EURO 2016: U-21 + Zlatan = EM suksess?

726

O sweet brother, where are thou? Joda, Søta Bror er så klart i EM, og enten vi liker det eller ei har våre blågule granner i øst en tendens til å karre seg til mesterskap. For å bruke vårt eget landslag som målestokk har som kjent ikke vi mestret å kvalifisere oss for EM siden de danske drenger, The Olsen Brothers, vant Eurovision – i år 2000. Sverige derimot, har vært med hver eneste gang.

Men, det hangler og går. Källstrøm er på hell, og Hamren er på hell, og i en gruppe med Belgia og Italia kan Sverige fort ende opp som kasteball. Sverige er ekstremt avhengige av Zlatan og dersom han har et godt mesterskap, som han jo ofte har, kan Sverige absolutt stikke kjepper i hjulene til favorittene i gruppa. At han er i stand til å dra et helt lag alene i flere kamper på rad har vi jo sett før.

Allikevel er naboene våre i stand til å gjøre de utroligste ting, og for de som ikke husker opphentingen mot Tyskland på bortebane for noen få år siden, så la altså Tyskland på til 4-0 med en halvtime igjen å spille før Sverige bestemte seg for å være med de også. Neuer måtte til slutt hente fire kuler ut av nettet. 4-4!

Tropp:

- Annonse -

Keepere: Robin Olsen, Andreas Isaksson, Patrik Carlgren.

Forsvar: Ludvig Augustinsson, Pontus Jansson, Andreas Granqvist, Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Erik Johansson, Martin Olsson.

Midtbane: Oscar Hiljemark, Emil Forsberg, Kim Källström, Jimmy Durmaz, Sebastian Larsson, Pontus Wernbloom, Erkan Zengin, Oscar Lewicki, Albin Ekdal.

Angrep: John Guidetti, Zlatan Ibrahimovic, Emir Kujovic, Marcus Berg.

Har Hamrén vraket den beste venstrebacken?

Med unntak av en overraskelse er det en forventet tropp tidligere Rosenborg trener Hamrén tar med seg til Frankrike. Oscar Wendt spiller fast på Borussia Mönchengladbach i den tyske toppserien. Han ble for andre år på rad nominert til ligaens beste venstreback. Wendt ble ikke tatt ut i troppen til Sverige. Til Aftonbladet forteller han at det ikke var en overraskelse å bli vraket, men at han selv synes at han burde få blitt med til Frankrike.

– Ja, jeg har ment det lenge, og jeg mener det fortsatt. Jeg spiller hele tiden, jeg presterer jevn på et høyt nivå og uten å fremheve meg selv altfor mye, så er jeg en viktig spiller for laget mitt. Men, jeg er ikke overrasket. Når jeg ikke har blitt tatt ut før, så regnet jeg ikke med å komme med nå heller, sier Wendt til Aftonbladet.

EM-vinnere i troppen

Patrick Carlgren, Ludwig Augustinsson, Victor Nilsson Lindelöf, Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark og Johan Guidetti er spillere i den svenske EM-troppen som har vunnet EM før. Det var riktignok U-21 EM, men man skal aldri undervurdere hva det å ha vunnet et mesterskap kan føre med seg.

Vurdering av troppen

Keeper:

I mål står rutinerte Andreas Isaksson. 128 landskamper. Glimrende på strek og i feltet. Usikker med ballen i beina. Gir seg på landslaget etter mesterskapet.

Forsvar:

 – Mikael Lustig. Førstevalg på høyreback. Glitrende i playoff kampene mot Danmark.

 – Andreas Granqvist. Skal lede det svenske forsvaret. Bra på hodet og farlig på offensive hjørnespark.

 – Erik Johansson. Imponerende når han fikk sjansen i fjor høst. Slåss med Nilsson-Lindelöf om den ene midtstopperplassen.

 – Victor Nilsson Lindelöf. Slo gjennom i Portugal under vårsesongen. Sterk, posisjonerer seg bra og er god med ballen i beina. Starter trolig i midtforsvaret sammen med Granqvist.

 – Martin Olsson. Førstevalg på venstreback. Innehar stor fart og er farlig offensivt. Noen svakheter når han skal forsvare seg.

Midtbane:

 – Emil Forsberg. Spilte seg inn i førsteelleveren forrige høst når han var svært delaktig i å slå ut Danmark. Energisk, teknisk repertoar og iniativrik. Kan også spille sentralt.

 –  Kim Källström. En av lederne på laget. Har vært i god form for klubblag og landslag det seneste året. Herlig venstrefot. 

 – Jimmy Durmaz. Har kapret høyrekanten på laget. God teknikk og ganske kreativ.

 – Oscar Lewicki. Så ut til å spilt seg til fast plass i høst, men har vært veldig svak på vårparten. Defensivt anker på midtbanen. Leser spillet bra og er knallhard i duellspillet.

 – Albin Ekdal. Skadeforfulgt siden overgangen til Hamburg. Bra toveis-spiller med et bredt passningsregister. Høyt toppnivå.

– Zlatan Ibrahimovic. Har hatt sin beste sesong noensinne. I toppform. 11 mål i kvalifiseringen.

 – Marcus Berg. Har øst inn mål i Hellas for Panathinaikos under vårsesongen. Farlig innenfor 16-meteren. Smart spiller.

 – Johan Guidetti. Fullført en godkjent sesong i Spania, men har fått mindre spilletid enn forventet.

Dødens gruppe

Sverige kan sies å ha vært maks uheldig da gruppene til sommerens fotballeventyr ble trukket. Fasit ble følgende motstandere: Belgia, Italia og Irland.

På papiret spiller for spiller finnes det knapt et bedre landslag enn Belgia. Et skudd for baugen at Kompany ikke er med, men det er få lag som har bedre dekning på stopperplass enn belgierne. Blant annet finner vi Premier League sitt beste midtstopperpar Alderweireld/Vertonghen i startoppstillingen.

Etter tidenes lengste preseason/ferie våknet plutselig lagets kaptein Eden Hazard til liv på tampen av Premier League sesongen. Det lover ikke bra for Zlatan og co.

Heldigvis for Sverige er det er skadeskutt Italia som reiser til Frankrike i sommer. Det er i bunn og grunn et Italia som må stole på at forsvaret holder forventet standard om de skal ha en sjanse til å nå langt i mesterskapet. for fremover på banen ser det syltynt ut. Trioen Veratti, Marchisio og Montolivo er ikke med pga av skader. I tillegg er det høyst usikkert hvem som skal lede angrepet til italienerne. Graziano Pelle?

Irene kom seg videre til sluttspillet etter play-off mot Bosnia-Hercegovina. Ser man nøyere på kvalifiseringen er det nok ikke helt tilfeldig at Irland til slutt trakk det lengste strået. I gruppe med Tyskland og Polen ville en høyere plassering enn 3. plass vært et ambisiøst mål. Irene leverte like fullt en solid kvalik med kun to tap og en sterk hjemmeseier mot Tyskland.

Irske historier er ofte tragiske og landets fotballhistorie er intet unntak, i hvert fall i EM-sammenheng. Den grønne hær har kun vært kvalifisert to ganger tidligere, i 1988 og 2012. I forrige mesterskap ble de grønne slått både gule og blå i gruppe med Italia, Spania og Kroatia. Heller ikke før årets mesterskap fant irene firkløveren og har igjen havnet i dødens gruppe med Italia, Belgia og våre søte brødre i øst.

At ”the Green Army” skal kjempe seg videre fra dødens gruppe er vel like sannsynlig som at det finnes leprechaun med gullgryter gjemt ved regnbuens ende?

Sveriges kamper:

  • Irland-Sverige 13. juni
  • Italia-Sverige 17. juni
  • Sverige-Belgia 22. juni

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -