Tippeligatipset 2016 – Rosenborg: Får vi se Kåre danse i år også?

1131

Etter titteltørke de siste fem årene, fikk seiersvante trøndere endelig smaken av gull igjen i fjor. Med både serie- og cupgull, samt gruppespill i Europaligaen, er forventningene til årets sesong skyhøye til Norges mestvinnende fotballklubb. Supportere, trenere og spillere håper på å skaffe flere pokaler til troféskapet på Lerkendal, som i dag inneholder 23 seriegull og 10 cupgull.

 

 

To av fjorårssesongens viktigste spillere, Selnæs og Søderlund, har forlatt Rosenborg til fordel for franske St. Etienne. I tillegg har danske Tobias Mikkelsen, som også var en viktig bidragsyter til suksessen i fjor, reist hjem til Danmark og Nordsjælland. Morten Gamst Pedersen ble etter mye skadeproblemer frigitt av RBK, og har tatt turen nordover til Tromsø for å avslutte karrieren der han startet. Rosenborg har hentet inn solide erstattere, samtidig som de har unge spillere som forventes å ta nye steg i Tippeligaen 2016. Christian Gytkjær (FKH), Elba Rashani (lån fra Brøndby), Alex Gersbach (FC Sydney) og Pavel Londak (gratis, Bodø/Glimt) er de nye signeringene Kåre Ingebrigtsen har foretatt seg før årets sesong. I tillegg har Riku Riski blitt hentet tilbake fra lån. De skal opprettholde bredden i laget som var en suksess i fjorårets sesong for ”Troillongan”.

- Annonse -

 

Etter å ha vunnet Tippeligaen 2015 med 12 poeng foran Strømsgodset på 2.plass, forventer de fleste i Trondheim en tøffere sesong i år. Et skjerpet Molde-lag og et Godset som er med fra starten av, vil sannsynligvis utgjøre en jevnere og mer spennende sesong.

 


Vi i fotballnerd har tatt en nærmere titt på det solide laget til Rosenborg som skal jakte gull også i 2016:

Keeper

I André Hansen har Rosenborg en av Tippeligaens klart beste keepere. 26-åringen kom fra Odd foran fjorårets sesong og ble sammen med et solid forsvar, det laget som slapp inn færrest mål i Tippeligaen 2015. Med andrekeeper Alexander Lund Hansen skadet på ubestemt tid, fikk Rosenborg hentet inn Pavel Londak på free transfer. Den estiske sisteskansen har mye erfaring fra Tippeligaen etter ni sesonger i Bodø/Glimt og med tredjekeeper Julian Faye Lund (16) som eneste backup, så RBK seg nødt til å hente inn en ekstra keeper. Det er ingen tvil om at Rosenborg har god kontroll på keeperposisjon foran årets sesong.

 

Forsvar

Med solidforsvarsspill gjennom hele sesongen i fjor, la RBK grunnlaget for gull. Forsvarslinja vil sannsynligvis se ut som i generalprøven mot Viking, som endte 1-1. Reginiussen og Eyjólfsson som stopperpar, med hurtige Skjelvik på venstre og solide Jonas Svensson på høyre. Reginiussen er tilbake for fullt etter at majoriteten av fjorårssesongen røk sammen med akillesen. Backupen i forsvar gjør at dette laget kan tåle enkelte skader i bakre rekker. Med Lædre Bjørdal, som sannsynligvis får en del spilletid, kan de i tillegg bruke Vilhjálmsson som midtstopper dersom de er helt på felgen. Rutinerte Dorsin og nyinnkjøpte Alex Gersbach gjør rotasjonsmulighetene til Kåre Ingebrigtsen solide, samtidig som ungguttene Dahl Reitan og Steiring kan få nyttig erfaring dersom skadeproblemene blir for store.

 

Midtbane

I Rosenborgs foretrukne 4-3-3 er trioen på midtbanen selvskreven før seriestart. Jensen, Konradsen, Midtsjø. Ole Selnæs har forlatt RBK og i hans fravær skal Anders Konradsen gjøre sitt beste for å minske savnet av den elegante midtbanedirigenten. Man kan tenke seg at savnet av Selnæs vil bli stort, men Konradsen har vist seg å fungere bra i den rollen i oppkjøringskampene. Selv om midtbanen er solid, med assistkongen Mike Jensen og løpsmaskinen Fredrik Midtsjø, vil det helt klart bli et savn etter den kreative kraften til en av fjorårets beste spillere i Tippeligaen. De har ikke like solid backup på midtbanen i år. Der Konradsen var rotasjonsspiller i fjor, er det sannsynligvis Stamnestrø som står først i køen nå. Kanskje unge John Hou Sæter kan forvente seg mer spilletid i årets sesong, og muligens få et gjennombrudd på Lerkendal.

 

 Angrep

Kantene blir sett på som angripere i dette laget. Pål André Helland herjet på høyrekanten i fjor. Med sin dødelige venstrefot og hurtighet, blir han en trussel mot alle lags venstrebacker også i årets sesong. På andre kanten kommer nok de Lanlay og Rashani til å rotere. Begge er driblesterke og hurtige vinger, som passer perfekt inn i spillestilen til trønderne. Rosenborg ser foreløpig ut til å ha et problem på midtspiss. Christian Gytkjær er hentet inn som erstatter for Søderlund på topp, men dansken har ikke levert i treningskampene og ser ut til å være ute av form før seriestart. Utenom kampene mot Byåsen (3-1) og Kristiansund (7-3) i starten av februar, har RBK slitt med å finne veien til nettmaskene. Med en Gytkjær ute av form og en usikker Vilhjálmsson før seriestarten mot Odd, har Kåre Ingebrigtsen og resten av trenerteamet det travelt med å få gang på målscorerne sine. Både Gytkjær og Vilhjálmsson har vist at de kan score mål i Tippeligaen, og med bedre lagkamerater enn på de forrige klubbene de spilte i, er det er ikke noen grunn til å ikke tro det kommer til å løsne utover sesongen for begge to.

Mulig lagoppstilling for RBK
Mulig lagoppstilling for RBK

 


– Nøkkelspiller

Pål André Helland. Med 13 scoringer og 7 målgivende pasninger, var han en av Tippeligaens klart beste spillere i fjorårets sesong. Hans beste sesong til nå i karrieren ble toppet med landslagsuttak, der han fikk sin debut mot Sverige. Dersom Helland klarer å holde seg skadefri i sesongen som kommer, vil han bli en

Pål André Helland fikk mye å juble for forrige sesong. Foto: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX
Pål André Helland fikk mye å juble for forrige sesong.
Foto: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX

viktig brikke i Rosenborgs jakt på nye titler og i Norges VM-kvalikk som starter til høsten. Med sin utadvendte personlighet ble han en folkefavoritt blant fansen i Tippeligaen 2015. Man satt ofte å ventet spent på hans neste uttalelser i media, men det som er bra med Helland, er at han alltid forsvarer sine uttalelser med bra spill på banen. Pål André Helland kommer til å lage nok av problemer for forsvarsspillere i årets sesong også, og vil helt klart være én av spillerne vi snakker om når vi oppsummerer 2016-sesongen.


– En spiller man bør se opp for

Med mange spennende spillere i troppen, vil vi i fotballnerd dra frem en gammel Tippeliga-kjenning som en spiller man bør se opp for i dette RBK-laget. Elba Rashani er tilbake på lån i Tippeligaen etter et

Elba Rashani blir en spennende spiller å følge med i 2016. Foto: rbk.no
Elba Rashani blir en spennende spiller å følge med i 2016. Foto: rbk.no

mislykket år i Brøndby. Den tekniske vingen spilte for Odd Grenland flere sesonger før han forlot klubben i 2014. Han er en hurtig og teknisk spiller som liker å utfordre backen, som kan bidra med målpoeng både i form av scoringer og assists. Rashani har sammen med Konradsen vært den som har sett best ut i treningskampene foran årets sesong. Stig Inge Bjørnebye mener at Rashani er en bra tilvekst til laget, og at han kan skape trøbbel for motstanderne. – Vi tror Rashani passer veldig godt i vår måte å spille fotball på. Han er en spennende spillertype og en flott fyr, sa Bjørnebye til rbk.no. Dersom 22-åringen får spilt på seg selvtillit i starten av sesongen, og blir bedre å ta de rette valgene på siste tredjedel av banen, tror vi både Rosenborg og Tippeligaen er en attraksjon rikere.

 

 

 

 
Matthías Vilhjálmsson
kom til Rosenborg fra Start i 2015, der han fikk 12 kamper etter overgangen. Vi i fotballnerd har intervjuet han med tanke på sesongen vi har i vente.


– Hva tenker du om at Fotballnerd.no tipper laget ditt på 1.-plass? 

Det er normalt for et lag som er regjerende mester og bli tippet på 1.plass igjen, så det er en forventning vi visste kunne komme. Vi vet det kommer til å bli tøffere i årets sesong enn i fjor, og at vi må forbedre oss ytterligere dersom vi vil vinne igjen.


– Hva er dine personlige mål for sesongen? 

Jeg vil spille så mye som mulig, enkelt og greit. Det spiller ingen rolle hvilken posisjon, men jeg har satt meg som mål at jeg skal score flere mål, samt ha flere målgivende pasninger enn i fjor.


– Hva har Rosenborg som mål for sesongen?

Målet vårt er selvfølgelig å gjenskape suksessen fra forrige sesong, både i Norge og i Europa. Det kommer til å bli vanskelig, men vi må ha troen og legge ned mye arbeid for å klare det.

 

 

 

Henrik Einangshaug er administrator av gruppene ”Rosenborg Ballklubb Supporters Norge” og ”Rosenborg for alltid” på Facebook. Han har vært Rosenborg- supporter i omtrent 10 år, og vi i fotballnerd tok en prat med han for å høre forventingene til årets sesong fra en supporters ståsted.


– Hva synes du om at vi i fotballnerd tipper laget ditt på 1.-plass?

Jeg synes det er et godt tegn at dere tipper det samme som oss RBK-supportere, nemlig at vi vinner i år også. Jeg synes selv at laget vi har i år er sterkere enn i fjor.


– Hvilke forventninger har du selv til den kommende sesongen?

Jeg håper selvsagt på gull, men også at klubben klarer å utvikle flere og bedre spillere, slik at Rosenborg blir farligere mot motstand fra klubber utenfor norske grenser. Rosenborg skal til CL-kvalik i år, noe vi supportere har ventet lenge på å få oppleve igjen. Jeg tviler på vi klarer å kvalifisere oss, men vet også at laget kan overraske, så det gjelder å ha troen. Jeg forventer også at vi tar oss til en ny NM-finale på Ullevaal og at vi tar med oss Kongepokalen hjem til Brakka på Lerkendal nok en gang.


– Hvordan synes du klubben din har gjort det på overgangsmarkedet?

Selv om Søderlund og Selnæs, som begge var med å prege store deler av kampene i fjor, har blitt solgt, synes jeg at klubben har gjort en god figur på overgangsmarkedet. Man har hentet inn spillere som passer inn i laget, og som blir meget spennende å følge med, som for eksempel Gersbach og Rashani.

 

 

Vi spår mer dans og trønderfest på Lerkendal. Foto: rbk.no
Vi spår mer dans og trønderfest på Lerkendal. Foto: rbk.no

Vi spår en jevnere Tippeligasesong i år enn i fjor. Rosenborg har mistet to av sine viktigste spillere, men har funnet erstattere som passer inn i deres måte å spille fotball på. Vi tror at Helland synger ”hater Molde-

by” og at Kåre danser nok en gang i starten av november.

 

Fotballnerd.no sitt tabelltips:

1. Rosenborg

2. Molde
3. Strømsgodset

4. Odds Ballklubb

5. Viking
6. Vålerenga
7. Stabæk
8. Lillestrøm
9. Brann
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Tromsø
13. FK Haugesund

14. Start


15. Sogndal

16. FK Bodø Glimt

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -