EURO 2016: Kan Wales overraske i EM-debuten?

905

Wales deltar i EM for aller første gang i turneringens historie. Etter flere forsøk uten å lykkes ble det endelig suksess da turneringen denne gangen ble utvidet til 24 lag. Spørsmålet er om Wales nå også kan overraske i selve turneringen.

Veien til EM:

Wales ble nummer ti i en gruppe bestående av Belgia, Bosnia-Herzegovina, Israel, Kypros og Andorra. I løpet av kvalifiseringen vant Wales 6 kamper, spilte tre uavgjort og tapte en. Lagets toppscorer ble deres desidert største stjerne Gareth Bale med 7 mål, mens Aaron Ramsey scoret  nest mest med 2 scoringer. Den kanskje viktigste årsaken til at Wales kvalifiserte seg til  EM var likevel det defensive spillet. I løpet av kvalifiseringen slapp laget kun inn 4 mål, og i syv av kampene holdt laget nullen. Mye av æren for det må gå til kaptein Ashley Williams, som er en bauta i forsvaret.

Troppen:

- Annonse -

Keepere: Wayne Hennessey (Crystal Palace), Danny Ward (Liverpool), Owain Williams (Inverness).

Forsvarsspillere: James Chester (West Bromwich), James Collins (West Ham), Ben Davies (Tottenham), Paul Dummett (Newcastle), Chris Gunter (Reading), Ashley Richards (Fulham), Neil Taylor (Swansea), Ashley Williams (Swansea).

Midtbanespillere: Joe Allen (Liverpool), David Cotterill (Birmingham), David Edwards (Wolverhampton), David Vaughan (Nottingham Forest), Andy King (Leicester), Joe Ledley (Crystal Palace), Aaron Ramsey (Arsenal), George Williams (Fulham), Jonathan Williams (Crystal Palace).

Angrepsspillere: Gareth Bale (Real Madrid), Simon Church (Milton Keynes Dons), Hal Robson-Kanu (Reading), Sam Vokes (Burnley).

De aller fleste spillerne til Wales spiller til daglig i Premier League. Bakerst er det Crystal Palace-keeper Wayne Hennessey som skal vokte buret. Han har hatt en ok sesong for London-klubben, men et par tabber i løpet av våren gjør at det likevel kan være grunn til bekymring for Wales-supportere. Han er likevel klart foran de to andre i kampen om keeperplassen. I forsvaret er det som nevnt kaptein og bauta Ashley Williams som er den viktigste spilleren. Williams spiller til daglig i Swansea i Wales, hvor han har blitt en meget viktig spiller. Han kan få følge av klubbkollega Neil Taylor, som konkurrerer med Tottenhams Ben Davies om venstrebackplassen. Ellers er West Hams James Collins og West Bromwichs James Chester begge kandidater for stopperplassen.

På midtbanen blir Arsenals skadeplagede Aaron Ramsey en viktig brikke, hvor han kan få følge av Liverpools Joe Allen, Crystal Palaces Joe Ledley og Leicesters Andy King. Allen hadde en positiv utvikling denne sesongen etter at Jürgen Klopp tok over treneransvaret for Liverpool, mens Andy King var en viktig bidragsyter til Leicesters ligagull, til tross for at han stort sett ble brukt som innbytter. Den desidert viktigste spilleren og største stjernen er likevel nybakt Champions League-vinner Gareth Bale. Han kan alene være et helt angrep for Wales, noe han også ofte var under kvalifiseringen. Uten han hadde man neppe klart å kvalifisere seg til mesterskapet. Kvaliteten på spissene er ikke nærheten av å være like god, og det blir sannsynligvis Readings Hal Robson-Kanu som blir lagets spiss. Denne sesongen ble det kun 3 scoringer på 28 kamper i Championship. Ellers er Burnleys Sam Vokes også en kandidat til spissplassen. Vokes, som rykket opp med Burnley denne sesongen, scoret 15 mål på 43 kamper denne sesongen.

Gruppe:

Wales ble trukket i gruppe med nabo England, samt Slovakia og Russland. Desidert mest oppmerksomhet blir det rundt kampen mot storebror England. Kan Wales skape en enorm sensasjon og slå nabolandet England? Svaret på det får man 16. juni når lagene møtes i Lens. Den første kampen til Wales finner sted 11. juni mot Slovakia i Bordeaux, mens den siste kampen i gruppespillet spilles 20. juni i Tolouse.

Nøkkelspillere:

Den aller viktigste spilleren til Wales er definitivt Gareth Bale. Med sine 7 scoringer i kvalifiseringen var han en meget viktig årsak til at Wales endelig klarte å kvalifisere seg for EM. Med sin fart og teknikk er han i stand til å skape noe ut av ingenting. Offensivt er Wales helt avhengige av Gareth Bale. Ellers er også kaptein Ashley Williams meget viktig for Wales, og stopperen får ansvaret for å lede forsvaret mot spillere som Wayne Rooney, Harry Kane og Marek Hamsik. Williams er duellesterk både på bakken og i lufta, han er god til å lese spillet, og han besitter også gode lederegenskaper. På midtbanen blir Aaron Ramsey en viktig spiller, som har kvaliteter både offensivt og defensivt. Han har hatt en sesong med både oppturer og nedturer for Arsenal. I noen kamper spilte han meget bra og bidro med viktige mål, men Ramsey har også slitt med skader og formsvikt denne sesongen. Om Wales skal ha noen som helst mulighet til å komme videre er de avhengige av at Ramsey er i form under mesterskapet.

Se opp for:

George Williams. 20-åringen kan spille som både venstrekant og i 10er-rollen. Til daglig spiller han for Fulham i Championship, men andre halvdel av denne sesongen var han på lån i Gillingham. Der ble det 10 kamper og en målgivende på unggutten. Williams besitter både fart og teknikk, og om han skulle få muligheten i EM er han en spiller det kan være verdt å holde et ekstra øye med.

Styrker:

De største styrkene til Wales er defensiv trygghet og godt samarbeid. Laget ser ut til å være en meget sammensveiset gruppe med meget god lagmoral. I løpet av kvalifiseringen beviste de at de er vanskelige å slå, og i spillere som Bale og Ramsey har de individualister som kan krydre den kollektive styrken.

Svakheter:

Med unntak av noen få spillere som Bale, Ramsey og Williams er ikke laget godt nok til å kunne hevde seg i EM. Særlig framover på banen er det stor usikkerhet rundt hvem som skal hjelpe Bale med å score mål og skape sjanser. Offensivt er man helt avhengige av Bale for å kunne gå videre. Det finnes også langt bedre keepere i mesterskapet enn Wayne Hennessey, som må legge fra seg tendensen med å gjøre enkle tabber.

Treneren:

Chris Coleman har trent Wales siden januar 2012, da han tok over etter Gary Speeds tragiske selvmord. Coleman har tidligere trent Fulham, Real Sociedad, Coventry og greske Larisa. I 2003/04-sesongen førte han Fulham til en solid 9. plass i Premier League, mens han i 2007/08-sesongen førte Real Sociedad til 5. plass i La Liga. Da Coleman forlot Larisa i januar 2012, lå han på en fjerdeplass på tabellen i den greske toppdivisjonen. Siden det har altså 45-åringen hatt suksess med Wales, og tatt dem til deres første EM-sluttspill noensinne. Nå blir spørsmålet om han kan kan hevde seg med laget også i sluttspillet.

Dommen:

Med unntak av noen få enkeltspillere som Gareth Bale, Aaron Ramsey og Ashley Williams er ikke dette laget godt nok til å hevde seg i EM. Offensivt er man alt for avhengige av Bale, og om han ikke har dagen eller blir temmet av motstanderne, er det vanskelig å se hvor målene skal komme fra. Med sin defensive trygghet og noe hell kan man likevel komme seg videre fra gruppespillet, men noe lengre enn det kommer waliserne sannsynligvis ikke.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -