Kampreferat: Manchester United – Liverpool

426
Louis van Gaal
Louis van Gaal. Foto: Wikimedia

Kampen som blir sett på som det store høydepunktet for flere av de involverte klubbenes supportere stod for tur og var det åpenbare høydepunktet lørdag kveld.

Forut for kampen er det flere interessante momenter å se opp for. Wayne Rooney meldes å være skadet. David de Gea har skrevet under på en ny kontrakt som vil knytte spanjolen til Manchester-klubben i 4 år med opsjon på ett femte. 24-åringen startet kampen. I tillegg har det vært endel uro knyttet til Louis van Gaal etter hans forrige pressekonferanse. Journalistene stilte svært kritiske spørsmål til nederlenderen, blant annet om at det tilsynelatende skal ha vært uro i garderoben og misnøye knyttet til van Gaals lederstil. Han avkreftet riktignok dette, men det har ikke stoppet ryktene. Hvordan dette har påvirket troppen er meget interessant.

Første omgang bar preg av høye skuldre og ingen av lagene maktet å skape noe særlig med sjanser. De største sjansene kom etter merkelige inngripner i Liverpool sitt forsvar. Manchester United hadde utvilsomt mest ballinnehav, men de store farlighetene ble det ikke. Marouane Fellaini, som for anledning ble plassert på topp, kom til noen få muligheter, men rotet dem bort etter noen forferdelige touch. Alt i alt en første omgang med ekstremt lite å «skrive hjem om».

Memphis Depay imponerte ikke Louis van Gaal nevneverdig i første omgang og ble byttet ut med Ashley Young i pausen. Dette viser seg tidlig å være et smart trekk. I Ashley Youngs første involvering kommer han rundt Nathaniel Clyne på venstrekanten og blir dratt ned av høyrebacken og Clyne får kampens første gule kort. Det påfølgende frisparket er tydelig innøvd og meget godt innøvd som sådan. Young løper over ballen og Juan Mata sender ballen ut til tilsynelatende ufarlige Daley Blind. Blind setter bredsiden til og klister ballen i vinkelen med sin gode venstrefot allerede i det 48. minutt.

I de påfølgende minuttene åpner kampen seg helt tydelig opp og Manchester United har et par gode sjanser rett etter målet. Deretter er det Liverpool sin tur og spesielt Danny Ings viser seg frem med noen fine detaljer og en god avslutning er en liten finger fra David de Gea unna å ende i scoring.

Etter dette eksploderer kampen. Liverpool har flere store sjanser de neste minuttene, men i det 66 kommer det ett spennende bytte hos begge lag. Anthony Martial kommer inn for Juan Mata og Jordon Ibe kommer inn for Roberto Firmino. 4 minutter senere kommer Ander Herrera på et godt løp inn i boks. Litt urutinert feller unge Joe Gomez spanjolen inne i 16-meteren og Herrera setter straffen kontant opp i nettaket til høyre for Mignolet og det står 2-0 til hjemmelaget.

Den neste tiden skjer det mye. Flere bytter, gule kort, og i det 84. minutt kommer reduseringen. Ibe, som forøvrig var meget frisk etter innhoppet sitt, kommer rundt på høyrekant. Noen minutter tidligere dro han seg inn i banen og skøt. De Gea fikk såvidt avverget. Denne gangen drar han seg ned til dødlinja og legger et utsøkt innlegg. Christian Benteke svever lenger i lufta og knaller til med en fantastisk brasse. David de Gea går etter ballen, men er fullstendig sjanseløs. Det står nå 2-1 med 6 minutter igjen av ordinær tid og det er fornyet spenning i kampen.

Spenningen er riktignok kortvarig. 2 minutter senere får tilskuerne en liten smule magi servert av nyankomne Anthony Martial. Ungutten er fryktløs og tråkler seg helt alene forbi et par Liverpool-forsvarere og curler ballen elegant i lengste hjøre bak Mignolet. Akkurat den debuten den dyre franskmannen trengte for å bygge selvtillit til resten av sesongen. I dette øyeblikket var det svært tydelig hvorfor så mange har valgt å sammenligne Martial med en annen franskmann; Thierry Henry.

Det skjer lite etter dette, men allikevel var det definitivt en kamp med to helt forskjellige omganger. Første omgang hadde ikke engang ett skudd på mål, mens andre omgang var et fyrverkeri. Manchester United vinner fortjent.

Mål: 1-0 (49) Daley Blind (Juan Mata) – 2-0 (70) Ander Herrera (straffe) – 2-1 (84) Christian Benteke (Jordon Ibe) – 3-1 (86) Anthony Martial (Ashley Young)