplasser. Klubben har derfor lagt fram et alternativt hygienekonsept, som gjennom testing av alle tilskuere skulle gjøre det mulig å ha et fullsatt stadion. Konseptet har blitt trukket i slutten av august, men Union jobbet for en oppmykning som til slutt ble implementert i retningslinjene.

Union er en klubb med en spesiell kultur. Klubben ønsker suksess, men ikke til enhver pris. President Dirk Zingler, som tidligere var blant stående supportere selv, mener at klubben først og fremst spiller fotball for supporterne på stadion. Samholdet mellom klubben og supporterne er stort i Union.

Vurdering

Union har stort sett jobbet godt på overgangsmarkedet, til tross for noe usikkerhet knyttet til den nye keeperen. Sett under ett er troppen sterkere enn forrige sesong. Alt er tilrettelagt for at Union klarer å sikre plassen i Bundesliga også denne sesongen.

Les om de andre klubbene i Bundesliga før sesongen 2020/21:

FC Schalke 04

1. FC Köln

FC Augsburg

Werder Bremen

Arminia Bielefeld

VfB Stuttgart

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -