Før Bundesliga-sesongen 2020/21: 1. FSV Mainz 05

121

Den nye Bundesliga-sesongen nærmer seg, og fram til seriestart analyserer Fotballnerd.no hver klubb. Neste klubb er 1. FSV Mainz 05, som betegner seg selv som «karnevalsklubb».

Da Bundesliga ble grunnlagt i 1963, var Mainz blant klubbene som startet den første sesongen på andrenivået, i Regionalliga. Klubben har siden da aldri spilt lavere enn på dette nivået, der Mainz stort sett var en middelhavsfarer. I 1997 var klubben nære å rykke opp, men til tross for en scoring av en viss Jürgen Klopp, tapte laget den avgjørende kampen mot Wolfsburg. Både 2002 og 2003, nå med Klopp som trener, avsluttet Mainz rett bak opprykksplassene.

I 2004 klarte Mainz for første gang å rykke opp til Bundesliga. Eventyret varte i tre år, men etter to sesonger i 2. Bundesliga var Mainz tilbake på øverste nivå. Thomas Tuchel ledet laget til en femteplass i 2011, og i 2016 havnet Mainz på sjetteplassen. De siste sesongene har klubben imidlertid måttet kjempe mot nedrykk – så langt med suksess.

Sesong 2019/20

Etter 15. plass i 2017, 14. plass i 2018 og 12. plass i 2019, håpet klubben at laget og trener Sandro Schwarz skulle fortsette den positive utviklingen på tabellen. Sesongåpningen ble imidlertid mislykket. Mainz tapte åtte av de første elleve kampene – blant dem et katastrofalt 0-8-tap i Leipzig – og vant kun tre. Laget lå på kvalifiseringsplassen, og Schwarz fikk sparken.

- Annonse -

Den nye treneren ble Achim Beierlorzer, som hadde mistet jobben i Köln en drøy uke tidligere. Den nye treneren åpnet med to strake seire, men sett under ett forble resultatene og prestasjonene variable. Etter halvspilt sesong var lagets avstand til kvalifiseringsplassen kun tre poeng.

Av nyårets åtte kamper fram til corona-pausen, vant Mainz kun to, mot Hertha og Paderborn. Selv om avstanden til nedrykkssonen hadde økt med ett poeng, var Mainz fortsatt i fare for å rykke ned.

Først mot slutten av sesongen våknet laget. Etter to poeng i de første fire kampene etter gjenåpningen, vant Mainz 2-0 i Frankfurt. To runder senere slo laget Dortmund med de samme sifrene, og fulgte opp med en 3-1-seier mot Werder Bremen, noe som sikret Mainz plassen før den siste serierunden.

Overgangsmarked

Spillere ut

Ronael Pierre-Gabriel (Stade Brest, lån), Aaron Seydal (SV Darmstadt 98, var på lån i Jahn Regensburg), Alexandru Maxim (Gaziantep FK, var allerede på lån), Gerrit Holtmann (VfL Bochum, var på lån i SC Paderborn), Jonathan Meier (Dynamo Dresden, lån), Cyrill Akono (andrelaget), Ahmet Gürleyen (andrelaget, var på lån i FC Liefering), Taiwo Awoniyi (Liverpool, var på lån), Jeffrey Bruma (VfL Wolfsburg, var på lån)

Så langt har Mainz ikke mistet noen viktige spillere. Liverpool-utlånet Taiwo Awoniyi har spilt flest kamper forrige sesong (tolv) av spillerne som har forlatt klubben.

Spillere inn

Luca Kilian (SC Paderborn), Dimitri Lavalee (Standard Liege), Marius Liesegang (andrelaget), Suliman Mustapha, Paul Nebel (begge U19), Issah Abass (FC Utrecht, var på lån)

Mainz har først og fremst styrket midtstopperplassen: Både Luca Kilian og Dimitri Lavalee er lovende alternativer sentralt i forsvaret.

Tropp

Keeper

To unge keepere kjemper om plassen mellom stengene. 22 år gamle Florian Müller var andrevalget forrige sesong, men gjorde en bra jobb da Robin Zentner gikk glipp av samtlige kamper etter gjenåpningen. Likevel er 25 år gamle Zentner favoritt til å vinne duellen mot Müller. Begge keepere har vist at de er gode nok til å spille i Bundesliga. Duellens taper kan derfor ende opp med å forlate klubben.

Forsvar

Mainz har et solid midtforsvar. Forsvarssjefen Moussa Niakhate og Jeremiah St. Juste er begge duellsterke midtstoppere. Lovende Luca Kilian er et godt og kjapt alternativ. Den andre nysigneringen i midtforsvaret, Dimitri Lavalee, har også vist lovende tendenser. Stefan Bell og Alexander Hack er back-up-løsninger. Ettersom Mainz spiller med en firebackslinje og i utgangspunktet ikke behøver seks midtstoppere i troppen, kan klubben ende opp med å selge en av midtstopperne.

Aaron Martin har vært en brukbar venstreback for Mainz de siste to årene. Spanjolen har gjort en grei jobb bakover, men har ikke klart et eneste målpoeng hele forrige sesong. Mot slutten av sesongen fikk Daniel Brosinski mer spilletid, på bekostning av Martin.

På den andre siden fikk Ridle Baku sitt endelige gjennombrudd forrige sesong. 22-åringen kan også brukes på kant og sentralt i banen, men ble brukt mer og mer som høyreback under Beierlorzer. Baku har hatt en offensiv tilnærming til arbeidsoppgavene, noe som har fungert greit. Brosinski eller Phillipp Mwene kan spille som høyreback ved behov.

Midtbane

Kapteinen Danny Latza, unge Leandro Barreiro, Edimilson Fernandes og Pierre Kunde Malong kjemper om de to plassene foran forsvaret. Latza, den mest fleksible av disse fire, spilte en sterk vårsesong. Barreiro har stort potensial og har begynt å ta nivået bedre. Fernandes er det mest defensive alternativet, mens Malong er en solid spiller som kan bidra både offensivt og defensivt.

Lengre fremme i banen er svenske Robin Quaison spilleren som trolig spiller bak spissen. 26-åringen scoret 13 mål forrige sesong og ble lagets toppscorer – med god margin. Svensken bærer mye av angrepsspillet, men i Jean-Paul Boetius finnes det likevel et brukbart alternativ.

Angrep

Om ikke Quaison flyttes til venstre og Boetius spiller sentralt, har den østerrikske landslagsspilleren Karim Onisiwo gode sjanser på en plass i startelleveren. Angrepsspilleren er kjapp og god i dribling, men tar ikke alltid de beste valgene.

På høyresiden kjemper unge Jonathan Burkardt og Levin Öztunali, barnebarnet til den tyske legenden Uwe Seeler, om plassen. Burkardt fikk noen kamper mot slutten av forrige sesong og spilte brukbart. Öztunali, derimot, har mer erfaring, men har slitt med sluttproduktet i det siste.

Den sentrale spissplassen er en problemsone for Mainz. Jean-Philippe Mateta storspilte delvis i sin første sesong (14 mål), men gikk glipp av halve 19/20-sesongen grunnet skade, og presterte ikke på samme nivå som året før. I tillegg har han slitt med disiplinen i det siste. Beierlorzer suspenderte spissen midlertidig før treningskampen mot Würzburger Kickers.

Om ikke Mateta finner tilbake til scoringsformen, er det få alternativer i troppen. Hverken Adam Szalai (ett mål i 27 kamper forrige sesong) eller Dong-Won Ji (13 mål i 117 Bundesliga-kamper) er store målscorere.

Trener

Achim Beierlorzer har erfaring som ungdoms- og assistenttrener i RB Leipzig. I 2017 ble han hovedtrener i Regensburg, og ledet det nyopprykkede laget til femteplassen i 2. Bundesliga. Etter åttendeplassen sesongen etter, signerte Beierlorzer for Köln og fikk sin debut som trener i Bundesliga. Oppholdet i Köln ble kortvarig, men kort tid etter oppsigelsen fikk 52-åringen ny jobb i Mainz.

Beierlorzer har, som mange andre trenere, lært mye i Leipzig. Hans fotballfilosofi fokuserer på høyt press gegenpressing – etter balltap skal laget vinne ballen tilbake høyt i banen og utnytte ubalansen hos motstanderne gjennom kjapt spill framover. Dessuten er lagfølelsen og samhold blant spillerne viktig for den tidligere læreren.

Klubb

Den selverklærte karnevalsklubben har ikke skapt feststemning hos sine supportere i det siste. Klubben har blitt kritisert av 81 supportere og medlemmer i et åpent brev. Blant annet har lagets opptreden, klubbens samhold og corona-håndteringen fått gjennomgå.

Corona-situasjonen har gjort den egentlig greie økonomiske situasjonen vanskeligere. Klubben har ikke vært truet av konkurs, men likevel gått glipp av rundt 130 millioner kroner. Hullene i budsjettet må tettes ved å selge spillere eller ved å være veldig sparsommelig de neste årene.

Vurdering

Særlig defensivt ser Mainz solide ut, og på de sentrale defensive posisjonene er troppen veldig bred. Angrepet er ikke på samme nivå, og det blir viktig for klubben at sentrale spillere presterer godt og ikke går glipp av mange kamper. Mainz bør på nytt klare å holde seg i Bundesliga.

Les om de andre klubbene i Bundesliga før sesongen 2020/21:

1. FC Köln

FC Augsburg

Werder Bremen

Arminia Bielefeld

VfB Stuttgart

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -