Før Bundesliga-sesongen 2020/21: Werder Bremen

194

Den nye Bundesliga-sesongen nærmer seg, og fram til seriestart analyserer Fotballnerd.no hver klubb. Neste klubb er Werder Bremen, som fikk en horribel 2019/20-sesong.

Med unntak av 1980/81-sesongen som Bremen tilbrakte i 2. Bundesliga, har klubben vært i Bundesliga i alle sesonger siden ligaens oppstart i 1963. Werder har vunnet fire serie- og seks cupgull. I 2003/04-sesongen klarte laget å vinne «The Double». Mellom 2004 og 2010 har laget, med ett unntak, alltid avsluttet sesongen blant topp tre.

Etter Bremens siste trofé så langt, cupen i 2009, ble tidene imidlertid snart vanskeligere for de grønn-hvite. Nedgangen begynte allerede under trenerlegenden Thomas Schaaf. Etter at han forlot klubben i 2013, har flere forskjellige trenere prøvd seg, stort sett i korte tidsrom og uten stor suksess. Først med Florian Kohfeldt har pilene pekt i riktig retning igjen – fram til 2019/20-sesongen.

Sesong 2019/20

En oppløftende 2018/19-sesong endte på åttendeplassen, kun ett poeng bak kvalifiseringsplassen til Europa League. Før fjorårets sesong siktet Bremen enda høyere og hadde som mål å kvalifisere seg til Europa League.

- Annonse -

Det skadeutsatte laget var imidlertid langt unna denne målsettingen. Ikke en enste gang avsluttet Bremen en runde på øvre halvdel. Etter en svak åpning med to tap, vant Werder de to påfølgende kamper. Deretter klarte Bremen imidlertid ikke å vinne noen av de påfølgende åtte kampene.

3-2-seieren i Wolfsburg i den 13. runden gav laget kun et kort pusterom, i stedet for en varig oppsving. Høstens resterende fire kamper endte med tap, og etter halvspilt sesong var Bremen nest sist og lå på direkte nedrykk.

Heller ikke den viktige 1-0-seieren mot Düsseldorf i vårens første kamp innledet en bedre periode for Werder. I de seks påfølgende kampene fram til korona stanset Bundesliga, tok laget kun ett poeng.

Først etter korona – og en katastrofal kamp mot Leverkusen – ble lagets prestasjoner bedre. Før den siste runde og etter et 1-3-tap mot Mainz, var Bremen likevel nest sist og avhengig av en seier mot Köln og av at Düsseldorf på plassen foran ikke slo Union Berlin. Düsseldorf tapte i Berlin, mens Bremen slo Köln 6-1. Dermed klatret Werder på kvalifiseringsplassen. I kvalifiseringen mot Heidenheim ble klubben berget av bortemålsregelen (0-0, 2-2).

Overgangsmarked

Spillere ut

Nuri Sahin (Antalyaspor), Fin Bartels (Holstein Kiel), Jan-Niklas Beste (Jahn Regensburg, lån, var på lån i FC Emmen), Benjamin Goller (Karlsruher SC, lån), Felix Beijmo (Malmö FF, var på lån i Greuther Fürth), Luca Plogmann (SV Meppen, lån), Claudi Pizarro (lagt opp), Sebastian Langkamp, Philipp Bargfrede (begge uten klubb), Michael Lang (Borussia Mönchengladbach, var på lån), Kevin Vogt (TSG Hoffenheim, var på lån)

Bremen har ryddet opp i stallen og kvittet seg med flere eldre spillere som ikke har prestert godt nok, som Pizarro, Sahin, Bartels, Langkamp og Bargfrede. Lånesoldaten Kevin Vogt er et tap for klubben.

Spillere inn

Leonardo Bittencourt (TSG Hoffenheim, var allerede på lån), Ömer Toprak (Borussia Dortmund, var allerede på lån), Felix Agu (VfL Osnabrück), Patrick Erras (1. FC Nürnberg), Oscar Schönfelder (Mainz 05 U19), Johan Mina (CS Emelec U20), Tahith Chong (Manchester United, lån), Eduardo Dos Santos Haesler, Christian Groß (begge andrelaget), Nick Woltemade (U19), Romano Schmid (Wolfsberger AC, var på lån), Thore Jacobsen (1. FC Magdeburg, var på lån), Ole Käuper (Carl Zeiss Jena, var på lån), Jean Manuel Mbom (KFC Uerdingen, var på lån), Martin Harnik (var på lån)

Utlånene til Bittencourt og Toprak har blitt permanente overganger. Utenom det satser Werder først og fremst på unge spillere: Den med god margin eldste nye spilleren er 25-åringen Patrick Erras.

Tropp

Keeper

Både Bremen og Jiri Pavlenka var åpne for en overgang denne sommeren. Reservekeeperen Stefanos Kapino skulle i så fall ta neste steget og bli førstekeeper. Salget ser imidlertid ikke ut til å bli noe av, og dermed blir Pavlenka Bremens førstevalg. På sitt beste er han en framragende skuddstopper og sterk i en mot en-situasjoner. Etter en svak høst med en del tabber, har Pavlenka vært blant lagets bedre spillere så langt i 2020.

Forsvar

Forsvaret har vært Werders fremste problemområde. I 2019/20 fikk laget 69 baklengsmål, kun Paderborn (74) fikk flere. Noe av dette kan forklares med at midtstopperen Ömer Toprak gikk glipp av store deler av sesongen grunnet skade. Om han holder seg frisk, kan han bli en viktig forsterkning for laget. Den aldrende kapteinen Niklas Moisander er stort sett solid, selv om han ikke står for øverste kvalitet. Milos Veljkovic har slitt med skade under oppkjøring, men er et brukbart alternativ. Marco Friedl, som kan spille på alle fire posisjoner i forsvaret, og Christian Groß er klubbens resterende midtstoppere.

På venstresiden er Ludwig Augustinsson en offensiv og pålitelig back – om han er frisk. Svensken spilte kun 12 seriekamper forrige sesong grunnet skader. 20-åringen Felix Agu, som også kan brukes som høyreback, er Augustinssons nye konkurrent.

På høyresiden er den fleksible Theoder Gebre Selassie førstevalget. Tsjekkeren har vært i klubben siden 2012 og er pålitelig både offensivt og defensivt. Simon Straudi, derimot, vil trolig ikke få mange muligheter til å vise seg fram.

Midtbane

Maximilian Eggestein og Davy Klaassen ser ut til å få to plasser sentralt på midten. Begge er løpssterke og har offensive kvaliteter, men begge skuffet forrige sesong. Mens Klaassen presterte bedre mot slutten av sesongen, leverte Eggestein ikke mye på banen. Leonardo Bittencourt er et driblesterkt og kreativt alternativ, som også kan spille foran de to sentrale midtbanespillerne. Kevin Möhwald fikk kun én seriekamp forrige sesong før han fikk en alvorlig kneskade. Romano Schmid er tilbake etter et 18 måneders låneopphold og vil kjempe om en av de sentrale plassene.

Om Kohfeldt velger sitt foretrukne 4-3-3-system, kan Patrick Erras spille som sittende midtbanespiller. 25-åringen, som så langt kun har spilt 19 kamper i Bundesliga, må imidlertid bevise at han er god nok for dette nivået. Unge Ilia Gruev eller Maximilian Eggestein kan være alternativer. Hvis den økonomiske situasjonen tillater det, kan klubben ende opp med å signere en ny spiller på en posisjon som lenge har blitt neglisjert av klubben.

Angrep

Hva skjer med Milot Rashica? Bremens venstrekant og mest verdifulle spiller ønsker å forlate klubben, men så langt har ingen klubber blitt enige med Werder om en overgang. Til tross for at 24-åringen var svak forrige vår: Den kjappe og målfarlige driblefanten hadde vært et sportslig tap for Werder.

Det potensielle tapet skal kompenseres av Manchester United-lånet Tahith Chong, som har noenlunde lignende styrker som Rashica. 20-åringen har vist fram noe av sin kreativitet under oppkjøringen, men har kun lite erfaring fra øverste nivå og framstår ikke overraskende som en uferdig spiller. Johannes Eggestein og midtspissene Josh Sargent og Yuya Osako kan brukes som kantspillere, men ingen av dem har de samme kvalitetene når det gjelder kreativitet og muligheten til å utfordre motspillerne.

På spissplassen er mye håp knyttet til Niclas Füllkrug. Forrige sesong fikk den daværende nysigneringen kun åtte kamper grunnet skade, men rakk å score fire mål. Utviklingen til stortalentet Josh Sargent har stagnert litt. Davie Selke har etter overgangen i januar vært en stor skuffelse, men har vist positive tendenser i oppkjøringen så langt. Yuya Osako er ingen stor målscorer, men heller en spiller som gjennom bevegelsene skaper rom for medspillerne. Japanerens tid i Werder har imidlertid vært preget av stort sett svake prestasjoner.

Trener

Florian Kohfeldt var ukjent for de fleste da han i oktober 2017 ble Alexander Nouris etterfølger. Den tidligere assistenten til Viktor Skripnik og treneren for andrelaget ble annonsert som vikartrener. I desember 2017 annonserte klubben at Kohfeldt ble Werders permanente hovedtrener. To og et halvt år senere er 37-åringen (fortsatt) blant Bundesligas fremste trenertalenter.

Kohfeldt ønsker å spille offensiv og attraktiv fotball. Treneren krever et aktivt og modig lag, og sender spillerne ofte høyt press. Werder skal være aggressive i motstandernes banehalvdel, i tillegg til å styre spillet når laget har ballen. Samtidig ønsker Kohfeldt et stabilt forsvar, noe som etter hans oppfatning ikke skal oppnås på bekostning av det offensive spillet.

Klubb

Den økonomiske situasjonen er ikke lovende. Klubben regnet med å tjene penger på overgangsmarkedet. Den svake sesongen og pandemien satte stort sett en stopper for dette. Fra et økonomisk perspektiv hadde et salg av Milot Rashica vært en god løsning for Werder.

Til tross for Werders svake sesong, har klubben vist stor tillit til Kohfeldt. Han og sportssjefen Frank Baumann må nå levere. To av Kohfeldts assistenter, Thomas Horsch og Ilia Gruev, har fått sparken. Danijel Zenkovic ble ansatt som ny assistenttrener.

Vurdering

Oppryddingen i spillertroppen var nødvendig. De ansvarlige ser ut til å ha lært fra den forrige sesongen, selv om den defensive midtbaneposisjonen fortsatt ser svak ut. En like stor bølge med skader og formsvikt hos sentrale spillere som i fjor virker usannsynlig. Bremen kan klare en plass midt på tabellen og få en rolig sesong.

Les om de andre klubbene i Bundesliga før sesongen 2020/21:

Arminia Bielefeld

VfB Stuttgart

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -