Tippeligatipset 2016 – Vålerenga IF: Gammel storhet, nye utfordringer

732

Tippeligatipset 2016 – Vålerenga IF: Gammel storhet, nye utfordringer

Etter noen magre år forholdsvis langt unna å være en reell kandidat til medaljer (henholdsvis en 6. og en 7. plass de to foregående sesonger) tyder det atter en gang på at Kjetil Rekdal sine menn vil komme til kort når de også i 2016 forsøker hente hjem edelt metall til Oslo Øst.

I media de siste ukene er det en uvanlig reservert Kjetil Rekdal som nærmest resignert kryper til korset, og underselger forhåpningene til eget lag. Dette er selvsagt bare et spill for galleriet av den tidligere landslagskapteinen.

For Vålerenga kan og bør være en medaljekandidat, så hva skyldes egentlig medalje-tørken som har frustrert sesongkortholdere på Ullevål stadion siden seriesølvet i 2010?

Er det virkelig så enkelt som at den noe skrantende økonomien setter begrensninger for suksess?

- Annonse -

Selvsagt ikke.

Faktisk lever de fleste norske klubber med økonomiske begrensninger, men med skadeforebyggende arbeid, talentutvikling og ikke minst evnen til å motivere egen tropp burde Rekdal fint inneha en spillergruppe som i likhet med fjorårets Odd og Viking kan true topp tre.

«Mitt personlige mål er å komme tilbake på 100% igjen, og dermed bidra til at vi kjemper om medalje i serien»
– Vålerenga-spiller, Tollås Nation

I stedet har man allerede nå tilsynelatende begynt brannslukkingen som ubønnhørlig trengs om Rekdal atter en sesong mislykkes med å løfte hovedstadsklubben til de høyder hvor de hører hjemme.

I Ghayas Zahid, Sander Berge, og Herman Stengel har Vålerenga tre av landets kanskje mest lovende unge offensive spillere. Sammen med veteranene Wæhler, Moa, Grindheim og Fredheim Holm skal det svinge godt av Osloklubben, men igjen avhengende av mannen med taktstokken, Kjetil Rekdal.

På sitt beste en hærfører av rang, men spørsmålet er om det kan bli litt destruktivt når det butter i mot.

Så da gjenstår det å se om hva som er vanskeligst – score mot Brasil, eller utnytte det ubestridte potensialet som Vålerenga besitter.

Vi i fotballnerd.no venter spent på fasiten.

Keeper:

Med både Michael Langer, Lars Hirschfeld og Sascha Burchert ut portene på Valle, stod Vålerenga kun igjen med unggutten Adrian Møller (17) etter forrige sesong. Vålerenga var på keeperjakt.

Før denne sesongen har Enga hentet inn Aslak Falch (23) fra Hødd, og svenske Markus Sandberg (25) fra IFK Gøteborg. Falch ble kåret til årets spiller i Hødd av Sunnmørsposten, men var ikke ønsket med videre, da Hødd ville satse på andre keepere. Sandberg har kjempet med John Alvbåge om keeperplassen i Gøteborg, men fikk aldri fast plass på laget. Svensken ble hentet til Vålerenga etter anbefaling fra Kjetil Wæhler, som tidligere har spilt med Sandberg i IFK.

Vålerenga melder at keeperkampen er jevn, men nylig har Markus Sandberg fått beskjed om at han er Osloklubbens førstevalg mellom stengene. Sandberg har stor rekkevidde, og med sin lengde (191 cm) forventes det at han vil ruve i feltet.

Det vil ikke være overraskende om både Falch og Sandberg får spilletid i Tippeligaen denne sesongen, i og med at keepersituasjonen vurderes som såpass jevn. Allikevel er det viktig for Vålerenga med stabilitet på keeperplassen. Etter at Kjetil Rekdal tok over i 2013 har både Gudmund Kongshavn, Lars Hirschfeld, Michael Langer, Sascha Burchert og Otto Fredriksson voktet buret for Vålerenga. Har Oslos Stolthet truffet blink denne gangen?

Forsvar:

Det er ingen tvil om at Kjetil Wæhlers tilbakekomst til Vålerenga har hatt stor betydning for klubben. Den rutinerte midtstopperen oser autoritet og gir spillerne rundt seg trygghet og ro. Det store spørsmålet er hvem som skal være stoppermakkeren til Wæhler. Jonathan Tollås Nation ble hentet inn forrige sesong og ble sett på som et sårt tiltrengt tilskudd på stopperplassen. Dessverre har Tollås sin korte Vålerenga-karriere vært preget av skader, og han har ikke fått vist seg fra sin beste side de få kampene han har spilt.
Simon Larsen har som regel spilt ved siden av Wæhler, men 25-åringen, som tidligere har blitt omtalt som «den nye Rune Bratseth», har til gode å overbevise Vålerenga-fansen om at han er rett mann for jobben.

På backplass hentet Vålerenga inn Robert Lundstrøm i sommervinduet i fjor. Den svenske høyrebacken viste seg raskt frem som en offensiv back, med gode ballferdigheter og fart. Lundstrøm kan være en stor bidragsyter i Vålerengas offensive spill.
På motsatt back finner vi nok en svenske. Jesper Arvidsson (31) er hentet inn fra Djurgården før denne sesongen. Arvidsson er en back som liker å ha ballen i beina og bli med fremover i banen, noe som passer bra for Kjetil Rekdals måte å spille fotball på.
I bakhånd har man også estlenderen Enar Jääger. Jääger var på lån i Vålerenga siste halvdel av forrige sesong, og gjorde sine saker såpass bra at Rekdal ville ha han med videre. Jääger har en god høyrefot, og kan bidra med scoringer, noe han beviste mot henholdsvis Viking hjemme og Mjøndalen borte i 2015. Jääger er en meget anvendelig forsvarsspiller som kan bekle alle rollene i forsvaret. Han kjemper først og fremst med Arvidsson om venstrebackplassen, og han startet også siste treningskamp mot Strømsgodset på Marienlyst.

Lundstrøm, Wæhler, Larsen og Arvidsson er den sannsynlige forsvarsfireren til Vålerenga i serieåpningen mot Viking.

Midtbanen:

Hva så med gutta på midten? Christian Grindheim går i gang med en ny sesong med kapteinsbindet på overarmen, og er generalen på Vålerengas midtbane. Grindheim, som spilte alle kampene for Vålerenga i fjor, bidro med 5 mål og 11 assist. Det er ingen tvil om at Grindheim er en ekstremt viktig spiller for Vålerenga. Med seg på sentral midtbane har han Herman Stengel, eller stortalentet Sander Berge. Begge er gode nok til å forsvare en plass på laget. Herman Stengel har i lang tid blitt sett på som et stort talent, men har enda ikke fått det helt store gjennombruddet. Fjorårssesongen bød på 16 kamper fra start. Det forventes at Stengel tar enda et steg denne sesongen. Sander Berge har allerede gjort seg bemerket på Vålerengas midtbane, og spilte blant annet en god treningskamp mot Real Madrid på Ullevål. Daværende Real Madrid manager, Rafael Benitez, trakk frem Berge som en spiller han la ekstra godt merke til på Vålerengas lag. Berges prestasjoner i de få kampene han fikk for Vålerenga i fjor (6 fra start og 5 som innbytter), gjorde at blant annet West Ham fikk øynene opp for unggutten. Berge var på en ukes treningsopphold i West Ham, og fikk gode skussmål fra London-klubben. Berge har nylig signert en forlengelse av sin nåværende kontrakt, men det forventes nærmest at 18-åringen blir solgt i neste overgangsvindu.
Mattias Totland, Rino Falk Larsen (egen stall) og Anders Nedrebø er ubeskrevne blad, som muligens kan få spilletid denne sesongen. Sistnevnte er hentet inn fra Bærum, og blir sett på som en slags «potet» som kan spille så å si overalt på banen.

Angrep:

Fremover på banen har Vålerenga flere spennende spillere. Det knyttes stor spenning til Mohammed Abdellaoue før denne sesongen. Moa ble hentet inn i august 2015 for å score mål, men nøyde seg med en scoring hjemme mot Viking. Han ble samtidig skadet i samme kamp, og var ikke å se på banen resten av sesongen. Klubben har hatt fokus på å matche han forsiktig i oppkjøringen før det braker løs mot nettopp Viking 14. mars.
Deshorn Brown har startet alle årets treningskamper på topp, og jamaicaneren har scoret 4 mål. Browns styrke er hurtighet, og hvis han i tillegg får jobbet mer med ballbehandlingen, kan han helt klart bli et viktig angrepsvåpen for Vålerenga denne sesongen.
Vålerenga har også flere kreative spillere fremover på banen. Ghayas Zahid, Daniel Fredheim Holm, Elías Már Ómarsson og Rasmus Lindkvist kan alle være en håndfull for det forsvarende lag. Spesielt Zahid og Fredheim Holm er viktige i angrepsfasen med sin kreativitet. Dessverre har Fredheim Holm en voldsom skadehistorikk. Det blir spennende å se om Vålerengas nummer 7 kan holde seg skadefri denne sesongen.
Simen Juklerød (hentet fra Bærum) og Niklas Castro (egen stall) er andre spillere som muligens blir å se på banen for Enga i årets sesong.

Mulig startoppstilling mot Viking (4-2-3-1)

Sandberg
Lundstrøm – Wæhler – Larsen – Arvidsson
Grindheim – Stengel
Fredheim Holm – Zahid – Lindkvist
Brown

«I år er jeg 100% sikker på topp 4»

– Komiker, Tommy Steine

Spiller å se opp for: Sander Berge

Sander Berge er kun 18 år, men har allerede fått mye oppmerksomhet i norsk toppfotball. I spillestilen er han en stor og sterk spiller. Han er 191cm høy, og har vunnet dueller mot spillere som Daniel Braaten på trening. Tidligere i vinter var Berge på prøvespill i West Ham, og det ryktes at klubben ønsket å signere unggutten på permanent basis. Den 20. februar signerte unggutten en ny kontrakt med VIF. Denne binder han til klubben ut 2018.

Nøkkelspiller: Christian Grindheim

 Grindheim har tidligere spilt i Haugesund og Heerenveen, og står nå foran sin tredje sesong i sin andre VIF-periode. Grindheim er et viktig anker på midten, og en kapteinstype som Vålerenga trenger. Grindheim er kanskje ikke den fremste målscoreren, men han er en midtbanemann Vålerenga kommer til å nyte godt av denne sesongen.

I fjor gikk de for å vinne Tippeligaen, i år vil de ikke henge med. Vi tror det blir nok en middelmådig sesong fra Osloklubben. Kjetil Rekdal har ikke bygget det slagkraftige laget man bør ha for å kunne tukte de beste lagene i Eliteserien. Vi tror derfor at Vålerenga ender som nummer 6 i årets Tippeliga.

Vi har stilt noen spørsmål til Vålerenga-spiller Jonatan Tollås Nation:

Hva tenker du om at Fotballnerd.no har plassert laget ditt på 6. plass?

– Det vil vel si at Fotballnerd ser på oss som bedre i år enn i fjor, og det er noe vi jobber knallhardt for hver dag. Forhåpentligvis vil vi være med å kjempe om medalje når det begynner å dra seg til når vi teller oktober/november.

Hva er ditt personlige mål for 2016-sesongen?

– Mitt personlige mål er å komme tilbake på 100% igjen, og dermed bidra til at vi kjemper om medalje i serien og en cupfinale i vår siste hele sesong på Ullevaal.

Hva er klubbens mål for sesongen?

– Klubbens mål for sesongen holdes inntil videre internt. Noen andre enn meg tar det offentlig.

Vi har også tatt en prat med Vålerenga-supporter og komiker Tommy Steine:

Hvilke forventninger har du til den kommende sesongen?

– I år er jeg 100% sikker på topp 4.

Hvordan synes du klubben din har gjort det på overgangsmarkedet?

– Overganger eller ikke, vi har mer enn bra nok lag til toppen. Faktisk bra at de er litt mer nøkterne på økonomien.

Fotballnerd.no sitt tabelltips:

1. Rosenborg

2. Molde
3. Strømsgodset

4. Odds Ballklubb

5. Viking
6. Vålerenga
7. Stabæk
8. Lillestrøm
9. Brann
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Tromsø
13. FK Haugesund

14. Start


15. Sogndal

16. FK Bodø Glimt

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -