Spillere som har blitt vraket i Eliteserien. Zlatan i Lyn.

779

De største stjernene blir vraket. Vidar Davidsen ville hente Zlatan til Lyn, men klubben tok ikke sjansen.

Bendtner i RBK er kanskje den største profilen i norsk fotball. Men hvordan kunne det vært i Eliteserien? Norske toppklubber har fortsatt mye å gå på når det gjelder identifisering av talenter og gode analyser av spillere. Pr. i dag har vel IK Start den beste kompetansen på dette området i Tor-Kristian Karlsen.

Spillere som ble vurdert og funnet for dårlige:

Keylor Navas, Costa Rica. 

Real Madrid-målvakten ble tilbudt to Eliteserie-klubber i 2010, men avvist på grunn av sin moderate høyde og fordi han bare snakket spansk, pluss at «de tok seg vel egentlig aldri tid til å gå ordentlig inn i saken», som agent Mike Kjølø sa til VG.

Robert Lewandowski, Polen.

- Annonse -

Bayern München-spissen ble vurdert av førstedivisjonsklubben Hødd i 2007, da han spilte i lavere divisjoner i Polen, men Hødd gikk i stedet for Rogvi Jacobsen fra Færøyene. Det ga sikkert mersmak.

Joel Campbell, Costa Rica.

Den tidligere Arsenal-vingen med 79 landskamper for Costa Rica var i Norge i 2011, men ingen så seg råd til overgangssummen på omkring 2,7 mill. nok. Campbell spiller nå i Serie A. Var linket til FFK.

André Morgan Rami Ayew, Ghana.

Andre Ayew ble ifølge Hamrén og Nannskog i SVT-studio vraket av både Stabæk og Helsingborg for noen år siden. Har fått 76-landskamper og vært i klubber som Marseilles, Swansea, West-Ham og nå Fenerbache.

Zlatan Ibrahimovic, Sverige.

Kunne endt opp i Lyn. Hovedtrener Vidar Davidsen ville hente spilleren, men en stiv prislapp (10 mill. nok.) og advarsler fra Malmö FF om personlige utfordringer, gjorde at Oslo-klubben ikke torde ta sjansen på Nordens Maradona. Zlatan gikk til Ajax for 80 mill. nok i 2001. Resten er historie.

 

Kim Källstrøm, Sverige.

Eidur Gudjohnsen, Island.

Maxi Lopez, Argentina.

Sebastián Eguren, Uruguay.

Dette er spillere som Rosenborg BK ikke ville satse på. Spillere som helt klart fikk det mye bedre ved å finne en annen klubb, men de kunne satt sin farge på Eliteserien. I samme periode mistet RBK grepet som ledende klubb i Norge.

Olof Mellberg, Sverige. 

Kunne endt opp i LSK. Men det ble Racing, Aston Villa, Juventus og 117 landskamper for Sverige.

Det er helt opplagt at Eliteserien kunne hatt langt flere profiler. Tror igen av dem angrer på at de ikke skrev under på kontrakt med norske klubber.
Handler det om manglende økonomi, guts, evnen til å ta beslutninger, eller er det mangel på kompetanse?
Den delen av fotballen som handler om å identifisere talentet før det har slått igjennom er vanskelig, og i en periode hvor middelmådigheter tjener millioner, blir dette enda viktigere for norske klubber.

Når klubber blir styrt av eiendomshaier, advokater og økonomer, er det kanskje ikke rart trenerne sparkes fort. MEN, hvem ansetter de gode trenerne? Det er de samme folka som gir dem sparken.

Hvilke faktorer har vært viktig for langsiktig suksess i England og Norge?

#1 Samme trener/manager. (Eggen, Fergusson).

#2 Satse på egne spillere. (Eggen/Fergusson). I hvertfall finne dem tidlig.

#3 Offensiv spillestil. Selv om Eggen var veldig tro mot sin 4-3-3 spillestil var Fergusson veldig klar til å endre sin taktikk. På dette punktet var de ganske ulike. Men felles hadde de en offensiv tilnærming til fotballen.

Hvordan identifisere talent?

Nils-Arne Eggen

Alex Fergusson

Blir spennende å se hvem som blir gode.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -