Tippeligatipset 2016 – FK Haugesund: En legende har gitt seg, og en ny har overtatt

975

Det er selvfølgelig FK Haugesund vi snakker om. Den mye omtalte og media elskede, Jostein Grindhaug, har som mange vet gitt seg som manager hos «araberane» som de blir kalt her på sørvestlandet. Etter nok en tøff sesong i fjor, var det nok for den suksessrike manageren fra nabokommunen Karmøy, som nå har tatt over som sportsdirektør i klubben. Fjorårets assistent manager, Mark Dempsey, har overtatt roret og har fått med seg Andrea Loberto som sin assistent. Andrea som opprinnelig er i fra Italia kommer fra Rosenborg BK.


Vi alle husker året 2013 hvor Haugesund stod for en overraskelse da de tilslutt endte på 3. plass i Tippeligaen. Men den tiden har ikke helt vært å se hos de hvite og blå på sørvestlandsperlen. Etter den fantastiske sesongen har det ikke vært helt det samme laget som vi har blitt vandt med. I fjor etter en meget god avslutning på sesongen endte FK Haugesund opp på en 12. plass, etter å ha vært under streken ikke mange kamper før sesongen var over. Men nå er det snart avspark på en ny sesong, og FK Haugesund er også et lag som har gjort mange endringer på laget.

 

På spiller fronten har mye endret seg siden i fjor. Både salget av Christian Gytkjær til Rosenborg BK og Simon Diedhiou til Belgiske AA Gent har fått mange i Haugesund til å lure på hvem nå som skal skyte Haugesund opp på tabellen. Diedhiou og Gytkjær stod for 19 mål tilsammen i fjorårets sesong, som er mer enn halvparten av målene Haugesund putta (33 mål).

- Annonse -
SImon Diedhiou t.v og Christian Gytkjær t.h scoret mer enn 50% av målene til FKH i 2015
Simon Diedhiou (t.h) og Christian Gytkjær (t.v) scoret mer enn 50% av målene til FKH i 2015     Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

 

En del spillere har avsluttet sin kontrakt med FK Haugesund og nytt friskt blod har kommet inn. Flere av de nyinnkjøpte spillerene har tidligere manager og nåværende sportsdirektør, Jostein Grindhaug, vært å snust på over tid.

Hva slags forventninger har du for de nye spillerne som du har vært med å hentet inn til FK Haugesund i årets sesong ?

-Jeg forventer at de nye spillerne utvikler seg videre. FK Haugesund har ikke hentet ferdig utviklede spillere, vi henter råmaterialet for å få utviklingen og talentet til å blomste. Til syvende og sist er det spillerne som utfører jobben, men det ligger muligheter for at de skal slå ut i full blomst allerede dette året, forteller Jostein Grindhaug.

Sesonginnspurten er i gang og selv om mange har kanskje tvilt litt på hva Haugesund skal få til til denne kommende sesongen, har flere blitt positivt overrasket over laget. Både en herlig 4-1 seier borte mot Viking, 3-0 seier borte mot Sogndal, 2-0 seier over Hødd og 1-1 mot Brann, får fansen til å blomstre av beundring, spesielt etter Viking kampen. Selv om dette er treningskamper ser det virkelig ut som at FK Haugesund kan bli årets underdog og virkelig imponere i ligaen.

 

FK Haugesund har hentet mye ungt og godt, både fra utlandet og fra lokale klubber. Roy Miljeteig som kommer fra Sportsklubben Vard Haugesund har virkelig imponert i de treningskampene som har blitt spilt i 2016. 2 mål på 3 kamper må man si er en god leveranse av midtbanespilleren. Målet mot Hødd var av ypperste klasse, da han limte ballen i krysset fra 18 meter. Selv med 2-0 seieren over Hødd er det fortsatt mye som ikke er helt på plass. «Skuddet satt som ei kula», forteller Miljteig til TV Haugaland etter treningskampen. «Vi er så som så i hele kampen, tross for at vi vinner 2-0 mot et godt defensivt Hødd-lag»

Ikke bare Roy Miljeteig er ny på laget, også sin tidligere keeper i Vard Haugesund, Helge Sandvik, er også ny på laget. FK Haugesund har totalt hentet inn 9 spillere til den kommende sesongen. De har hentet spillere i alle posisjoner. Nemanja Tubic som kommer fra Hajer Club, Saudi Arabia skal holde forsvaret tett i årets sesong. Tubic scoret et vakkert mål mot Hødd i februar, da han headet inn 1-0 ledelse.

 

Stortalentet, Sondre Tronstad som kommer etter 2 år i engelske Huddersfield Town er også på plass til de hvite og blå. Flere klubber i Tippeligaen hadde Sondre høyt oppe på transferlista si, men den sjarmerende klubben fra Haugesund tok innersvingen på de andre og kapret talentet. Tronstad har også flere aldersbestemte landslagskamper for Norge, og startet karrieren sin for IK Start, hvor han fikk flere tippeliga kamper. Flere ny spillere er: Ibrahim Shuaibu fra Golden Booth Soccer Academy i Nigeria, Haris Hajradinovic på 6 måneders lån fra Belgiske Gent, Derrick Mensah fra Banik Ostrava, Anthony Izuchukwu som også kommer fra Golden Booth Soccer Academy i Nigeria. Den siste nyinnkjøpte spilleren er spissen Kwame Karikari som kommer fra svenske AIK.

-Jeg tror på hardt arbeid og håper å levere varene i Haugesund, sier den ferske FKH-spissen til fkh.no

Kwame Karikari (t.v) er den aller nyeste signeringen til Mark Dempsey (t.h) og FK Haugesund
Kwame Karikari (t.v) er den aller nyeste signeringen til Mark Dempsey (t.h) og FK Haugesund

 

Siden de har såpass mange spillere inn, så har de også mistet en del spillere.

-Å bruke Kärcher høyttrykkspyler på halve laget, forbauser meg, forteller Davy Wathne til fkh.no

Spillere som; Christian Gytkjær (Rosenborg BK), Erling Flotve Myklebust (Lån til Stord ut sesongen), Joakim Våge Nilsen (Odd), Søren Christensen (Slaven Belupo), Michael Haukås (Viking), Daniel Bamberg (Bosman), Mirko Kramaric (Zeljeznicar Sarajevo), Per Morten Kristiansen (Fredrikstad), Martin Bjørnbak (Bodø/Glimt), Adamu Abubakar (frigitt) og Nikola Komazec (frigitt) har alle forlatt laget.

Som nevnt har Jostein Grindhaug vært å sett på mange av de nye spillerne i klubben.

Hvilke spillere er det vi bør ha et ekstra øye med i sesongen som snart sparker i gang ?

-FK Haugesund vokser alltid fram profiler. Sist sesong var det Per Kristian Bråtveit som utviklet seg veldig positivt. Han vil utvikle seg også i den kommende sesongen. Vi har også henta to nigerianere, en på topp som er spennende, Ibrahim, som kommer til å få mye spilletid denne sesongen og en midtbane spiller som også innehar meget gode egenskaper som vi kan videreutvikle. Vår gamle traver, Erik Mæland, tror jeg vil gjøre en meget god jobb i den kommende sesongen» sier Jostein Grindhaug.

 

Hva tenker du om at fotballnerd.no tipper FK Haugesund på en 13. plass i årets sesong ?

-Det høres greit ut sånn umiddelbart. Alle dere eksperter har jo satt oss i den posisjonen som mange andre lag også har fått, men det er litt vanskelig å si. Det har gått bra i treningskampene nå i 2016, men det er treningskamper, noe som ikke kan sammenlignes med Tippeliga kampene, forteller Jostein Grindhaug.

 

Hva har klubben for mål for den kommende sesongen ?

-Vi ønsker å komme oss opp på den midtre tabellen. Rundt 8. plass, pluss-minus. Vi er klar over at det vil bli et tøft år, da det har skjedd mye forandringer i klubben og at det blir utfordringer for oss, sier Grindhaug.

 

Mange endringer i klubben gir blandede følelser for fansen;

-Jeg er veldig usikker på formasjons spillet til laget. 3-5-2 er et skummelt utgangspunkt for FK Haugesund. De bør klare å holde tett igjen bak, noe jeg selv er litt skeptisk til med denne formasjonen. Samtidig føler jeg mangel av en suksessfull spiss som kan bøtte inn mål. FK Haugesund har jo blitt et helt nytt lag, som forøvrig kan være veldig positivt, men det er veldig vanskelig å si da de nye spillerne er såpass ukjente for oss. Det samme var det tidligere da FK Haugesund var nye i Tippeligaen, da motstanderne hadde problemer med å lese spillet til Haugesund. Den gangen funket det bra, og noe av det samme kan skje i år. Friskt blod inn og nye spillere kan overraske lagene i årets Tippeliga, forteller en storfan og medlem av supporterklubben Måkeberget.

-Haugesund har henta mye ungt og nytt til klubben, så det er litt vanskelig å si om de nye spillerne. Jeg føler det er på tide at Kristoffer Haraldseid og Filip Kiss får sine år i FK Haugesund. Jeg har veldig sansen for disse to, og i de forrige årene har de ikke vært helt der oppe vi i måkeberget hadde tenkt oss. Tapet av Gytkjær er ikke det som svir mest. Prestasjonene hans var ikke det samme i fjorårets sesong som året før der igjen. Men Diedhou vil bli et mer savn. Prestasjonen av Diedhou i fjor var meget imponerende, og her har FK Haugesund tapt en åpenbaring. Men slik er det når man får tilbud fra større utenlandske lag, og det som er positivt er at FK Haugesund absolutt ikke prøver å hindre spillere til å videreutvikle talentene til spillerene sine, sier et medlem av Måkeberget.

 

Vurdering av FKH stallen 2016

Keeper

Per Kristian Bråtveit har gjort en utmerket jobb i fjorårets sesong. Han ble først satt inn start elveren i 2014 da daværende keeper Per Morten Kristiansen var ute med skade. Per Kristin Bråtveit gjorde en fantastisk jobb allerede første kampen, og ble 1. valget til startelveren også utover i sesongen. Denne sesongen vil han fortsette utviklingen sin, og holder han samme nivå som i fjor, om ikke bedre, så vil FK Haugesund ha en meget god keeper som vil holde nullen i flere kamper.

Forsvar

FK Haugesund har alltid spilt med 4 forsvarsspillere, men Mark Dempsey har nå valgt en litt annerledes formasjon. 3-5-2. Noe som gir noe tvil til supporterklubben som forteller oss at FK Haugesund bør ha tett forsvar, og ikke slippe inn så mye mål. Men med nye spillere på plass, samt de erfarende spillerene de allerede har, så kan dette bli noe veldig positivt. En formasjon er jo en formasjon, denne kan endres fra kamp til kamp. Vi anser forsvaret til FK Haugesund som stabilt og godt, noe de forøvrig er god kjent for fra tidligere. William Troost-Ekong har blitt valgt til kaptein på laget, og sammen med Tubic, Haraldseid, Myrestam, Bjørkkjær og Skjerve kan bety trøbbel for motstanderlagene i Tippeligaen.

Midtbane

Midtbaneleddet til FK Haugesund har desidert den største andelen av spillere, som kunne vært et helt lag for seg selv. Erik Mæland som tidligere har slitt med skader, men er nå for fullt tilbake, kan absolutt være en av de viktigste spillerene til FK Haugesund. Mæland spilte nesten alle kampene for FK Haugesund i bronsje året 2013, hvor han utviklet seg og gjorde en fenomenal jobb. på midtbanen finner vi også flere gode og kjente spillere som Tor Arne Andreassen og Alexander Stølås. Samtidig har vi de unge og nye, og flere unge som fikk sin debut i fjorårets sesong. Rotasjon er viktig på midtbanen for å holde skadefraværet unna, pluss at spillerene må kjempe for start elveren.

Spiss

Den mye omtalte spiss plassen. Spissene Mark Dempsey har å velge mellom er Torgeir Agdestein som har vært i FK Haugesund siden 2014, utenom et låneopphold hos Kristiansund BK i 2015 , finner vi nye Ibrahim, Karikari og 15 år gamle Kevin Krygård som kan gjøre sin debut som Tippeliga spiller i årest sesong. Ibrahim har imponert trenere og supportere etter overgangen fra Nigeria, kan virkelig blomstre denne sesongen, og årene som kommer. Karikari som kommer fra AIK er også en som kan vise frem potensialet sitt i FK Haugesund etter å ha vært vital for AIK ute i europaen for noen år tilbake da han scoret mål mot PSV Eindhoven og CSKA Moskva. Denne lagdelen kan ansees som det svakeste leddet for FK Haugesund, men mye av grunnen er uvissheten om de nye spillerene.

 

Nøkkelspiller

Per Kristian Bråtveit. En av ligaens, om ikke Norges største keeper talent som bare utvikler seg mer og mer etter hver eneste kamp. Bråtveit vil være en stor nøkkelspiller for FK Haugesund denne sesongen.

 

Spiller å se opp for

Kwame Karikari. En ung spiller og målfarlig angrepsspiller, som opprinnelig kommer fra Ghana, har erfaring fra bland annet Allsvenskan, Europaligaen og tyrkisk liga. På lån hos Balikesirspor scoret han 5 mål og hadde 3 assist på de første 12 kampene for klubben. Nå er det Tippeliga motstanderene til FK Haugesund, Karikari skal få prøve seg i mot. En noe ukjent mann for oss, men en som virkelig kan løfte laget sitt opp på tabellen. En meget spennende signering for klubben.

 

Konklusjon

2016 sesongen blir igjen en tøff sesong for de hvite og blå. Men de vil klare å holde seg oppe. Mange nye fjes og ny formasjon kan absolutt overraske lag og spillere, men vi tror det blir litt for tidlig for det nye og unge FK Haugesund laget. Rytmikken i laget har mye å si her, og med så mange forandringer blir det vanskelig. Det blir en sesong med mye hard jobbing, svette og tårer, og vi tror laget ender på en 13. plass i årets sesong.

 

Fotballnerd.no sitt tabelltips:

1. Rosenborg

2. Molde
3. Strømsgodset

4. Odds Ballklubb

5. Viking
6. Vålerenga
7. Stabæk
8. Lillestrøm
9. Brann
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Tromsø
13. FK Haugesund

14. Start


15. Sogndal

16. FK Bodø Glimt

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -