Tippeligatipset 2016: Molde FK – Et nytt solskinnsår?

770
Molde FK
Molde logo

Tippeligatipset 2016: Molde FK – Et nytt solskinnsår?

Molde hadde et grusomt år i hjemlige turneringer i fjor i forhold til forventningene. Spesielt vårsesongen var forferdelig dårlig, og Romsdalsklubben gikk på flere tap i kamper som de absolutt burde ha vunnet.

På sommeren ble det også klart at Tor Ole Skullerud skulle trekke seg fra stillingen som hovedtrener, og det å ha en hovedtrener som er på vei bort er aldri bra for en klubb. Allikevel var høstsesongen betydelig bedre enn vårsesongen, og Molde endte til slutt på en 6. plass i ligaen. Samtidig som Molde plukket poeng jevnt og trutt i ligaen på høsten, kom også Europa League-gruppespillet. Her ble Molde trukket i gruppe med storlag som nederlandske Ajax, tyrkiske Fenerbahce og Ronny Deilas skotter i Celtic. Både supportere og spillere i Molde jublet, tenk at alle disse storlagene skulle komme til lille Molde! Ingen hadde spådd det som skjedde videre. Molde slo Fenerbahce borte, spilte uavgjort i begge kampene mot Ajax, og slo Celtic over to kamper. Til slutt vant Molde gruppen og avanserte i Europa League, absolutt kan kalles en sensasjon. I runden etterpå møtte Molde regjerende Europa League-mester Sevilla og her ble det dessverre for tøft. Borte endte det hele 3-0 til Sevilla. I hjemmekampen, aller siste kamp for klubblegenden Daniel Berg Hestad, endte det med en fin 1-0 seier til hjemmelaget, men det holdt dessverre ikke. Allikevel må en si at innsatsen til Molde i Europa League 2015/2016 var svært imponerende. Hadde de lagt ned samme innsats i ligaen, ville de nok vunnet den med glans.

I cupen røk de ut i kvartfinalen med hele 3-0 mot Viking og med andre ord var ikke Molde særlig overbevisende i denne hjemlige turneringen heller.

Inn for Skullerud kom velkjente Ole Gunnar Solskjær i slutten av oktober. Skullerud skulle i utgangspunktet ha stillingen som hovedtrener ut sesongen, men etter dårlige resultater og misnøye inad i klubben med en manager som skulle bort allikevel, så styret seg nødt til å sende Skullerud ut døra til fordel for den kjente kristiansunderen. Erling Moe styrte riktignok Molde-skuta en periode mellom ansettelsen av Solskjær og sparkingen av Skullerud og gjorde sine saker bra, men styret i Molde var hele tiden klar på at de var på jakt etter en mer permanent løsning. Moe er nå tilbake i assistenttrenerrollen i klubben.

- Annonse -

 

Spillerstallen

 

Keeper

I sommeren 2015 forsvant det som sannsynligvis er Norges beste keeper ut portene på Aker Stadion. Ørjan Håskjold Nyland ble solgt til nyopprykkede Ingolstadt i Bundesliga etter noen meget solide sesonger i Molde. Dette var helt klart et stort tap for klubben og Molde kan ikke sies å ha funnet en fullverdig erstatter ennå. Resten av sesongen var det Ethan Horvath og Andreas Linde som byttet på å vokte buret. Sistnevnte hadde et par dårlige involveringer i endel av sine kamper, og amerikanske Horvath endte opp med å bli førstekeeper. En helt ok sisteskanse som er god på strek, god med beina og brukbar i feltet. Allikevel er Horvath enda et godt stykke unna nivået til Nyland. Amerikaneren er ikke mer enn 20 år, og kan enda utvikle seg betydelig. Han blir spennende å følge i 2016-sesongen. Linde er 2 år eldre enn Horvath og også han kan utvikle seg mye fremover, men han er nødt til å luke ut småtabbene sine dersom Solskjær skal vurdere å sette ham mellom stengene på Aker Stadion.

 

Forsvar

Forsvaret til Molde ser i år meget solid ut. Stopperparet som vil få mest spilletid virker å være Vegard Forren og Ruben Gabrielsen. Forren har riktignok gitt uttrykk for at han ønsker å prøve seg på et nytt eventyr i utlandet og kan tenkes å være på vei bort i sommer. Molde trenger ikke nødvendigvis å hente en erstatter for ham allikevel. Stian Rode Gregersen var i fjor på utlån i Kristiansund BK, og gjorde det så godt der at han ble kåret til årets spiller i hele ligaen. Han ble der brukt på midtbanen, men skal visstnok foretrekke spill i midtforsvaret. Unggutten kan også brukes på høyreback. I tillegg har Molde Kristian Strande på stopperplass, en unggutt som skal ha tatt massive steg i vinter og ble belønnet med noen minutters spilletid hjemme mot Sevilla. Han var også med i troppen som reiste ned til bortemøtet. Kaptein Joona Toivio spiller også stopper, men har spilt mye høyreback i oppkjøringen. Når Molde nå har hentet en svært spennende høyreback i Isak Ssewankambo spørs det om ikke Toivio blir flyttet tilbake til stopperplass hvor han liker seg best.

På høyreback har dessverre Martin Linnes forsvunnet til den tyrkiske storklubben Galatasaray. Mye av spillet til Molde dreiet seg om at den energiske høyrebacken kom på offensive løp opp på høyresiden og kom på overlapp, la innlegg eller bare skapte uro for motstanderens forsvar. I tillegg har backup for Linnes, Magne Simonsen, forsvunnet til Fredrikstad. Inn har spennende Isak Ssewankambo og Roni Peiponen kommet. Førstnevnte har en fortid fra blant annet akademiet til storklubben Chelsea. Dessuten har han vært i Eredevisie-klubben NAC Breda og til Molde fra Championship-klubben Derby County. Med andre ord en imponerende CV med tanke på at høyrebacken ble 20 år på slutten av februar. Peiponen er på sin side kun 18 år og var sett på som et meget stort talent da han ble hentet fra HJK Helsinki. I tillegg har Petter Strand spilt endel på høyrebacken, men han er nok først og fremst tiltenkt en rolle på midtbanen nå som Molde har to høyrebacker i tillegg til Toivio som kan bekle den posisjonen.

Venstrebacken er omtrent eneste posisjonen på laget som ikke har forandret seg siden 2015-sesongen. Her har man to solide, stabile og rutinerte backer i Knut Olav Rindarøy og Per Egil Flo. Flo er nok backen som vil få mest spilletid kommende sesong. Mannen fra Stryn fikk klart mest spilletid forrige sesong, og han ble også hentet av nettopp Solskjær da kristiansunderen var i klubben sist. Flo er solid begge veier, har bra fart og er også veldig sterk for back å være. Den lokale helten Knut Olav Rindarøy har rukket å bli 30, og blir 31 om ikke altfor lenge. Han har helt klart kvaliteter som venstreback, men har mistet endel av farten med årene. Han vil nok allikevel få rikelig med spilletid i sesongen som kommer da Ole Gunnar Solskjær er glad i å rotere mellom hver kamp.

 

Midtbane

På midtbanen har det skjedd store forandringer fra 2015-sesongen. Flere av spillerne med mest spilletid her i 2015 har dratt. Harmeet Singh (FC Midtjylland), Etzaz Hussain (Sivasspor) og Daniel Berg Hestad (lagt opp) har forsvunnet. I tillegg har Andreas Hollingen, som var på utlån i Start i fjor, gjort overgangen til sørlandsklubben permanent i år. Molde har hentet inn flere spennende spillere som kan ta opp arven etter den nevnte trioen. Unge Fredrik Aursnes har kommet inn fra Hødd. Unggutten har markert seg for laget fra Ulsteinvik i mange sesonger og folk sperret opp øynene for Hareid-gutten allerede i 2012 da Hødd vant cupen og Aursnes, sammen med Ørjan Nyland og Pål Andre Helland, var blant lagets beste spillere, da i en alder av 17 år. Nå har han blitt 20 år. Aursnes spilte mot Sevilla i begge møtene, og spesielt i hjemmemøtet briljerte han. Ellers har Molde også hentet inn nevnte Petter Strand fra Sogndal i tillegg til Dulee Johnson fra Moss. Sistnevnte var lenge sett på som et supertalent, men han slet lenge med alkoholmisbruk og andre utenomsportslige problemer. Nå har han riktignok blitt bedre, og dette skal være godt nok til at Solskjær er villig til å satse på mannen fra Liberia. Johnson kan tilføre litt sårt tiltrengt rutine i en ellers ung midtbane. Nevnte Petter Strand på sin side har også flere kvaliteter som resten av midtbanen savner. 21-åringen fra Bergen sies å ha en helt vanvittig motor i tillegg til et skuddbein som etterhvert ble fryktet i Obos-ligaen.

Spilleren på Moldes midtbane som det sannsynligvis er størst forventninger til er egenproduserte Eirik Hestad. Også han er 20 år, og han har mange kvaliteter som kan føre til at han spiller på et langt høyere nivå enn Tippeligaen om få år. Hestad har et lavt tyngdepunkt og har teknikken som sitt fremste våpen. I tillegg er han svært løpssterk og jobber bra defensivt som offensivt. Han har også for vane å komme på smarte, dype løp inn i boksen og er ofte både sist og nest sist på ballen før scoringer, noe han viste blant annet i hjemmemøtet mot Sevilla.

Verdt å nevne er det også at Thomas Kind Bendiksen har returnert etter et låneopphold i Tromsø. Kind Bendiksen har en fortid fra den tidligere skotske storklubben Rangers, men harstadværingen dro til Tromsø i 2012 da Rangers ble slått konkurs og flyttet ned i det skotske ligasystemet. 26-åringen ble kjøpt av Tor Ole Skullerud før 2015-sesongen, men ble aldri noen stor suksess. Nå spørs det om Ole Gunnar Solskjær er villig til å satse på ham med alle de store talentene han har fått til klubben. Kind Bendiksen er nok en av de midtbanespillerne som må forvente mest tid på benken, men samtidig er han svær anvendelig, og dersom det skulle oppstå skader, kan det nok allikevel tenkes at han får endel minutter på banen.

På sidene på midtbanen har det også skjedd endel forandringer i Molde siden i fjor. Ingen nøkkelspillere har forsvunnet og Mohamed «Moi» Elyounoussi og Mathias Moström er nok begge forberedt på en sesong med mye spilletid. I tillegg ryktes Joshua Gatt å være tilbake fra det som virker å være en evigvarende skade og Pape Pate Diouf er tilbake fra utlån i Odd. Brasilianske Agnaldo kan også bekle en av kantrollene, og ungutten virker å være i svært god form skal en dømme etter treningskampene i oppkjøringen.

Molde har også hentet 18-årige Thomas Olivier Amang fra Kamerun, en spiller klubben skal ha fulgt i over ett år. Solskjær selv sier at det er en spiller som kan bli så god han bare vil og at han blir overrasket dersom Romsdalsklubben får beholde spillere mer enn to år. Dette er svært gode skussmål å få, det er det ingen tvil om. Det virker som om Amang først og fremst er tiltenkt en kantrolle, men han kan også spille midtspiss.

 

Angrep

På topp har Molde hatt lange tradisjoner med gode spisser som Mame Biram Diouf (nå i Stoke City i Premier League), Petter Belsvik og såklart Solskjær selv. I år er det nok kvartetten Eidur Gudjohnsen, Fredrik Gulbrandsen, Sander Svendsen og Mushaga Bakenga som vil få mest spilletid. Sistnevnte skal riktignok ønske seg vekk og skal til og med ha levert inn en overgangsforespørsel for noen uker siden og skal ha interesse rettet mot seg fra utenlandske klubber, men foreløpig virker han å være med i planene til Solskjær.

Eidur Gudjohnsen kom gratis i vinter og har møtt mye skepsis da han ankom rosenes by. Islendingen er 37 år gammel og er helt klart på slutten av karrieren sin. Samtidig skal Island spille i EM-sluttspillet i sommer, og dersom Gudjohnsen presterer bra i Molde-drakta, kan han nok regne med å bli tatt ut i troppen som skal til Frankrike. Han har nok mistet mye av fysikken som en gang gjorde ham til en stjerne både i Chelsea og Barcelona, men fotballforståelsen er der garantert enda. I tillegg har Molde mistet mye rutine i løpet av overgangsvinduet, og det kommer helt klart Gudjohnsen til å tilføre.

Fredrik Gulbrandsen har vært sett på som en av de beste spissene i ligaen de siste sesongene, men har slitt endel med skader, og det er antakeligvis derfor han ikke har fått mer interesse fra utenlandske klubber enda. Gutten fra Romerike er ekstremt eksplosiv og har både en imponerende hurtighet og en voldsom styrke noe som gjør at han både kan true bakrom, men også holde på ballen feilvendt. Det er stor sjanse for at det er Gudjohnsen og Gulbrandsen som spiller flest kamper blant spissene.

Sander Svendsen er et stortalent som det har vært høye forventninger til lenge. Samtidig har det kanskje gått litt sakte med utviklingen hans det siste året, og han bør nok ta steg i løpet av årets sesong dersom han virkelig skal få ut potensialet sitt. Unggutten er kjapp og god teknisk og da spesielt på små flater. I tillegg går han på smarte løp og virker svært moden for alderen. Samtidig er han litt ujevn i prestasjonene noe som gjerne kjennetegner unge spillere. Svendsen er svært spennende og vant Statoils talentpris i fjor og selv om han fikk mye spilletid i fjor kan han fort få sitt virkelig gjennombrudd i årets sesong.

Mushaga Bakenga sitt opphold i rosenes by har så langt ikke vært noen solskinnshistorie. Trønderen kom i januar 2015 på lån fra Club Brugge, og det var store forventninger til den tidligere Rosenborg-spissen. Sent i sesongoppkjøringen samme år røk Bakenga akillessenen, og han var ikke tilbake i full trening før september. Når han kom tilbake, var mannen som hentet ham til klubben, Tor Ole Skullerud, forsvunnet. «Mush» var i en svært vanskelig situasjon hvor han hadde over ett år igjen av låneavtalen sin med Molde samtidig som klubben ga uttrykk for at man ikke ville satse på ham i så stor grad som han hadde blitt lovet av Skullerud da han ankom. Det har gått rykter om at Bakenga ønsker seg bort og at han har tilbud fra utenlandske klubber, men foreløpig er han en del av troppen til Molde. Han har også fått spilletid i endel av Moldes treningskamper hvor han har gjort det brukbart, så det kan godt tenkes at han blir i klubben. Han er en svært spennende spiss som absolutt fortjener spilletid i Tippeligaen igjen. Er han på sitt beste, er han utvilsomt god nok.

mushaga_bakenga_640x360

Mushaga Bakenga

 

Nøkkelspiller: Vegard Forren

En Vegard Forren i form er blant ligaens aller beste stoppere. Ekstremt god i luftrommet i tillegg til en strøken venstrefot er en meget god kombinasjon. Spesielt venstrefoten til Forren er viktig for spillet til Molde. Han kan både spille gjennom ledd langs bakken eller slå strøkne langpasninger helt opp på de offensive spillerne. I tillegg er han en god leder som til og med har erfaring som kaptein fra landslaget og det synes godt. Nå er det riktignok Joona Toivio som er årets kaptein på Molde, men Forren er allikevel en ledertype som er flink til å styre det defensive rundt ham.

Mannen fra Kyrksæterøra er nok den spilleren som er mest interessant for utenlandske klubber i Moldes tropp per i dag og har også gitt uttrykk for at han ønsker seg bort over tid. Forsvinner han i sommer uten at en erstatter kommer inn, kan fort Molde få en svært tøff høstsesong.

 

Spiller å se opp for: Stian Rode Gregersen

Stian Rode Gregersen ble som nevnt kåret til årets spiller i Obos-ligaen og styrte midtbanen til Kristiansund BK forrige sesong. I år er han tilbake i Molde og vil nok først og fremst kjempe om en stopperplass på laget. Det blir tøft, men dersom han får muligheten, er det store sjanser for at unggutten vil vise seg frem. Med en bakgrunn som midtbanespiller, har han god ballbehandling og en svært god pasningsfot. Klarer han å ta ytterligere steg i år, vil han helt klart få spilletid, til tross for den tøffe konkurransen i midtforsvaret til Molde.

Stian_Rode_Gregersen_640x360

Stian Rode Gregersen

 

Konklusjon

Vi i Fotballnerd er svært imponert av den troppen som Molde har når de går inn i sesongen 2016. De har en tropp med en ekstrem bredde i tillegg til at de innehar kvalitet i alle ledd. Det som eventuelt trekker ned må være store utskiftninger noe som vil føre til at det tar tid før Solskjær får spilt sammen laget. En kan også peke på at det kanskje er for stor bredde i troppen. Noen vil selvsagt kalle det et luksus problem, men samtidig er det vanskelig for en lagleder å sette sammen laget slik at en får opprettholdt samspillet samtidig som spillere ikke blir misfornøyde på grunn av mangel på spilletid. Det er faktisk et problem Molde har støtt på ganske nylig hvor laget, i en dårlig periode under Tor Ole Skullerud, klagde på for mye rotasjon og mente at laget aldri fikk «satt seg» skikkelig.

Vi har plassert Molde FK på en 2. plass rett og slett fordi vi mener det er en annen klubb som har en enda sterkere tropp.

 

Intervju med spiller: Thomas Kind Bendiksen

Vi har plassert Molde på en 2. plass i årets tippetips. Hva tror du om dette tipset?
– 2. plass i Tippeligaen vil være en sterk prestasjon, men med den stallen og det trenerteamet vi har så går vi for gull.
Hva er dine personlige mål for årets sesong?
– Personlig mål for sesongen er å ha det gøy med fotballen, samtidig som jeg videreutvikler meg.
Hva er klubbens mål for årets sesong?
– Molde vil alltid ønske å hevde seg helt i toppen av norsk fotball, med gull som hovedmål.
Thomas_Kind_Bendiksen_640x360
Thomas Kind Bendiksen
Intervju med supporter
Fotballnerd har snakket med den ivrige Molde supporteren Stefan Sætre. Stefan har fulgt klubben i mange år og har de siste årene vært en stor bidragsyter i Moldes supporterklubb «Tornekrattet».
Vi har tippet Molde på en 2. plass. Hva tenker du om det?
Jeg tror at vi ender på 2. plass selv. Strømsgodset havner nok på 1.plass, men vi skal nok gi dem kamp til døra.
Hvilke tanker gjør du deg om utskiftningene i stallen? Positivt/negativt?
Liker jo såklart aldri å miste spillere, men vi har fått inn mye gode spillere, som kommer til å sette sitt preg på Tippeligaen. Savnet av Berg Hestad vil vi nok alltid ha.
Hvilke forventninger har du ellers til årets sesong?
Mine forventninger til årets tippeliga er å kjempe i toppen, og som hvert år: slå Rosenborg, hjemme som borte.

Fotballnerd.no sitt tabelltips:

1. Rosenborg

2. Molde
3. Strømsgodset

4. Odds Ballklubb

5. Viking
6. Vålerenga
7. Stabæk
8. Lillestrøm
9. Brann
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Tromsø
13. FK Haugesund

14. Start


15. Sogndal

16. FK Bodø Glimt

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -