Tippeligatipset – IK Start: Rykker tilbake til Start

783

ikstartreal

(foto: ikstart.no)

 

Rykker tilbake til Start.

- Annonse -

 

Etter noen sesonger balanserende på kanten til Obos-ligaen med økonomisk press, et halvtomt Sparebanken Sør Arena og misnøye rundt klubben, så håper nå IK Start at lokal tilhørighet, nye krefter på trenersiden og en 17-åring fra Rælingen skal være det som bringer makrellfotballen tilbake til den «bløde kyststribe».

Han er ærlig Even Brandsdal, når han i media beskriver den økonomiske situasjonen i IK Start som preget klubben gjennom hele 2015 sesongen. Brutalt ærlig. På et tidspunkt var det tvil om det kunne utbetales lønn til spillere og ansatte – løsningen ble et salg av en viss islandsk toppscorer til Rosenborg.

Med økonomisk machete mot halsen styrte direktøren sørlandsklubben i en nærmest desperat jakt for å redde både lisens og plassen i tippeligaen. Spiller for spiller forsvant om det var noen som var villig til å betale vrakpanten og sportslig sett kunne det se ut som om klubben hadde spart seg til fant.

Brandsdal må allerede den gangen ha skjønt hvem som ville fått Svarteper om et nedrykk ble resultatet.

Etter to kvallikkamper mot naboene i Aust-Agder kunne ingen si annet enn at det var en vellykket gambling. Kanskje ikke rart direktøren danset på biljardbordet på Sparebanken Sør Arena i de sene nattetimer når plassen var berget.

Nå bare uker før seriestart er situasjonen en litt annen.

Steinar Pedersen er hentet inn for å lede laget, en mann som både spillere og supportere ser ut til å omfavne. Sagaen og misnøyen rundt først Mjelde, deretter Borgersen er glemt. Her i sør elsker man Steinar P. I alle fall enn så lenge.

For om Brandsdal stod bak en redningsaksjon av episk målestokk i 2015, så kan man neppe påstå at SP kom til dekket bord når han før Jul ble presentert som hovedtrener i gamleklubben.

22 poeng på 30 kamper gjør noe med et lag og kanskje er det nettopp derfor treningskampene til IK Start har vært mot såpass overkommelig motstand? Her gjelder det å lære seg å vinne igjen. Få tilbake gleden.

Tørre – Kunne – Ville og Ønske.

For er det noe Steinar Pedersen har troen på, så er det å bygge kultur.

Spesielt gledelig (og etterlengtet) er det at i år vil det være en brorpart med sørlandske spillere å se på Sparebanken Sør Arena. Faktisk er to tredeler av årets tropp bestående av sørlendinger, noe klubben tidligere har fått kritikk for å være for dårlig på.

Og hvem vet? Med salget av Ajer kan kanskje Brandsdal, Pedersen og resten av IK Start senke skuldrene, lokke frem makrellfotballen og atter bygge opp IK Start til det de en gang var.

 

Det er i alle fall lov å håpe.

 

Vurdering av stallen:

Keepere:

I Håkon Opdal har Start den matchvinneren som fort kan være hovedgrunnen (også i år) til at IK Start beholder plassen. Spilleren som soleklart var klubbens beste i 2015 har signert en ny kontrakt ut 2018 sesongen og i en alder av «bare» 33 keeper-år er bergenseren også en viktig del av ledergruppen i årets tropp. I bakhånd er Sean McDermott en ok+ reserve, men sørlendingene krysser nok fingrene for at evigunge Opdal holder seg skadefri.

 

Forsvar:

Fra fjoråret har det skjedd store endringer i forsvaret til IK Start og i den forventede forsvarsfireren er det ikke mindre en 3 nye spillere, samt en omskolert Rolf Daniel Vikstøl (årets kaptein). I backene Henrik Robstad (Jerv) og Jens Kristian Skogmo (Follo) forventes det offensive bidrag og spesielt førstnevnte har et velkjent samarbeid med kantspiller Daniel Aase fra deres tid i Vindbjart.

Robstad har til tider sett riktig så frisk ut i sesongoppkjøringen og henviser nok Robert Sandnes til benken når årets venstreback skal velges ut. I Skogmo sitt skadefravær har den omskolerte mandalitten Erik Wichne (18) gjort en særdeles god jobb, og det spørs om den tidligere midtbanespilleren gir fra seg høyrebacken uten kamp til døra.

Sentralt i forsvaret ser det ut til at finske Tapio Heikkila tar plassen vedsiden av Vikstøl. I bakhånd er amerikaneren Alex De John, «Gummi» Kristjansson og lokale John Olav Norheim (om det ikke går mot nok et utlån for unggutten).

Til tross for at det mangler en nådeløs bauta sentralt ser forsvaret bra nok ut, men mye avhenger nok av at den finske nyervervelsen tar nivået i tippeligaen.

 

Midtbane:

Sentralt vil Kristoffer Ajer være førstemann på blokka når midtbanen settes opp, i alle fall til unggutten setter seg på flyet til Skottland en drøy uke ut i Juni. På høyrekant later det til at venstrefotede Espen Børufsen vil få jobben med å true bakrom med skjæringsløp, ala 1-0 målet mot Sandnes Ulf på La Manga.

På venstre derimot ser det ut til å være en kamp mellom teknikeren Daniel Aase og den særdeles lovende Mathias Rasmussen. Vedsiden av Ajer vil trolig en Andreas Hollingen ta plass, kun utfordret av Henrik Breimyr, Erlend Segberg og den islandske poteten Gudmundur Kristjansson.

Med tanke på at også Robert Sandnes og Espen Hoff også kan bekle en kantrolle ser dette ut til å kanskje være IK Start sin sterkeste posisjon, dessverre ser det tilsvarende tynt ut vedsiden av Kristoffer Ajer , for ikke å nevne når proff-eventyret starter for den høyreiste unggutten.

Den energiske skapende kraften som Myggen stod for på tidlig 90-tallet og Strømstad under sølvsesongen (2005) er totalt fraværende. Potensialet er utvilsomt stort hos Hollingen, men skal Start skape noe som helst mot etablert forsvar må det forsterkes sentralt.

En spiller som er nevnt er RBK-talentet John Hou Sæter, og selv om det også ville vært et sjansespill så er det beklageligvis trolig en bedre løsning enn det som finnes i dag. Spillere som Jan Jenssen (Jerv) og Thomas Zernichow (Vindbjart)er begge lokale publikumsfavoritter som det hviskes om på tribunene, men har egentlig IK Start tid til å vente på at også de eventuelt skal være klare til å ta nivået?

 

Angrep:

På de to spiss-plassene ser det ut til at Pedersen setter Hoff som et førstevalg i rollen bak spydspissen. Mens den gjennomsnittlige sørlending gjerne skulle sett Rasmussen i denne rollen har SP klokketro på at veteranens ubestridte klokskap og utrettelig jobbing er det som skal til.

Den siste plassen står mellom hurtigtoget Lasse Sigurdsen, Lars Jørgen Salvesen, Austin Ikenna og nysignerte Uduak Idemokon. Uduak med sin typisk unorske fremtoning betegner seg selv som «ikke bare talentfull, men begavet» og må regnes som et førstevalg lengst fremme for gultrøyene.

Mannen, som ble hentet fra nigeriansk fotball, (i første omgang på lån ut sesongen) ser utvilsomt lovende ut med vanvittig tempo og sin uforutsigbare tilnærming til spillet, spørsmålet stilles likevel om han kan bli den målgarantisten som klubben trenger.

 

Nøkkelspiller:

Håkon Opdal. «Det er lov å ha en god keeper» sa vi alltid når vi ufortjent vant de alvorligste bruduljer på løkka under oppveksten, og IK Start har nettopp det. Med sin stoiske ro og evnen til å dra de mest absurde enhåndsredninger ut fra hatten når det trengs som mest er de gulkleddes nummer en kanskje hovedbærer av det håpet sørlendingene har på fornyet tippeligakontrakt også i 2017.

 

Se opp for:

Mange vil si at Mathias Rasmussen står foran sitt soleklare gjennombrudd i årets sesong. Og det med rette. Lyngdølen er på sitt beste en kombinasjons-spiller av rang som godt kan finne på å trille ball i hatt med selv de mest drevne forsvarsspillere gjennom sesongen. Undertegnede vil derimot dra frem en annen lokal unggutt: Eirik Wichne. Med fart, teknikk og en litt barnslig uredd innstilling er den omskolerte backen plutselig blitt en skikkelig utfordrer for Jens Kristian Skogmo. Under Steinar Pedersen sine vinger er vi ikke i tvil, Eirik Wichne kan fort bli årets komet, og vi er sikre på at både sørlendinger og det norske folk kan måtte finne seg i å se Wichne herje på backen i mange,mange år fremover.

 

«Betyr veldig lite».

En som ikke lar seg skremme av hverken almen skepsis eller fotballnerd.no sine bekymringer er Henrik Robstad.

«Det er egentlig bare veldig fint. Det setter oss i en posisjon hvor vi kan overraske og skape noe veldig positivt ut av det. Slike tabelltips betyr egentlig veldig lite, så lenge vi selv har troen på det vi driver med»

På spørsmål om hvilke mål som er satt både personlig og innad i klubben er den sympatiske Hånes-gutten like politisk korrekt.

«Jeg har selv ganske lik inngang i år som i fjor. Nytt år, på nytt nivå. Først og fremst ønsker jeg å ta de stegene og utvikle de ferdighetene som gjør at jeg kan sette mitt preg på kamper også i Tippeligaen. For klubben sin del har vi ikke resultatmål, men prestasjonsmål. Sikkert et kjedelig svar, men det er slik vi tenker» avslutter nysigneringen som endelig er tilbake i klubben han forlot for mange år siden.

 

Konklusjon:

Spiller for spiller seg ikke IK Start så aller verst ut og i fotballnerd.no har vi definitivt tro på at Steinar Pedersen (til tross for begrensede midler) kan løfte laget. Spørsmålet er bare om de manglende brikkene blir for signifikante.

Det er tydelig at SP har jobbet med å endre hvordan laget bygger opp spillet, og med en Ajer/Hollingen som faller ned mellom brede stoppere og offensive backer er utgangspunktet godt. Problemet er bare hvor veien skal gå videre?

Uten en skapende «syver» på midten kan og bør Start utnytte kanter/backer mot etablert forsvar.

For med gode føtter som Skogmo (flest assist i Obos-ligaen 2015), Robstad, Børufsen, Rasmussen og Aase rundt seg skulle man tro at en hodesterk boks-spiller skulle være den aller beste løsningen. Denne spilleren finnes ikke i Start for øyeblikket.

I stedet ser det ut som om en mer direkte spillestil med raske trusler mot bakrom prioriteres i årets utgave av IK Start. Vel og bra, men i de kampen klubben ønsker å dominere banespillet kunne man med fordel hatt den type hodespiller som Mathias Vilhjalmsson var for klubben under vårparten i fjor.

Uansett ser IK Start mer sørlandsk og friskt ut på lenge, og i så måte vil mye stå og falle på denne sesongen. Med sunnere økonomi og bedre oppslutning rundt klubben kan de sakte men sikkert bygge seg opp til å bli den klubben de kan og bør være.

De lokale ungguttene i (og rundt) Start vil snart gjøre seg gjeldende og under Pedersen vil IK Start atter begeistre publikum som så mange ganger før. Men før man skal spise kirsebær med de store må man overleve på smuler. Vi tror IK Start får det tøft, men ikke for tøft.

Fotballnerd.no sitt tabelltips:

1. Rosenborg

2. Molde
3. Strømsgodset

4. Odds Ballklubb

5. Viking
6. Vålerenga
7. Stabæk
8. Lillestrøm
9. Brann
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Tromsø
13. FK Haugesund

14. Start


15. Sogndal

16. FK Bodø Glimt

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -