Tippeligatipset | Sportsklubben Brann: Blir de Brannfarlige i år?

922
Brann
Brann. Foto: Wikimedia

Tippeligatipset | 9. plass – SK Brann: Blir de Brannfarlige i år?

Brann har lagt den katastrofale sesongen i 2014 som endte nedrykk til OBOS-ligaen bak seg. I fjor rykket de opp og er tilbake i det gjeve selskap, men fotballnerd.no spår ingen jubelsesong i Bergen.

Skråblikk: Gullfeber i Bergen

«Byen er Bergen og laget er Brann», «Gullet ska hem» og «Vi er Brann, Bergens stolthet». Tre kjente supportersanger som led over Flesland flyplass da den daværende, såkalte «frelseren», Rikard Norling ankom vestlandet i 2013. Det var god  stemning i Bergen og gullhåpet var større en noen gang. Det var en spent by med supportere som var helt i hundre, uvitende om at de skulle få oppleve deres vondeste, og verste minne i deres liv.

- Annonse -

Uten servostyring er det vanskelig å snu skuta

Det var ikke til å tro. Supporterne brast i gråt. Brann leverte ikke i Tippeligaen. Uke etter uke gikk de på nye smeller og når 30 kamper var unnagjort så måtte Brann forberede seg på en tøff kvalifisering. På Isachsen Stadion var det nerver fra en helt annen verden. Og det skulle ikke være så lett som man trodde. Brann var ikke lenger soleklare favoritter mot Mjøndalen på forhånd av returkampen. Første kampen i Bergen endte 1-1 og det var håp for begge lag. Et Mjøndalen som siklet om å få drømmen realisert. De var i ekstase med å være på tekst-tv da de rykket opp til 3. divisjon for noen år siden. Mjøndalen gikk seirende ut. Brann tapte 3-0. Det endte med et katastrofalt nedrykk for Brann i 2014, noe som gjorde at rødtrøyene måtte spille i OBOS-ligaen til fansens store skuffelse.

Obos-Ligaen – en berg-og-dalbane

Brann var ikke overraskende favoritter til å rykke opp. Med en godkjent start med åtte poeng på de fem første skulle man tro at Brann var på vei opp igjen, men så snudde det.

Brann tok bare seks poeng på de fem neste og var ikke lenger blant de seks beste i Obos-Ligaen. Nedturen fortsatte med blant annet en ynkelig 4-1 tap mot Levanger borte og alarmklokkene ringte langs bryggen. Norlings jobb var i fare og mediene publiserte kontinuerlig at nå er Rikard Norling ferdig i Sportsklubben Brann.

Vi hörs, Norling – suksesstrener, Lars Arne Nilsen inn

29. Mai 2015 så skjedde det. Norling var borte og inn kom Lars Arne Nilsen. Ikke en helt ukjent trener for de fleste etter at han ledet Hødd til cupfinale-triumf for noen år tilbake. Nilsen fikk oppgaven om å lede Brann opp igjen til Tippeligaen. Nilsen & co fikk en pangstart med 2-1 seier mot Follo i debuten og 3-2 seier mot Åsane borte. Før hans første tap kom mot rivalene Sogndal, 4-0. Så skulle det gå oppover for Brann og gjennom sommeren og høsten gikk de hele 15 kamper uten å tape og Brann var klare for Tippeligaen igjen, to kamper før slutt. En lettelse for Nilsen, klubben, supporterne og byen. Brann var tilbake i Tippeligaen 2016.

Sportsklubben Brann

Brann er et lag som har vært i toppen av norsk fotball generelt sett i en lang tid. Sportsklubben Brann ble stiftet i 1908 og Brann har i sin 108 år lange historie tre seriegull og seks norgesmesterskap.

Sesongen 2016 spiller Brann i Tippeligaen med Lars Arne Nilsen ved roret. Den tidligere Hødd-treneren tok over det synkende skipet i sommer etter nevnte Norling. Nilsen & co har fått ryddet opp i dødkjøttet og fremtiden ser lys ut for en av Norges virkelige største fotballby og lag.

Variabelt i oppkjøringen

Det har ikke vært mye å juble for Brann så langt i oppkjøringen. Defensivt har det vært varierende, men godt,  men offensivt har det vært langt unna det man forventet. Kun Steffen Lie Skålevik har puttet av spissene for Bergenserne og det lyder ikke godt før seriepremieren mot Godset om få dager. Det åpnet godt med en 2-1 seier mot Elfsborg (Acosta og Barmen med skåringene), så gikk de på et noe skuffende 2-1 tap hjemme mot Jönköping (Skålevik med mål), før de igjen gikk på et 2-1 tap mot saftbygda og ligarival, Sogndal. Så kom det to påfølgende 0-0 resultater mot Åsane og Rubin Kazan før de i sin neste siste treningskamp mot Haugesund endte 1-1 (Barmen).

Overganger

Inn; Dani Hatakka (KuPS), Remi Johansen (Tromsø IL), Deyvor Vega (Costa Rica), Daniel Braaten (Vålerenga), Mads Hvilsom (Eintracht Braunschweig, lån), Jakob Orlov (tilbake fra lån) og Kristoffer Larsen (tilbake fra lån)

Ut; Erlend Hanstveit (lagt opp), Eirik Birkelund (Sogndal), Kenneth Udjus (Frigitt), Amin Askar (Anliurfaspor). 

Vurdering av stallen

Det er et forsterket Brann som gjør seg klare for sesongen. Lars Arne Nilsen tok over en allerede Tippeligatropp i fjor etter at Rikard Norling fikk marsjordre. Brann har et lag med mange «store» navn, med spillerne som har underprestert de siste årene. Under Norling i fjor slet Brann defensivt og slapp inn en god del baklengs. Med et nytt regime har Lars Arne Nilsen fått satt sitt preg på årets Brann lag. Ut i fra treningskampene så ser det ut som Nilsen velger en 4-3-3 som han brukte titt og ofte i fjor. Flere nye fjes har kommet inn i Dani Hatakka, Remi Johansen, Deyvor Vega, Daniel Braaten og Mads Hvilsom. Mange spillere med alle spennende og gode CVer og kvaliteter til å løfte Brann tilbake til der de hører hjemme. Vi tar en titt på årets Brannmenn.

Lars Arne Nilsen har ledet Brann opp til Tippeligaen, men hvordan går det i hans første sesong som Tippeliga-trener?
Lars Arne Nilsen har ledet Brann opp til Tippeligaen, men hvordan går det i hans første sesong som Tippeliga-trener? FOTO; Bt.no

Keepere;

Vi starter bakerst og på keeperplass har Brann to solide målvakter i Piotr Leciejewski og Alex Horwath. Sistnevnte kom til Brann fra Ljungskile i fjor, mens Leciejewski har vært i Brann siden overgangen fra Sogndal i 2011.

Leciejewski har utmerket seg på godt- og vondt i sin Tippeligatid. Den nokså «Crazy» polakken har vært en av Brann- og Tippeligaens beste målvakter de siste årene, til tross for nedrykket for to år siden. Målvakten ble kåret til Brann beste spillere i 2012- og 13. Og ble linket til blant annet Chelsea etter gode prestasjoner i Sogndal. Leciejewski har vært Branns ubestridte førstevalg og blir nok det i år også. Sisteskansen var skadet i store deler av vårsesongen i fjor og endte med kun 16 kamper for de rødkledde og slapp inn ti mål. Var også ute av form og noe overvektig. Trenet seg tilbake og klar for sin sjuende Tippeliga-sesong. Noe svak med ballen i beina, som tidligere har ført til flere en mot en situasjoner, men kan skimte med tittelen som en av Tippeligaens beste skuddstoppere.

Leciejewski får i år også konkurranse på lik linje som i fjor. Kenneth Udjus er ikke lenger i stallen, men Alex Horwath er fremdeles i Bergen by, og skal konkurrere om en plass på laget. Horwath som har en fartstid fra den svenske klubben Ljungskile og står med flere kamper i Amerika. Horwath er definitvt sulten på spilletid i år og den 1,88 meter høye amerikaneren som blant annet reddet i en straffe i debutkampen mot FFK i 2015, kan fort bli Branns førstevalg, dersom ikke Leciejewski leverer varene.

Forsvar;

Det er den defensive biten som vil nøkkelen til Brann i år. De slet under Norling, men under Nilsen har de fått bedre skikk på den defensive organiseringen og det så vi blant annet mot Rubin Kazan. Branns forsvarsarbeid var såpass solid at de holt nullet ut kampen og det gir selvfølgelig mersmak.

Spennende spiller har kommet inn i Hatakka har kommet inn og en viktig spiller ut i Hanstveit (lagt opp). Dani Hatakka kommer fra finske KuPS (Kuopion Palloseura). Kommer til å gi antatt førstevalg, Amin Nouri kamp om plassen. Finnen har flere kamper på U17, U19- og U21 landslaget til Finland. Offensiv og spennende back med masse potensiale.

Vadim Demidov og Bismarck Acosta blir mest sannsynlig stopperparet mot Strømsgodset første seriekamp. To gode stoppere som utgjør en robust og nokså stabil sentralinje bakerst. To temposterke forsvarspillere som har gode ballferdigheter til en stopper å være. Demidov skadeplaget etter overgangen til Bergen, men virker og ha fått skikk på plagene og klar til dyst. Acosta kan også bekle en defensiv midtbanerolle og med sine godt over 90 kilo blir han ingen ønskemotstander i en, en mot en duell.

Ruben Kristiansen regnes som det soleklare valget på venstreback plass. Offensiv, god med ball, rask i omskoleringen og kan bruke begge beina.

Demidov og Acosta her i duell med en Hønefoss-spiller skal tette igjen bak for rødbuksene. FOTO; tipsfotball.com
Demidov og Acosta her i duell med en Hønefoss-spiller skal tette igjen bak for rødbuksene. FOTO; tipsfotball.com

Nilsen har lokale Jonas Grønner, Fredrik Heggelund og Viljar Vevatne i bakhånd. Tre spillere som fint kan være substitutter, men som ikke holder samme nivå som Demidov og Acosta dog.

Midtbanen;

Sterk midtbane Brann høster. Spent på hvordan Nilsen kommer til å løse dette i form av valg av formasjon. Vi tror Brann går ut i en 4-3-3 første seriekamp, noe de har gjort i treningskampene og store deler av fjorårets sesong i Obos. Solide sentrale midtbane spillere i Fredrik Haugen, Kristoffer Barmen, Remi Johansen og Sivert Heltne Nilsen. De tre førstnevnte er alle «hotte» kandidater til en 4-3-3 formasjon som Nilsen brukte mye i fjor. Fysisk robuste spillere, med Haugen som den vandrende og fremskutte playmakeren. Haugen har vært en viktig del i Branns oppbygning av det offensive spillet. Høyreiste Barmen på 190 cm høy vil nok bli den mer ballvinnende sentrale midtbanespilleren i en dypere rolle. Brann har i tillegg forsterket med Johansen som var en av Tromsøs viktigste i fjor. Kan tre inn i en playmaker rolle eller en indreløper rolle. God fysisk og god spilleforståelse som vil gi Brann med komfort og trygghet sentralt. Har en Sivert Heltne Nilsen i bakhånd. En spiller som gjorde sakene meget bra i Hødd, dog noe variabel i Vålerenga, men en spennende spiller alt i alt. Ubeseiret på sine ti kamper på a-laget til Brann. Sønn av trener Nilsen.

I tillegg har Kasper Skaanes forlenget med Bergenserne. En mer kant/ving type som kan bekle den sentrale rollen som indreløper, løpsterk og god med ball. Kristoffer Larsen som i fjor var utlånt til Hønefoss er tilbake. Drible sterk, rask med ball og gode innlegg, spørs om han holder nivået i år. Har kontrakt ut sesongen og må imponere for å få forlenget den.

Ut har Eirik Birkelund forsvunnet (Sogndal) og Amin Askar (Anliurfaspor). Noe tynt på midtbanen, men formasjonen spiller inn. Mulig Brann henter inn en eller to på tampen.

Angrep;

Det er nok der Brann har slitt som mest de siste årene og det har vi fått sett i treningskampene. Kun Steffen Lie Skålevik, det antatte tredjevalget som ble hentet fra Nest-Sotra i sommer har skåret for Brann i 2-1 tapet mot Jönköping, men i år mener de alvor. Mads Hvilsom har kommet inn. Den 188 cm høye dansken ble hentet fra tyske Eintracht Braunschweig på lån. Dansken skåret 16 ganger på 33 kamper i Superligaen i 2014-15-sesongen og ble senere snappet opp av Niedersachen-laget, uten hell der. Foreløpig har angriperen vært noe «shabby» i oppkjøringen. Høyreist, stor og har nesen mot mål. Duellsterk og gode avslutninger. Blir spennende å se hva Hvilsom kan tilføre Brann og Tippeligaen. Slik det ser ut nå må han opp et par hakk for å innfri forventningene. Er nok førstevalget til Brann ved siden av Orlov med Braaten og Huseklepp på kantene.

Daniel Braaten har tatt turen over fjellet og vil tilføre energi og løpskraft, selv om fjorårets sesong i Vålerenga var litt under pari. Men på sitt beste kan Braaten skape problemer for Tippeligaens forsvarere like mye som trafikken i Sinsenkrysset. Kåret til Branns beste mot Rubin Kazan med 39% av stemmene.

I tillegg er Jakob Orlov er tilbake i rødt etter et lite låneopphold i svenske Hammarby. Svensken var en av de få lyspunktene i 2014-sesongen som endte med nedrykk. Endte med ni mål den sesongen. I Hammarby endte svensken med beskjedne to mål på 11 kamper.

Det blir spennende å se Erik Huseklepp i år, Branngutten har endret sitt eget treningsopplegg i forkant av denne sesongen. En av de som har under prestert og blitt buet på av egne supportere. Åtte mål på 30 kamper i fjor og et snitt på 0,27 holder ikke mål i Tippeligaen til tross for seks assist. Virker pigg i oppkjøringen og ønsker seg tilbake i toppform. Kontrakt ut sesongen og må overbevise Nilsen & co at han fortjener en kontraktsforlengelse.

Mads Hvilsom er mannen som skal sende Brann-supporterne til himmels denne sesongen.
Mads Hvilsom er mannen som skal sende Brann-supporterne til himmels denne sesongen. FOTO; Brann.no

Og de tre i tillegg til Azar Karadas, Steffen Lie Skålevik og Håkon Lorentzen så er det åpentbart konkurranse, og som nevnt, spennende å se hvilken formasjon Nilsen velger. Lukter et utlån på Lorentzen, ellers kan Huseklepp og Braaten spille på kantene også i en eventuell 4-2-3-1 formasjon. Blir overrasket om Brann ikke skårer over 40+ mål i år.

Verdt også å nevne Branns nysignering Deyvor Vega. En offensiv ving/spiss type med flere landslagskamper for Costa Rica. Noe ukjent for de fleste. Den neste Diego Gustavino?

Er dette Lars Arne Nilsen utvalgte mot Godset i serieåpningen?

Brann i en 4-3-3. Den mest sannsynlig formasjonen med Haugen som vandrende playmaker. Barmen som ballvinnende i en dyp rolle og Johansen som en mer sentral spiller eller indreløper. Husklepp i sin vante høyrekant posisjon har kvaliteter til å skjære inn og skaper aktivitet foran boksen. Braaten vil være en en mer typisk kant spiller som vil utfordre når han har muligheten og så legge inn i boksen. Offensive backer i Nouri og Kristiansen som vil komme på overlapp i ny og ne. Usikker på spissplassen. Står mellom Hvilsom og Orlov.                             
Brann formasjon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brann i en 4-2-3-1 bred. Backrekka består og backene vil nok komme på løp. Haugen dyttes opp i tierrollen og vil være en fremskutt playmaker. Huseklepp en slags brytende spiss, kommer til å kjære inn som igjen åpner opp rom for Nouri og de andre backene fremover. Hvilsom kan få utnyttet sine ferdigheter som oppspillspunkt eller fremskutt spiss. Barmen og Johansen blir sentrale med hver sine roller.  

Brann 4-2-3-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nøkkelen til suksess; Fredrik Haugen

Flere gode kandidater, men Fredrik Haugen blir nok Branns viktigste i år. Den 23-år gamle midtbanespilleren ble kåret til Obos-ligaens beste spiller i fjor og vært linket til andre klubber denne vinteren, men signerte ny tre års kontrakt med Bergenserne.

Haugen hadde en meget sterk sesong for Brann i 1. divisjon i fjor. Noe svak under Rikard Norling, men blomstret under Lars Arne Nilsen. Spilte 26 kamper for Brann i fjor og vartet opp med fire mål og fem assist. En viktig del når det kommer til oppbygningen av angrepene for Brann. Det er en spiller som har de lille ekstra og og klarer han å legge bort det negative i seg så har jeg stor tro på at interessen vil øke for midtbanespilleren.

Haugen blir nøkkelen til suksess for rødtrøyene i år. FOTO; bt.no
Haugen blir nøkkelen til suksess for rødtrøyene i år. FOTO; bt.no

Se opp for Dani Hatakka

Spennende spiller Brann har hentet. Flere kamper for Finlands U17, U19- og U21 lag. Ung offensiv back som har vært på prøvespill i italienske Udinese. Sies å være en fremtidig landslagsback og for den billige summen Brann hentet spilleren for, kan han fort bli en hit og kanskje årets signering i Tippeligaen.

Dani Hatakka er klar for tre sesonger i rødt.
Dani Hatakka er klar for tre sesonger i rødt. FOTO; Brann.no

Konklusjon – Hvorfor ender Brann på 9. plass? 

Brann er kanskje et av de lagene som er vanskelige å spå denne sesongen. Som overskriften lyder; Blir de Brannfarlige i år? Det er et Brann lag som fint kan ende hvor som helst på tabellen. Det er et lag med masse potensiale, men om de klarer å utnytte det for vi se. Stallen ser god ut på papiret med et flust av spisser skal det være gode sjanser for å skåre mål. De har en noe sårbar og tynn midtbane, men som nevnt, formasjonen spiller inn. Ellers har de en god backfirer, med flere alternativer.

Brann vil nok dominere hjemme på eget gress, men borte har vært ustabile de siste årene. Viktig å få en god start og få poeng mot de antatt beste. Brann kan like godt havne på 3. plass som på kvalifiseringsplass. Flere lag har i år forsterket som Sarpsborg, Lillestrøm og Aalesund for å nevne noen av middelhavsfarerne i fjor og de blir noen av de Brann konkurrerer mot og som vil gi de kamp om en plasseringene på øvre del av tabellen. I tillegg så er Brann en fotballby og forventningene er høye også i år.

Det er duket for Tippeliga-fotball i Bergen by igjen, men fotballnerd.no spår stor konkurranse og tipper Brann på en niende plass i en allerede tøff og jevn liga.

Vi har luftet stemningen i Bergen og vi har tatt en prat med Branns midtbanesjef Fredrik Haugen og den ihuga partoutkort-supporteren Arve Hæggernes. 

Hva tenker du om at Fotballnerd.no tipper laget ditt på 9 plass, Fredrik?

Haugen; Virker som et fornuftig tips ut i fra forutsetningene. Vi rykket opp uten å imponere, så vi vet det kommer til å bli en tøff sesong, men samtidig kan vi slå underifra hvis vi får flyt.

Hva er dine personlige mål for sesongen?

Haugen; Være viktig for lagets offensive spill i form av oppbygging av angrep og poeng (mål og assist).

Hva har klubben som mål for sesongen?

Ingen eksakt tabellplassering, men å jobbe hardt hver eneste kamp og se hvor langt det holder.

I tillegg til praten med Haugen sjekket vi stemningen blant fansen. Arve Hæggernes har hatt partoutkort de siste sesongene og følger med Brann tett.

Hva synes du om at vi i fotballnerd tipper laget ditt på 9 plass, Arve?

Hæggernes; Så lenge vi er på øvre del av tabellen er det positivt.

Hvilke forventninger har du selv til den kommende sesongen?

Hæggernes; Så lenge det ikke blir et nytt nedrykk skal vi være fornøyde. Virker mer stabil nå enn på lenge, men mye å jobbe med.

Hvordan synes du klubben din har gjort det på overgangsmarkedet?

Hæggernes; De har gjort det greit i overgangsvinduet. Men får se hva sesongen viser for resultatet.

Fotballnerd.no sitt tabelltips:

1. Rosenborg

2. Molde
3. Strømsgodset

4. Odds Ballklubb

5. Viking
6. Vålerenga
7. Stabæk
8. Lillestrøm
9. Brann
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Tromsø
13. FK Haugesund

14. Start


15. Sogndal

16. FK Bodø Glimt

Hva tror du om Brann denne sesongen? Gi ditt tips i kommentarfeltet under.

 

 

Dette tabelltipset ble ferdigstilt 5. mars og overganger og kamper skjedd siden er ikke oppdatert.

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -