Tippeligatipset 2016: Viking FK – Effektiv strategiendring?

663

Tippeligatipset 2016: Viking FK – Effektiv strategiendring?

Viking må kunne sies å ha hatt en svært god sesong i 2015, omstendighetene tatt i betraktning. Siddisene endte på en 5. plass på tabellen og spilte god offensiv fotball sesongen gjennom.

I tillegg er det første sesong på mange år hvor Viking har gjort det godt på overgangsmarkedet. Inn kom spillere som Suleiman Abdullahi og Samuel Adegbenro som begge ser ut som de er altfor gode for Tippeligaen allerede. Abdullahi har allerede vært linket bort, men ble, heldigvis for Viking, værende i Stavanger. Adegbenro ble på sin side kåret til årets spiller. Stavanger-laget fortsetter tilsynelatende med denne overgangsstrategien og har også i år hentet to billige nigerianere i Usman Sani Hassan Sale og Aniekpeno Udo.

Viking har som kjent hatt store finansielle utfordringer og har dermed sett seg tvunget til å endre på mye. Spillerlønningene har sunket, og en del av de administrative stillingene som har vært i klubben før, har nå blitt fjernet. Dette har ført til at laget har endret strategien sin betraktelig, og Viking har økt satsingen på både ungdomsrekruttering og spillerutviklingen generelt. I tillegg har som nevnt overgangspolitikken blitt endret og en prøver nå å hente spillere som en kan utvikle selv og selge for langt høyere summer enn de betaler for dem.

Viking har helt klart noe interessant på gang, men det kan ta tid før de virkelig etablerer seg i toppen av Tippeligaen, og det er også det den nye strategien er til for; etablere seg i toppen på sikt.

- Annonse -

Hovedtrener Kjell Jonevret har vært i klubben siden 2012 og er en svært populær mann i Stavanger. Pilen har sakte men sikkert pekt oppover under svenskens ledelse og «Hordene» håper definitivt på at laget tar enda et steg i 2016.

 

Spillertropp

Keeper

Keeperplassen hos Viking i år vil antakeligvis være ganske uforandret i forhold til i fjor. Iven Austbø var førstevalget i fjor og ser ut til å bli tildelt den samme rollen også i årets sesong. Austbø er i høyeste grad en habil tippeligakeeper og spilte såpass godt at tidligere u-21 landslagskeeper Arild Østbø fint måtte finne seg i å sitte på benken. I tillegg er den store sisteskansen en lokal gutt og dermed svært populær blant Vikings supportere. Nevnte Østbø ble lei av benkeslitingen og har nå forsvunnet til Sarpsborg 08 hvor han, etter ryktene å bedømme, vil bli satset på.

Ny reservekeeper er Pål Vestly Heigre som har vært en del av Stavanger-klubben lenge, men var på utlån i Tromsø i fjor hvor han tidvis briljerte. Tromsø slet på keeperplassen store deler av 2015. Det som i utgangspunktet var førstekeeper, Benny Lekström, rett og slett presterte langt under det som var forventet, og Gudmund Taksdal Kongshavn hadde mye trøbbel med skader. Da var Tromsø tvunget til å satse på innleide Heigre og det viste seg å være en meget gunstig avtale for «Gutan». Rogalendingen presterte langt over hva en kunne forvente av en så ung og urutinert keeper. Heigre er nå tilbake i Stavanger og Viking og kommer garantert til å puste langt mer erfarne Austbø i nakken sesongen gjennom. Austbø er nødt til å prestere dersom han skal beholde plassen mellom stengene hos Viking.

 

Forsvar

I forsvaret til Viking har det blitt gjort endel endringer siden forrige sesong. Kapteinen, evigunge Indridi Sigurdsson, har, etter 6 meget solide år i Stavanger-klubben, forlatt Viking til fordel for barndomsklubben KR Reykjavik etter det som virker å være eget ønske. Med det mister Viking mye sårt tiltrengt rutine i det bakre ledd. Inn har det foreløpig ikke kommet annet enn en reserve på høyrebacken i Claes Kronberg fra Sarpsborg 08 og stopperparet ser ut til å ende på AJ Soares og Karol Mets med en omskolert Joackim Jørgensen som reserve. Individuelt to gode, solide stoppere, men samspillet har tilsynelatende manglet i oppkjøringen, noe som ble spesielt tydelig i treningskampen mot Haugesund hvor Viking slapp inn intet mindre enn fire baklengsmål.

På backene er det Andre Danielsen og Kristoffer Haugen som vil spille de fleste kampene. Danielsen tilfører mye rutine og ser ut til å bli sesongens kaptein for Viking. I tillegg er han solid begge veier, noe som også er svært viktig. Kristoffer Haugen på venstresiden er en svært spennende backtype som liker å komme høyt i banen og slår tidvis svært gode innlegg. Har muligens litt mangler i det defensive, men Haugen er enda ung og kan med tiden bli for god for Tippeligaen. Nevnte Kronberg vil fungere som backup på høyresiden, mens unge og meget spennende Julian Ryerson har blitt hentet opp fra eget akademi for å tilføre backup på venstresiden. Det skal bli tøft for Ryerson å dytte Haugen ut av startoppstillingen, men han er som nevnt svært lovende og flere har spådd at den lokale gutten har en meget lys fremtid. I tillegg har Viking hentet 19-årige Rasmus Martinsen opp fra eget akademi og han vil bidra som ekstra bredde på stopperplass.

 

Midtbane

Midtbanen er blitt betydelig forsterket foran årets sesong, i hvertfall i fotballnerds øyne. Makhtar Thioune (kontrakt utløpt), Vidar Nisja (Sandnes Ulf) og Steinthor Thorsteinsson (Sandnes Ulf) har forsvunnet ut og inn har Abdisalam Ibrahim (Veria), Michael Haukås (Haugesund) og Usman Sani Hassan Sale (Wikki Tourists) kommet. Førstnevnte er tidligere Manchester City-spiller og ble skrytt opp i skyene for sine prestasjoner da han var i Strømsgodset i 2012 og 2013-sesongen. Sistnevnte ble hentet sammen med spissen Aniekpeno Udo etter at Vikings sjefsspeider Gary Goodchild igjen var på en speidertur i Nigeria og så et stort potensiale i begge to. Nigerianerne ble begge tilbudt prøvespilling i Viking og imponerte nok til å få kontrakter. De sies begge å ha svært mange gode kvaliteter, samtidig som det sies at de virker litt uferdige med tanke på spillestil. Kjell Jonevrets oppgave blir å gjøre noe med nettopp dette. Skal suksessen fra i fjor med Samuel Adegbenro og Suleiman Abdullahi gjenta seg for Viking? Veldig mye tyder på nettopp det.

Haukås er en svært anvendelig spiller, og kan spille både på kant (først og fremst høyre) samt sentralt på midtbanen. Haugesunderen er tilsynelatende tiltenkt en rolle som stallspiller, men har fått mye spilletid i oppkjøringen og har gjort sakene sine greit bortsett fra mot Haugesund.

Fra før har Viking Björn Daniel Sverrison, Zymer Bytyqi, nevnte Samuel Adegbenro samt Joackim Jørgensen. Abdisalam Ibrahim, Samuel Adegbenro og Bjørn Daniel Sverrison virker å være bankers til å starte første kamp, mens høyrekanten er det litt mer usikkerhet knyttet til. Både Hassan Sale, Zymer Bytyqi og Michael Haukås kan bekle denne posisjonen, og det vil tilsynelatende bli svært hard kamp om spesielt denne plassen i årets Viking-lag. Alt avhenger av hvordan resten av oppkjøringen går. Mot Haugesund var som sagt Haukås meget svak, men Jonevret var derimot svært fornøyd med innhoppet til Zymer Bytyqi og dro det fram som en av få positive lysglimt i en ellers dårlig kamp av Viking. En kan dermed si at det foreløpig kan se ut som om det er unggutten som leder kampen om høyrekant posisjonen. Mot Rosenborg i den såkalte «generaltprøven» før tippeligastart startet Michael Haukås igjen, men han forbedret ikke akkurat inntrykket fra kampen mot Haugesund. 29-åringen ble som eneste spiller byttet ut til pause, og Jonevret sa at første omgang var forferdelig dårlig, mens andre omgang var veldig god. Det sier sitt om innsatsen til Haukås.

 

Angrep

Også på topp hos Viking har det vært endel forandringer. Starten av 2015-sesongen var det Jon Dadi Bödvarsson og Veton Berisha Viking satte sin lit til på topp. Berisha forsvant i sommer, mens Bödvarsson forsvant gratis i vinter. Suleiman Abdullahi var i utgangspunktet tiltenkt en rolle som backup sesongen gjennom, men da Berisha forsvant, fikk han mulighet sammen med Bödvarsson og det samarbeidet fungerte utmerket. Det så lenge ut som også Abdullahi skulle forsvinne i løpet av vintervinduet. Heldigvis for Viking har de den nigerianske unggutten enda i troppen. Viking så seg også nødt til å erstatte begge spissene som forsvant i 2015. Inn har de fått nevnte Aniekpeno Udo (Akwa United) i tillegg til dansken Patrick Pedersen (Valur).  Aniekpeno Udo har vist svært lovende takter og sies å ha tatt Gary Goodchild fullstendig med storm da han speidet på spillere i Nigeria. Som nevnt virker han litt uferdig, men han har allikevel scoret mye sålangt i oppkjøringen og har lagt inn en god søknad for mye spilletid i 2016-sesongen. Danske Pedersen er tilsynelatende en litt annen spisstype med litt mer tilrettelegger egenskaper enn de to andre. Han har enda ikke scoret i sesongoppkjøringen, men har til gjengjeld vært nest sist på noen mål. Nettopp disse kvalitetene gir Viking en ekstra dimensjon i spillet sitt, og det har tilsynelatende Jonevret tenkt å utnytte. Pedersen har fått mye spilletid og kommer antakeligvis til å fortsette å få spilletid når sesongen sparkes i gang. Foreløpig er det vanskelig å gjette seg frem til hvilke to spisser som vil starte mot Vålerenga 14 mars, Viking har nesten et luksusproblem på topp.

 

Nøkkelspiller: Samuel Adegbenro

Kåret til årets Viking-spiller i fjor og har tilsynelatende tatt nye steg i vinter, kantspilleren vil bli svært viktig for årets lag i Stavanger. Dersom nigerianeren skulle bli skadet vil han også bli tilnærmet umulig å erstatte. Adegbenro har både fart, skuddfot og en x-faktor ekstremt få i Tippeligaen kan matche. I tillegg har 20-åringen en veldig god fysikk som hjelper han stort i en tøff fysisk liga.

Fotball , Eliteserien , Tippeligaen 2015 , portrett , portretter Viking Samuel Adegbenro

Samuel Adegbenro

 

Spiller å se opp for: Aniekpeno Udo

Udo er som nevnt en av de to nigerianerne som kom til Viking. Da Gary Goodchild dro på speidertur til Nigeria med den nigerianske agenten Atta Aneke hadde han sendt følgende melding til Kjell Jonevret: «Wow!». Meldingen var Goodchils reaksjon på prestasjonene til Aniekpeno Udo under en turnering med 300 lovende spillere som agenten Aneke ser på som potensielle utenlandsproffer fra Nigeria. Før turneringsstart hadde Aneke sagt til Goodchild at det var en helt spesiell spiss blant de 300, men han sa ikke navnet slik at Goodchild kunne oppdage ham selv. Det gjorde så til de grader og det var det som resulterte i nevnte tekstmeldingen. Viking har med andre ord store forventninger til sin nye spiss og det blir svært spennende å følge ham. Han er tilsynelatende ganske lik sin landsmann Suleiman Abdullahi: sterk, rask og svært gode avslutningsegenskaper. I tillegg sies det at han beveger seg smart. Allikevel er han noe uryddig i stilen, men dette er noe som kan fikses med erfaring og kyndig ledsagelse av trener-teamet.

Udo_og_Sale_Hassan_640x360

 

Aniekpeno Udo (t.v.) sammen med sin landsmann Usman Sani Hassan Sale.

Konklusjon

Vi i Fotballnerd tror Viking kommer til å ha en ny god sesong. De har gjort flere smarte spillerkjøp og spillertroppen ser svært god og ikke minst bred ut, kanskje bredere enn på mange sesonger. Klarer de å få det unge laget sitt samspilt i løpet av sesongen, ser det helt klart lyst ut. Det som trekker litt ned i forhold til lagene vi tror havner høyere på tabellen er helt klart rutine. Indridi Sigurdsson var en av lagets viktigste spillere forrige sesong, både som individuell spiller, men også som en skikkelig forsvarssjef. Danielsen mangler nok litt av disse egenskapene, og har slitt mer med å styre forsvarsslinjen på samme måte som islendingen gjorde.

Derfor tror vi Viking havner på samme tabellplassering som i fjor, på 5. plass.

 

Intervju med spiller: Samuel Adegbenro

Vi i Fotballnerd har tippet Viking på en 5. plass. Hva tenker du om den plasseringen?

– Jeg kan ikke si at det er riktig eller galt, men la oss vente til sesongslutt å se hvor vi ender da. Må Gud være med oss.

Hva er dine egne forventninger og målsetninger for sesongen?

– Mitt eget mål denne sesongen er å vinne et trofe med Viking FK.

Hvilket mål har Viking som klubb denne sesongen?

– Klubbens målsetning er mye det samme som min egen. Vi ønsker å vinne et trofe eller å kvalifisere oss til spill i Europa.

 

Intervju med supporter

Kurt Ommundsen har fulgt Viking siden tidlig på 70-tallet og er mer optimistisk enn på veldig lenge. Han påpeker at klubben har drevet med endel kostnadskutt og lagt om strategien, og i hans øyne har de gjort det med hell. En 5. plass ser han på som svært fornuftig, men han vil ikke bli overrasket dersom Stavanger-laget klatrer enda høyere på tabellen.

Viking har fått mye heder for vinterens signeringer allerede, men tiden vil vise om det faktisk har vært gode signeringer. Ommundsen tror veldig på de nyinnkjøpte.

– Abdi Ibrahim må være en svært god signering og har i de siste treningskampene sett veldig bra ut. Forhåpentligvis kommer han tilbake til gammelt nivå. Ellers har jeg tro på de nye nigerianerne. Viking hadde voldsom suksess med samme strategi i fjor, og med litt veiledning tror jeg de vil bli veldig bra begge to. Haukås virker derimot som en litt merkelig signering. Får han ikke fornyet kontrakt i Haugesund, skal han ikke være god nok til å kunne tilføre noe i Viking. Dette har også vist seg å stemme i sesongoppkjøringen, han er rett og slett ikke god nok. Litt samme som Kieffer Moore i fjorårssesongen. Han hadde fått kontrakten terminert i Yeovil på tredje nivå i England. Da kan han umulig være god nok for Viking, dette stemte jo helt åpenbart også.

I tillegg registrerer han at det er mange unge lokale spillere som lurer i kulissene.

-Mathias Bringaker er spennende, og var veldig god i siste treningskamp mot Rosenborg hvor han til og med ble eneste målscorer for Viking. Ellers er Julian Ryerson, Rasmus Martinsen, Martin Hummervoll og velkjente Pål Vestly Heigre alle veldig gode, unge spillere som nok kommer til å få noen minutter i årets Tippeliga.

Fotballnerd.no sitt tabelltips:

1. Rosenborg

2. Molde
3. Strømsgodset

4. Odds Ballklubb

5. Viking
6. Vålerenga
7. Stabæk
8. Lillestrøm
9. Brann
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Tromsø
13. FK Haugesund

14. Start


15. Sogndal

16. FK Bodø Glimt

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -