Tippeligatipset 2016 Odd: Tippeligaens grand old man has left the building

691

Tidenes eldste spiller på det norske landslaget. Tidenes eldste toppscorer i Tippeligaen. I tillegg ble han jammen meg tidenes eldste målscorer i en europeisk klubbturnering. Frode Johnsen vil stå igjen som en bauta og bærebjelke i norsk fotballsammenheng. Etter fjorårssesongen var det slutt for den sympatiske mannen fra Skien. Fotballskoa ble lagt på hylla etter å ha spilt for klubben i sitt hjerte fra 2011. Totalt ble det (etter to perioder i klubben) 86 mål for Odd, og han er dermed den mestscorende spilleren gjennom tidene sammen med Knut Seland. 

Kontinuitet både på trenersiden og i spillerlogistikken kjennetegner Odd de seneste årene. Dag-Eilev Fagermo går inn i sin niende sesong som hovedtrener i Skien klubben. Årets trener i 2014 har de siste årene bygd opp en solid stamme av norske spillere, og det er et rutinert lag Fagermo kommer til å sende ut på banen når Tippeligaen sparkes i gang. Det er lite utskiftninger i troppen sammenlignet med flere andre klubber i ligaen. Det kan fort vise seg å være meget gunstig for Fagermo og co som satser på edelt metall i år. I fjor var de et fattig poeng unna bronse.

Spillere inn:

 • Erik Eikeng (egen juniorstall)
 • Joakim Våge Nilsen (Haugesund)
 • Sigurd Haugen (Sandnes Ulf)
 • Henrik Kjelsrud Johansen (tilbake fra lån hos FFK)
 • Fredrik Semb Berge (Brøndby/Molde)
 • John Kitolano (egen juniorstall)

Spillere ut: 

- Annonse -
 • Emil Jonassen (Bodø Glimt)
 • Håvard Storbæk (Sandefjord)
 • Jarkko Hurme (kontrakt utløpt, Seinäjoen JK)
 • Ulrik Flo (lån utløpt, Silkeborg IF)
 • Pape Pate Diouf (lån utløpt, Molde)
 • Frode Johnsen (lagt opp)
 • Mathias Fredriksen (Frigitt, Mjøndalen)
 • Jonathan Lindseth (Mjøndalen)

Keeper: 

Mellom stengene har Odd den talentfulle keeperen, Sondre Rossbach (20). Rossbach, omtalt som det største keepertalentet siden Erik Thorstvedt, voktet Odd-målet i samtlige kamper i Tippeligaen forrige sesong. Han har vist seg frem som en god skuddstopper, og en keeper med få svakheter. Rossbach er fast inventar i Norges U21-tropp. I Odd konkurrerer Rossbach med en annen unggutt om keeperplassen. 19 åringen Viljar Myhra beskrives som en ambisiøs keeper som er god i feltet, med en god høyrefot, og en som kommuniserer godt med spillerne foran seg.

Forsvar:

Odd har et godt forsvar, anført av en solid Steffen Hagen i midtforsvaret. Med seg denne sesongen får han en hjemvendt sønn i Fredrik Semb Berge. Som hadde et mislykket opphold i Brøndby og i fjor var på utlån i Molde. Med Semb Berge på plass i midtforsvaret ser Odds bakre firer meget bra ut før kommende sesong. I bakhånd har man også Lars Kristian Eriksen som hadde en veldig god fjorårssesong. Eriksen er en anvendelig spiller som kan bekle både midtstopper og back rollen. Spilte strålende sammen med Hagen i midtforsvaret i fjor. Vegard Bergan (21) er en spiller som kan få noen innhopp som midtstopper. Espen Ruud er selvskreven på høyreback. 32 åringen spilte 28 kamper forrige sesong og bidro med 4 mål og 9 målgivende. På motsatt back finner vi Thomas Grøgaard. 22 åringen spilte 25 kamper for Odd i fjor, og det ventes at han bekler venstrebacken fast også i år. Backup på venstreback er en spennende 16 åring ved navn John Kitolano.

Midtbane:

På Odds midtbane oser det løpskraft og vilje. Anført av «duracellkaninen» Jone Samuelsen (31). Samuelsen er en hardtarbeidende midtbanespiller som gir alt for klubben. Han ble kåret til årets spiller og årets midtbanespiller i Tippeligaen 2014. I fjor derimot hadde han en under middels sesong, så det stilles spørsmål til om Samuelsen har det som skal til for å komme tilbake på 2014 nivå. Ardian Gashi (34) og Fredrik Nordkvelle (30) er to andre rutinerte spillere som vet hva det vil si å ofre maksimalt for laget sitt. Fredrik Oldrup Jensen (22) vil nok fortsette å bite godt fra seg på Odds midtbane, mens Oliver Berg (22) kan ta ytterlige steg i år. Joakim Våge Nilsen er hentet inn fra Haugesund før denne sesongen. Nilsen er opprinnelig venstreback, men har spilt sentralt på midtbanen for FK Haugesund de siste sesongene. Forhåpentligvis kan Våge Nilsens karriere blomstre opp igjen i Odd.

Angrep:

Oliver Occéan er Odds kraftspiss på topp. Canadieren spilte 25 kamper fra start forrige sesong, og 34 åringen scoret imponerende 15 mål. Nå som Frode Johnsen har lagt skoa på hylla, må Occéan ta ytterligere ansvar denne sesongen. Bak i spisskøen står Henrik Kjelsrud Johansen. Han var på utlån til Fredrikstad forrige sesong. Der leverte han godt nok til at Fagermo vil se han i Odd drakt denne sesongen. På kantene finner vi blant annet stortalentet Rafik Zekhini (18). Det er skyhøye forventninger til unggutten som fikk vist seg frem litt i fjor, blant annet storspilte han mot det tyske storlaget Borussia Dortmund. Chikwuma Akabueze (Bentley) og Ole Jørgen Halvorsen er spillere som kan utfordre og slå gode innlegg i Odds 4-3-3 formasjon. 18 åringene Sigurd Haugen og Eric Kitolano kan nok vente seg mest spilletid i cupen.

Nøkkelspiller-Sondre Rossbach:

Skal Odd kunne kjempe om gull i år er de avhengig av at Sondre Rossbach sin stigende utvikling fortsetter og at tabbekvoten krympes. Det er et tøft valg av Fagermo men i et lengre perspektiv kan det gi store gevinster. Rossbach har utvilsomt potensialet til å bli landslagskeeper på Norge, og sammen med et av ligaens beste forsvar foran seg blir han en nøkkelspiller for klubben fra Skien.

Spiller å se opp for-Rafik Zekhini: 

Nils Johan Semb dro frem tre spillere han tror vil slå gjennom i årets Tippeliga på «Tippeliga-kickoffet» på Ullevål for noen dager siden. En av de var Odds juvel Zekhini:

Slo igjennom i fjor, men jeg har tro på at i år kan han bli en stor profil. Er en spiller som er atypisk norsk i spillestilen. Han har et herlig rykk og gode ferdigheter. Han kan ta et steg opp til U21-landslagsspill og kanskje lukte på A-landslagsspill. Vi så alle da han herjet mot Dortmund i fjor hva han er kapabel til.

Intervju med Odd supporter Sander Austad Dale (Randulle på YouTube):

 1. Hva synes du om at vi tipper Odd på 4. plass?
 • Føler den kan være presis for en nøytral seer, men da eksperter har tippet Odd nærmere ligagull vil jeg ende på en muligens ambisiøs sølvplass. To lag som jeg ser på som bedre lag på papiret må bli per dags dato Molde og Rosenborg der jeg tipper førstnevnte på førsteplass. Derfor vil en realistisk spådom være tredjeplass, men satser på at vi havner over Rosenborg og tar sølvet!

2. Hvilke forventninger har du selv til kommende sesong?

 • Jeg personlig har relativt store forventninger. Fredrik Semb er tilbake og Sondre Rossbach har etablert seg i mål, noe som styrker forsvaret vårt betraktelig. Videre er midtbanen okkupert av muligens Tippeligaens beste indreløper i Fredrik Nordkvelle, samt løpsmaskinen Jone Samuelsen bak han. Videre er det offensive det mest bekymringsverdige da vi stort sett scorer på dødballer. Om Occean får finjustert avslutningene sine kan denne sesongen virkelig bli noe å se frem mot! Spennende med en Rafik Zekhnini som kan få sitt skikkelige store gjennombrudd i år også.

3. Hvordan synes du klubben din har gjort det på overgangsmarkedet?

 • Odd har gjort det helt ålreit. Henta tilbake Fredrik Semb, smule kontroversielt men en meget god signering. Hadde likt å sett en endring i spissvalg med en hurtig spiller på topp, men som kjent blant fotballinteresserte er det ikke slik Fagermo ønsker å spille.

Konklusjon:

Laget til Odd ser stort sett sterkt ut i alle ledd. Et lite spørsmålstegn på keeperplass hvis presset på Rossbach blir for stort. Odd er i tillegg avhengig av at Oliver Occéan holder seg skadefri og ikke minst leverer like bra som i fjor da det ble 15 mål. Fagermo har gjort to meget gode og ikke minst smarte signeringer i Semb Berge og Våge Nilsen. Førstnevnte vil gi konkurranse på midtstopperplass, mens Våge Nilsen kan bekle hele tre posisjoner og blir med det en meget anvendelig spiller. Lite utskiftninger i troppen ellers, men burde kanskje ha hentet inn konkurranse til Occéan på topp? Det er ingen tvil om at Odd kommer til å kjempe helt i toppen når vi kommer til November. Vi tror Odd havner utenfor pallen i år også. Fotballnerd.no tipper Odd på 4. plass.

Fotballnerd.no sitt tabelltips:

1. Rosenborg

2. Molde
3. Strømsgodset

4. Odds Ballklubb

5. Viking
6. Vålerenga
7. Stabæk
8. Lillestrøm
9. Brann
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Tromsø
13. FK Haugesund

14. Start


15. Sogndal

16. FK Bodø Glimt

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -