Tippeligatipset 2016 – Aalesund: Har lært av naive laguttak

631

Trond Fredriksen tok over et AaFK helt ute å kjøre i fjor vår, og har gjort store endringer. Laget går en spennende sesong i møte med et nesten nykomponert lag. Det blir neppe lett å komme til Sunnmøre å plukke poeng i år.

 

Borte fra troppen er sju sentrale spillere, seks av dem spilte de aller fleste kampene i fjor. Det gjelder forsvarsspillerne Mikael Dyrestam (til NEC Nijmegen), Jo Nymo Matland (til Antwerpen), Akeem Latifu (til FC Stal Dniprodzerzhynzk i Ukraina), keeperen Sten Grytebust (til Odense) og midtbanespilleren Henrik Bjørdal (til Brighton & Hove Albion) og ikke minst lagets toppscorer Leke James (til Beijing Enterprises Group FC) som hadde 13 mål i 2015-sesongen. I tillegg ble nordmøringen Magne Hoseths sitt opphold på Sunnmøre kort, han fikk ti seriekamper i andre halvdel før han nå er i Notodden.

Så hvordan skal laget komme seg over så mange avganger. Joda, de har hentet inn mange spennende forsterkninger. Bakerst er det Lars Cramer som er kommet fra Kalmar FF som skal kjempe om keeperplassen med Andreas Lie, mens Mikkel Kirkeskov er venstreback fra Odense. Sistnevnte har spilt halvparten av Odenses kamper denne sesongen i den danske eliteserien, og er en solid back som går rett inn. Han har allerede i treningskampene bevist sin kvalitet for AaFK. Laget har også hentet inn islendingen Adam Örn Arnarson til forsvaret fra Midtjylland.

- Annonse -

Lenger fram på banen har de fått inn Franck Boli, den 22 år gamle spissen med fortid i Stabæk. Han er foreløpig på lån fra den kinesiske Liaoing Whoxin ut sesongen, med obsjon på kjøp. Han blir trolig James erstatter og er en bakromsspiss. (NB! Det meldes imidlertid på Sunnmørsposten at overgangen ikke er helt avklarte ennå).

Rett før seriestart er også den allsidige nederlenderen Edwin Gyasi hentet inn, en som kan spille på begge kantene.

AaFK har mange unge spillere som kan være verdt å se opp for, men spørsmålet er om de kan belage seg på dem. Det blir viktig at de mer erfarne spillerne tar hovedansvaret, og laget har størst utfordringer på midtstopperposisjon der de ikke tåler skader. Skader er også et lite problem nå en uke før seriestart med Bjørn Helge Riise ute og tvilsom til ligastarten, Fredrik Carlsen skal operere (tilbake i midten av april) og usikkerhet rundt den nye keeperen Lars Cramer.

 

Vurdering av stallen

Keeper:

Andreas Lie har vært reservekeeper en stund for AaFK, og det meldes fra Sunnmøre at han må belage seg på den rollen fortsatt da Lars Cramer er hentet inn. Men den 24 år gamle drammenseren Cramer er skadet nå rett før seriestart, noe som kan gi Lie muligheten til å etablere seg. Lie på sin side har slitt med skader og sykdom i oppkjøringen. Lie kom gjennom som unggutt i AaFK, men har spilt i Odd og Hødd (på utlån) før han i 2013 kom tilbake til AaFK. Han spilte for Hødd i 2013 på nivået under, men har ikke all verdena eliteserieerfaring med totalt 34 Tippeliga-kamper over ti sesonger. Cramer spilte tidligere i OBOS-ligaen for Asker, men har siden september 2013 vært førstekeeper i Kalmar FF i Allsvenskan. Kalmar har slitt i bunnen de siste årene, likevel bør det være så bra kamperfaring at han lett bør holde et godt nivå i Tippeligaen.

Forsvar:

Hvis en av midtstopperne blir skadet, kan det fort bli krise. Oddbjørn Lie blir svært viktig med sin erfaring, og Edvard Skagestad vil trolig få mer ansvar enn han er vant til. Disse to spillerne i slutten av 20-årene er trolig på toppen av sine karrierer akkurat nå. Skagestad er en spiller med stort tempo, som trengs i alle lagdeler. Disse to har spilt stoppere i de fleste treningskampene i vinter. Det laget trenger aller mest er trolig en ny stopper ettersom det er tynt besatt på den plassen. Nødløsningen kan bli å trekke backer inn i midtforsvaret.

Mikkel Kirkestov er venstreback med erfaring fra Danmark, som bør prege Tippeligaen. På høyreback er det ventet at islendingen Adam Örn Arnarson blir fast. Laget vil da stille med to spennende backer.

Trener Trond Fredriksen sier til Nettavisen at han var naiv med laguttaket i forsvaret i noen av kampene i fjor, noe han håper å ha lært av. Han regner derfor med at de vil være mer solide bakover i år.

Midtbane:

Veteranen Bjørn Helge Riise blir trolig sentral midtbanespiller sammen med unggutten Vebjørn Hoff. Hoff var god på innspurten av forrige sesong, og nå er det Thomas Martinussen som er 21 år gammel, et år eldre enn Hoff, som vil konkurrere hardt om plass på banen. Martinussen er på utgående kontrakt, og må spille bra denne sesongen.

Peter Orry Larsen er en annen av spillerne som fikk mye spilletid i fjor og 27-åringen som kan bekle mange roller på midtbanen og i angrepet, og blir nok en av de viktigste for laget også denne sesongen. En spennende spiller er Aron Elís Thrándarson som scoret fem mål i fjor, og som kjemper for en enda mer sentral rolle i laget i år.

Brasilianseren Marlinho har hatt god utvikling i løpet av vinteren. Han kom til Ålesund i fjor sommer, og utmerket seg ikke så mye i høst. Men han har ferdighetene som gjør han til en meget spennede spiller som fort kan markere seg i Tippeligaen. Han kan utfordre backene og er teknisk begavet – er brasilianer tross alt. Lengre tid med laget og tilvenning til Norge kan være nøkkelen for «en ny» Merlinho i år.

Angrep:

Med innleide Franck Boli og Mustafa «Mos» Abdellaoue i angrep, har de to spennende karer som fort kan bøtte inn mål. Men «Mos» scoret bare seks mål på 19 starter forrige sesong, i tillegg til sju kamper som innbytter. Det er et stykke opp til formen han viste i Tromsø i 2011 da han scoret 17 mål og ble toppscorer i serien. Det blir spennende å se om han noen gang kommer tilbake til det nivå. Unggutten Sondre Fet kan være verdt å se opp for, han fikk få sjanser i fjor, men sies å være den av de unge i troppen som er nærmest plass på laget.

En svært spennende nykommer er Edwin Gyasi fra Roda (les mer om han et annet sted i artikkelen), han håper AaFK skal bli årets nykommer ikke bare i Ålesund, men i hele Tippeligaen. Har også Carl Björk som har kommet fra svensk 3. divisjon i troppen – han anses som en spiller som kan blomstre på dette nivået.

 

Nøkkelspiller: Oddbjørn Lie

Midtstopper Oddbjørn Lie blir trolig svært viktig for laget for å holde forsvaret stabilt, da særlig med tanke på at det er få alternativer. Han er en pålitelig kontinuitetsbærer.

 

En spiller å se opp for: Edwin Gyasi

Edwin Gyasi er 24 år og ble denne uken klar for AaFK etter overgang fra Roda JC Kerkrade i Nederland. – Det går år og dag mellom hver gang vi får muligheten til å signere en slik spiller. Han er den mest spennende signeringen jeg har vært med på i AaFK, sier en svært entusiastisk trener Trond Fredriksen til Sunnmørsposten etter at overgangen ble bekreftet. Han har signert en treårskontrakt. Gyasi er en allsidig, hurtig og driblesterk kantspiller. Fredriksen innrømmer at de har letet lenge etter en slik type. Fredriksen uttalte videre at sjansen for at AaFK får en god sesong steg kraftig med denne spilleren på plass. Det blir spennende å se om Gyasi kan slå til og han har ferdigheter som kan gjøre han til en av de beste i Tippeligaen.

 

Konklusjon:

AaFK har skiftet mye i stallen, flere sentrale spillere er borte når trener Trond Fredriksen har ryddet opp mye etter at han tok over i fjor vår da AaFK under Harald Aabrekk hadde en fryktelig start. Fredriksen sier til Nettavisen at noen av spillerne ble solgt med hensikt, mens andre skulle de gjerne ha beholdt. Et mer stabilt forsvar er nok nøkkelen, og det er der det ser tynnest ut foran sesongstart. Laget har mange unge spennende spillere, og ventelig vil et par av dem blomstre utover våren, sommeren og høsten. AaFK er for gode til å havne i umiddelbar nedrykksfare, og håper selv å kjempe opp mot 5.-6. plass. Det tror vi kan bli tøft. Det er noen spørsmålstegn til bredden i stallen og om de nye spillerne slår til.

 

Peter Orry Larsen om sesongen:

– Hva tenker du om at Fotballnerd.no tipper laget ditt på 11.-plass?

– Jeg tenker at det er en lavere plassering enn kanskje fortjent, men vi kan ikke gjør annet enn å vise dere feil 🙂

– Hva er dine personlige mål for sesongen?

– Personlig ønsker jeg å øke målpoengene mine, i tillegg å holde meg skadefri slik jeg kan prestere så godt som mulig!

– Hva har klubben som mål for sesongen?

– Klubben ønsker å gjøre en bedre sesong enn i fjor, og at vi etablerer oss på øvre halvdel på tabellen.

 

Bildet: Peter Orry Larsen som håper å gjøre våre tips til skamme.

Fotballnerd.no sitt tabelltips:

1. Rosenborg

2. Molde
3. Strømsgodset

4. Odds Ballklubb

5. Viking
6. Vålerenga
7. Stabæk
8. Lillestrøm
9. Brann
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Tromsø
13. FK Haugesund

14. Start


15. Sogndal

16. FK Bodø Glimt

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -