Verdens eldste proffklubb har spilt ligafotball siden 1888, men nå renner kanskje tiden ut

679
Notts County har slitt sportslig hele denne sesongen, og nå kan de også gå på en økonomisk smell som kan føre til konkurs. (Foto: Wikimedia Commons)

Notts County regnes som verdens eldste proffklubb. Laget fra Nottingham ble stiftet i 1862, og var blant de 12 klubbene som starter fotballigaen i England i 1888.

Nå er laget i dyp krise, og ligger helt sist av de 92 lagene i den profesjonelle fotballen i England. Riktignok er det ikke mange poeng opp til sikker plass, men lørdag venter en uhyre viktig kamp mot Cambridge, som ligger fem poeng og tre plasser over.

På de 27 første seriekampene har det erverdige laget vunnet bare fire kamper, og nå er det 17 kamper igjen å klare og berge plassen blant de profesjonelle lagene. Så sent som i 1990/91 spilte de i øverste divisjon, men ikke siden 1995 har de spilt i The Championship.

I 2003 var de nær konkurs. I ettertid har de hatt flere eiere, men aldri klart å få fart på klubben igjen. Sportslig har aldri krisen vært større enn nå.

I høst prøvde de med Leeds-legenden Harry Kewell som manager, men han fikk sparken i november. Nå er det Neal Ardley som skal forsøke å redde stumpene.

Til den viktige kampen mot Cambridge lørdag, selges billettene til kun £2, det vil si noen og 20 kroner. Håpet er at Meadow Lane som tar nesten 20.000 tilskuere skal fylles godt opp og gi klubben sårt tiltrengt støtte.

Ardley ber fansen være positiv i kampen mot Cambridge. Han ber dem støtte laget mot tre nye og særdeles viktige poeng.

“Uansett hvordan kampen går, vær så snill og vær positiv og heie fram hver eneste lille ting. Støtt spillerne så mye som mulig i 90 minutter. Jeg skal prøve å få guttene til å gjøre det samme på banen, og sammen kan vi skape et stort øyeblikk,” sier Ardley til klubbens egen nettside.

Han sier at alle må stå sammen og være sterke gjennom de tøffe tidene.

“Hvis spillerne bruker energien fra supporterne på riktig måte, så er det en kraftig styrke,” sier han.

Det er bare fem poeng opp til Cambridge, og Ardley vil gjerne unngå klisjeene.

“Jeg skal prøve ikke å si at en sekspoengskamp er en naturlig ting. Hvis de vinner, øker gapet og det blir enda vanskeligere for oss å ta det igjen. Vi har 17 kamper igjen og vi må starte og ta de poengene som er nødvendig uansett hvem vi møter,” sier han.

“Fra nå er det 17 cupfinaler fram til sesongen er over og dette er den første muligheten til å ta viktige poeng,” avslutter han.

Forrige sesong rykket Leyton Orient ut av den profesjonelle fotballen i England for første gang på 136 år – nå er en annen historisk klubb i fare for å gjøre det samme.

De to dårligste lagene rykker ut av League 2, i øyeblikket er det Macclesfield og Notts County som ligger dårligst an. Men det er tett opp til Yeovil, Cambridge, Morecombe og Port Vale, så det ligger an til nok en triller-avslutning i League 2.

  • De 12 opprinnelige medlemmene av The Football League er Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke, West Bromwich Albion og Wolverhampton Wanderers. Alle disse spiller profesjonell fotball i dag.
Byrivalen Nottingham Forest er langt unna sin storhetstid for tiden, og spiller i The Championship. Deres stadion skilles stort sett bare av elva Trent.

Kommentarer

kommentarer