Tippeligatipset 2016: Tromsø IL – Unge gutter med stort potensiale

782

Tippeligatipset 2016: Tromsø IL – Unge gutter med stort potensiale

 

Med en gjennomsnittsalder på ca 24 år er det et også i år et ungt lag som skal representere Tippeligaens nordligste lag. I fjor ble det nedrykksstrid, i år skal den unge gjengen ta nye steg og unngå at det skjer på nytt.

(hovedbilde: Henriette Moseng)

 

- Annonse -

Morten Gamst Pedersen (34), Magnus Andersen (29) og Hans Norbye (29) er egentlig de eneste man kan kalle for erfarne eliteserie-spillere i TIL-stallen – selv om også kaptein Simen Wangberg (24) og Christian Landu Landu (24) begynner å få en del kamper under beltet på dette nivået, til tross for ung alder. Jonas Johansen (31) er riktignok også en mann som representerer rutine, men han har ikke spilt alt for mange kamper på øverste nivå enda.

Mye av kjernen i laget er unge og lokale spillere. 19-åringene Fredrik Michalsen og Jostein Gundersen har blitt tatt opp i A-stallen foran årets sesong og begge er nærmest lovet spilletid i 2016.

– Vi har seks lokale unggutter i troppen som garantert kommer til å stå for MYE spilletid i år, skrev assistent-trener i TIL, Lars Petter Andressen på twitter nylig.

Han siktet da til nevnte Gundersen og Michalsen, samt Mikael Norø Ingebrigtsen, Runar Espejord, Kent-Are Antonsen og Lasse Nilsen som alle kommer fra Tromsø og landsdelen.

Og det er all grunn til å tro på Andressen når han sier det. Ingebrigtsen, Espejord, Antonsen og Nilsen fikk alle mye spilletid forrige sesong, og med hovedtrener Bård Floviks fortid som trener for diverse u-landslag, ville det vært merkelig om han ikke ville dyrke disse talentene.

– Bård er vanvittig sterk faglig og flink til å få unge spillere til å blomstre i sine roller, forteller Magnus Andersen til fotballnerd.no.

Andersen har vært i klubben siden 2011 og går nå inn i sin sjette sesong på Alfheim. Han håper med sin erfaring at han kan være med på å hjelpe de unge opp og frem.

– Vi har en ung tropp, og jeg er blant de eldste på laget nå med mine 29 år. Så jeg får bruke erfaringen min til å hjelpe de unge og vise litt vei. Det er mye potensiale i gruppen og jeg skal bidra med det jeg kan for at vi skal ta nye steg, sier Andersen.

– Ingenting som gleder mer

Leder i supporterklubben Forza Tromsø, Morten Killingberg, mener det veldig viktig at klubben satser ungt og lokalt.

– Selvfølgelig er det viktig. Ingenting gleder meg mer når unge nord-norske gutter slår igjennom. Samtidig ser man at de som er «nordfra» har et tettere bånd til både klubben og supporterne, sier Killingberg –  som også poengterer at det er viktig å spe på fra andre plasser både i Norge og  i utlandet.

Og Tromsø-supporteren er ikke i tvil når vi spør han om hvem han har mest tro på av disse unge nordlendingene.

– Mikael Norø Ingebrigsten! Uten tvil. Har noe ved seg og kan nå så langt bare han selv vil. Viktig at klubben satser på de unge og gir de tillit. Ikke kaste de på benken straks de har gjort en dårlig prestasjon, sier han.

Gamsten tilbake i byen

Morten Gamst Pedersen har i vinter signert for Tromsø. En kontrakt på ett år, som senere kan forlenges med ytterligere ett år til. I Tromsø var man litt delt i synet på en Gamst-retur. Både på grunn av alder og skade-historikk, men også på grunn av ting han tidligere har uttalt i media.

–  I starten var jeg skeptisk. Mange husker hans «krig» med TIL for noen år tilbake der han uttalte at han aldri ville spille for oss igjen. Nå er han TIL-spiller og da backer vi han opp på lik linje med resten. Kommer Gamsten i form er det ingen tvil om at han vil være en forsterkning for oss. Spørsmålet er bare om og når han vil bli det, forteller Forza Tromsø-lederen.

Gamst Pedersen kan bli en viktig brikke, både på banen, i garderoben og på treningsfeltet. (Foto: Nils-Jarle Sætre/til.no)
Gamst Pedersen kan bli en viktig brikke, både på banen, i garderoben og på treningsfeltet.
(Foto: Nils-Jarle Sætre/til.no)

Gamst Pedersen fikk sitt store gjennombrudd i 2004, og ble midtveis i sesongen solgt til Blackburn for over 30 millioner kroner etter å ha levert en strålende vårsesong i «Nordens Paris». Nå er han altså tilbake i klubben igjen, 12 år senere.

Og med den CV’en som Gamst besitter kan også han bli en viktig bidragsyter med tanke på de unge i stallen. Det var også noe Gamsten selv sa at han ville hjelpe til med da han signerte i vinter, for å gi tilbake til klubben som var sentral i at han fikk den karrièren han har hatt.

– Vi har jo fått Morten Gamst Pedersen på laget og det er jo en gullgruve av kunnskap og erfaring for en ung spillergruppe som TIL har. Det kommer vi til å høste godt av, mener kontinuitetsbæreren Magnus Andersen.

Hovedtrener Bård Flovik har med andre ord en fin miks av litt erfaring og rutine, samt mye ungt med potensiale. Så gjenstår det å se om han klarer å sette sitt preg på TIL-laget og unngår nedrykkspøkelset som hang over Tromsø hele forrige sesong.


Vurdering av TIL-stallen 2016:

Keeper:

I starten av sesongen gikk det nesten ikke en kamp uten at en av lagets sisteskanser gjorde grove tabber. Benny Lekstrøm fikk mye kritikk, og mot Start ble han byttet ut allerede etter 27 minutter, på grunn av to grove tabber. Men Lekstrøm var ikke «Gutans» eneste problem. Gudmund Kongshavn ble hentet til klubben før sesongen. Dessverre gikk han skadet store deler av oppkjøringen og når han først kom tilbake på banen gikk det alt annet enn bra. Kongshavn slapp inn ni mål på de to første kampene, mot henholdsvis Mjøndalen og Vålerenga. Flere av målene var han også direkte skyld i. Han ble etter det skadet igjen, og skaden holdt han ute for resten av sesongen. Pål Vestly Heigre ble etter det hentet på lån fra Viking, men han er nå tilbake der igjen. Heigre var god, men også ujevn i sine prestasjoner. Lekstrøm på sin side fikk ikke ny kontrakt. Kongshavn har hatt en skadefri vinter og har sett bra ut i treningskampene. I bakhånd har man hentet kroaten Filip Loncaric som har en fortid i blant annet Dinamo Zagreb. Det antas at Kongshavn er førstevalget, men Loncaric har ikke gjort seg bort i vinter, selv om han ikke har blitt satt på de helt store prøvene. Forhåpentligvis for Tromsø, vil ikke keeper-situasjonen skape like mye trøbbel i år.

Forsvar:

Også forsvaret var en Akilles-hæl for Tromsø i 2015. Ofte var det personlige feil som førte til baklengsmål og det er også noe som er helt prekært å få luket vekk i 2016. Magnar Ødegaard og kaptein Simen Wangberg ble ofte offer for den største kritikken, men det var egentlig usikkert over hele backrekka. I årets sesong ser det ut som at 19 år gamle Jostein Gundersen – som kommer fra egne rekker – kan komme til å få en del spilletid sammen med Wangberg. Gundersen har vært meget positiv i treningskampene. I tillegg har man også Henrik Gjesdal i bakhånd som et alternativ på stopperplass. Hurtigtoget Hans Norbye er klubbens eneste rene høyreback og derfor vil nok den plassen etter alt å dømme være hans. På venstrebacken har man også noen spennende unggutter. Kent-Are Antonsen spilte stort sett der i fjor, men han har mistet nesten hele oppkjøringen på grunn av skade. Derfor starter sannsynligvis Lasse Nilsen i seriepremièren. Undertegnede mener kampen mellom de to er jevn, men at Nilsen med sin hurtighet og løpskraft har det største potensialet av disse to på sikt. Han har sett bra ut i treningskampene også.

Midtbane:

Thomas Kind Bendiksen er tilbake i Molde igjen, mens Remi Johansen og Marcus Hansson har dratt til henholdsvis Brann og Djurgården. Inn har man hentet svenske Jens Jacobsson som kommer fra Assyriska i Sverige. En aggressiv og hardtarbeidende midtbanespiller som virker rolig og trygg i pasningsspillet. Morten Gamst Pedersen vil bli en viktig brikke om han holder seg skadefri, både sentralt og som innleggs-kant om det skulle bli behov for det. Kantspilleren Aron Sigurdarson er et annet nytt fjes. En spennende driblekant som er hurtig og har et godt skudd. Debuterte for Islands A-landslag med scoring i vinter. Kontinuitets-bæreren Magnus Andersen blir vanskelig å komme utenom for Bård Flovik. Han, Sigurdarson, Gamst og Mikael Norø Ingebrigtsen vil gi knallhard konkurranse på kant-posisjonene. Ellers vil Christan Landu Landu bli en fast og viktig brikke sentralt. Rivjernet var kanskje Tromsøs beste spiller forrige sesong. En klok Jonas Johansen vil også denne sesongen bli en viktig bidragsyter. I bakhånd har man unge Fredrik Michalsen, som er en storvokst midtbanespiller som er rolig og klok med ballen, samt i pasningsspillet.

Angrep:

Her er det også mye å velge mellom. Spørsmålet er om disse vil være garantister for mål. Runar Espejord blomstret på slutten av forrige sesong, men har ikke vært allverden i treningskampene, uten at det trenger å bety noe. Har meget gode avslutter-egenskaper med begge bein og også på hodet. Det mest ubeskrevne bladet som har kommet inn er tunisieren Sofien Moussa. 27-åringen har et mindre bra mål-snitt i de klubbene han har spilt for i Tunisia og Romania, og han ser ut i fra treningskampene å bedømme som et oppspillspunkt først og fremst. Christer Johnsgård – bedre kjent fra barne-tv på NRK – har fått oppfylt guttedrømmen og skal spille for Tromsø denne sesongen. Den energiske spissen er en typisk målscorer og har scoret 72 mål på 79 kamper for Senja i 2.divisjon de siste sesongene. Kan bli en joker. Men skal man bedømme ut i fra treningskampene, så er det mellomromspilleren Gjermund Åsen og nysigneringen fra Strømsgodset, Thomas Lehne Olsen, som har vist mest. Åsen har spilt mye bak Lehne Olsen i et 4-4-1-1 system og trønderen har tidvis vært strålende i vinter. Han startet godt også forrige sesong,  men skader ødela høsten hans. Lehne Olsen har scoret en del i vinter, og i Tromsø håper man at han endelig skal få ut potensialet sitt på øverste nivå. Om Åsen er ute vil Tromsø antageligvis spille en mer ren 4-4-2 variant.

Nøkkelspiller: Gjermund Åsen

Trønderen ankom Tromsø foran forrige sesong etter å ha tidvis herjet for Ranheim i Obos-ligaen. Startet sesongen sterkt i fjor, men ble etterhvert benyttet utenfor sin beste posisjon som bindeledd mellom midtbanen og spissen. I tillegg ødela – som allerede nevnt – skader mye av høstsesongen hans. Han har et herlig driv med ballen, kan forsere folk, er kreativ i pasningsspillet og har et godt venstreben. Lagets eneste rene mellomromsspiller og vi spår at det blir meget viktig å ha en skadefri Åsen denne sesongen.

Spiller å se opp for: Mikael Norø Ingebrigtsen

Akkurat som TIL-supporter Morten Killingberg, må også vi trekke frem Ingebrigtsen her. Den lille teknikeren er hurtig med ballen og god på små flater. Han har et herlig balansepunkt og evner å passere folk. Spiller som regel ute til høyre og liker å trekke innover for å skyte med venstrebenet. Gir laget en x-faktor, da han kan gjøre det uventede og er vanskelig å forholde seg til for forsvarsspillere om han har dagen. En spiller å følge med på både denne sesongen og i fremtiden. Han er kanskje TIL’s mest spennende egen-produkt siden Ruben Yttergård Jenssen.

Mikael Norø Ingebrigtsen:Får han sitt store gjennombrudd denne sesongen? (Foto: www.til.no)
Mikael Norø Ingebrigtsen: Får han sitt store gjennombrudd denne sesongen?
(Foto: www.til.no)

Konklusjon:

Fotballnerd.no spår at Tromsø vil kjempe et stykke ned på tabellen også denne sesongen. Zdenek Ondrasek er borte, men savnet av han trenger ikke bli så stort. Kanskje blir han ikke savnet i det hele tatt. For selv om tsjekkeren dunket inn en del mål, misbrukte han også for mye og der har vi tro på at en Espejord eller Lehne Olsen kan gjøre det bedre. Men igjen, de er unge og det finnes ingen garantier. Det ser generelt bra ut fra midten og frem, men det er som sagt mye ungt og prestasjonene kan komme til å variere. Man er også bedre rustet for skader enn det man var i fjor. Det vi er mer skeptiske til er det defensive. Det var meget ruskete bakover forrige sesong og man slapp inn mye mål. Kun Jostein Gundersen fra egne rekker er hentet inn av forsvarsspillere, og vi er ikke helt overbevist om at det er nok. De har sett noe bedre ut defensivt som et kollektiv i vinter, men det er alltid usikkert hvor mye man skal legge i treningskamper. Vi tror likevel at de vil berge plassen.

Vi tror Tromsø blir nr.12 i årets Tippeliga.

Skal bli uslåelige på Alfheim


Tromsø tok bare fem seire hjemme på Alfheim forrige sesong. Det skal man gjøre noe med i 2016.

Tromsø, TIL og Alfheim har alltid vært et sted hvor motstandere har gruet seg til å dra, og hvor man ofte har reist hjem tomhendte. Forrige sesong ble ikke slik og «Gutan» tok bare alle tre poengene ved fem tilfeller.

– Jeg forventer at vil skal omgjøre Alfheim til vårt fort igjen, sier Morten Killingberg, og legger ekstra trykk på ordet «forventer».

Magnus Andersen bekrefter at dette er et av lagets fremste målsetninger for den kommende sesongen.

– Vår målsetning er at vi skal bli uslåelige på «fort Alfheim» igjen. Der skal vi underholde og vise nordnorsk råskap. Samt plukke poeng jevnt og trutt på bortebane. Så skal vi utvikle nye landslagsspillere som TIL har gjort i mange år, sier kantspilleren.

Magnus Andersen går løs på sin sjette strake sesong i Tromsø-drakta. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen)
Magnus Andersen går løs på sin sjette strake sesong i Tromsø-drakta.
(Foto: Rune Stoltz Bertinussen)

Ser bra ut offensivt

Killingberg synes tabelltipset vårt – hvor vi plasserer klubben på 12.plass – er fornuftig. Han tror det blir en jevn og tett fight med mange andre lag på nedre halvdel.

– Fornuftig tips. Vi vil nok sammen med mange andre lag ligge der nede å krige. Men håper at vi har lært av fjoråret og klarer å komme oss litt lenger opp. Noe medalje blir det ikke. Offensivt har vi flere strenger å spille på. Utfordringen blir å komponere laget fremover. Ser vi på det defensive deler jeg skepsisen med dere. Ingen er kommet inn der og forsvaret har hanglet i oppkjøringen.

Andersen sier ikke noe om en eksakt plassering, men forteller at laget har lært mye av forrige sesong, og han deler tankene om at det ser spennende ut offensivt.

– Vi har fått jobbet godt i oppkjøringen og erfart mye fra fjorårets sesong. Lært hverandre å kjenne og kommunikasjonen mellom oss, samt forståelsen om hvordan vi skal løse ting er på ett høyere nivå nå. Null innslupne mål på de to siste kampene. Det offensive ser veldig spennende ut, akkurat som dere sier. Noen spennende kjøp og flere spillere har tatt nye steg, mener han.

Klubben har hentet syv nye spillere i vinter og klubbens supportere virker å være rimelig fornøyd med klubbens jobb på overgangsmarkedet.

– Jeg er fornøyd med signeringene. Mange spennende spillere inn og ikke minst blir det gøy å se Gamst Pedersen tilbake i den rød-hvite drakta. Om han vil tilføre oss noe vil tiden vise. Skulle gjerne hatt inn en rutinert og god midtstopper, forteller Morten Killingberg – og sikter til at klubben ikke har hentet inn en eneste forsvarsspiller i vinter, med unntak av Jostein Gundersen fra egne rekker.

Har store ambisjoner

Magnus Andersen uttalte foran forrige sesong at landslagsspill og spill i utlandet var et mål han hadde, selv om han da var 28 år og i godt voksen alder.

Nå er mannen fra Øksfjord i Finnmark ett år eldre, men ambisjonene er aldeles ikke langt på hylla av den grunn.

– Det er fortsatt noe jeg ønsker, og noe jeg jobber mot hele veien. Er en drøm jeg ikke gir opp og det er noe som får meg til å ta nye steg hvert år, forteller en ambisiøs Andersen.

Han håper at gode prestasjoner kan gjøre han til en attraktiv spiller og han håper at antall mål-poeng kan være noe som legges merke til. I 2014, da klubben rykket opp til Tippeligaen igjen, hadde Andersen 20 målpoeng (12 scoringer og 8 målgivende). Foran forrige sesong ville det naturligvis bli vanskeligere å kopiere det, da nivået i Tippeligaen er et knep opp. Likevel hadde han en uttalt målsetning om 16 mål-poeng.

– Nådde ikke mine egne målsetninger om antall mål-poeng i sesongen som var, og da endte jeg på 7 mål og 4 assist. Så kan si at jeg har høyere personlig målsetning enn det. Samtidig vil jeg bli en enda mer attraktiv spiller gjennom gode prestasjoner ellers.

Fotballnerd.no sitt tabelltips:

1. Rosenborg

2. Molde
3. Strømsgodset

4. Odds Ballklubb

5. Viking
6. Vålerenga
7. Stabæk
8. Lillestrøm
9. Brann
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Tromsø
13. FK Haugesund

14. Start


15. Sogndal

16. FK Bodø Glimt

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -