Hva nå, Gladbach?

156

Hva nå, Gladbach?

Tap, tap og atter tap. Vi er vitne til et lag i fritt fall. Et lag som ikke evner å vinne. Hva har skjedd med Gladbach i år, kontra i fjor? Fotballnerd.no har tatt en titt på ulike faktorer som vi mener har vært delaktige i den svake sesongstarten.

 

Tobias Welz blåser av kampen. Kampen som endte med lagets fjerde strake tap i ligasammenheng. Gladbach null, Hamburg tre. Fire tap på fire kamper er fasiten for laget som overpreserte i fjor. Borussia Mönchengladbach ligger ved endt serierunde helt sist på tabellen med alarmerende null poeng. Det er nesten så sitter supporterne planlegger neste nederlag. Klubben er ikke til å kjenne igjen. Hva nå, Gladbach?

 
Det er ikke til å tro, når en ser Bundesligatabelllen slik den ser ut nå. Fjorårets overraskelse Borussia Mönchengladach overrasket alle med tredje plass i år. Jeg, i likhet med mange andre ventet på at de skulle falle av og dale nedover på tabellen, men vi tok visst feil. De ble bare bedre å bedre for hver serierunde som gikk. Til slutt ble det en sesong helt annet enn det spillerne, trenerne, supporterne og ekspertene hadde spådd. Laget fra Nordrhein-Westfalen ble nummer tre og klubben var tilbake i det store selskap, Champions League.

- Annonse -

 
Optimismen var stor foran årets sesong. Supporterne var i fyr og flammer og klarte nesten ikke å vente på å komme igang med den nye sesongen. Klubben var svært aktive på overgangsmarkedet og hentet mange nye fjes, samtidig som noen er blitt solgt. Riktignok ingen store navn som kom inn portenen på Borussia-Park. Allikevel har de klart å beholde store deler av ryggmargen. Klubben så seg nødt til å selge fjorårets toppskårer, Max Kruse og midtbanespilleren, Christoph Kramer, men erstattet de med Josip Drmic, Lars Stindl og Thorgan Hazard. Drmic kom inn som erstatter for Kruse, mens Stindl og Hazard skulle fylle skoene til Kramer. Drmic som for noen år tilbake skåret på bestilling for Nürnberg og Stindl som leverte målfarlige og tildels lekre mål i ny og ne for Hannover i fjor, skulle være klubbens fortsterkninger inn mot Champions League sesongen. Foreløpig er det null tegn til suksess for den nyankommne trioen.

 

For hva har skjedd med Gladbach?

 

Det er selvsagt mange faktorer som spiller inn. Vi skal se på noen av de.

 

Kontiunitetsproblemer?

 

Kontinuitetsproblemer i en ny sesong kan ramme mange klubber. Lucien Favre har fortsatt en stor del av ryggmargen og nøkkelspillerne fra i fjor. Yann Sommer er fortsatt burvokter, Tony Jantsckhe og Martin Stranzl befinner seg fortsatt i backfireren, midtbane maestroen, Granit Xhaka er fortsatt i sin dype sentrale rolle og Raffael er fortsatt på topp, dog uten sin makker i år, Max Kruse. Det burde ikke være det aller vanskeligste å få inn to nye, i Drmic og Stindl til å tilpasse seg et system som er godt innøvd fra før selv om de kanskje er noen andre spillertyper enn Kruse og Kramer. Inn har en rask måltyv i Drmic kommet inn for å erstatte Kruse, mens en mer pasningspiller i Stindl har erstattet en ballvinnende spiller i Kramer.

 

Problemer offensivt – skader defansivt

 

Favre er glad i det jeg vil kalle den «tyske stilen». Counterattack, eller gegenpress som noen vil kalle det. Counterattack, eller kontringer som vi sier på norsk, er mye brukt i tysk fotball og helt siden Favre ankom i 2011, har han forvandlet Gladbach til å kjøre kontringspill. Her har Favre brukt Raffael brukt i tierrollen, området bak den fremskutte spissen hvor Kruse stort sett var. Radarparet Kruse og Raffael stod for halvparten av Gladbach mål i fjor. Kruse med skåringene og Raffael med assistene. I år har det ikke vært like farlig. Raffael har ikke vært like aktiv og har ikke fått produsert like mye, og har blitt flyttet litt opp på topp sammen med Andre Hahn i en 4-4-2 formasjon, uten hell. De lynraske kantspillerne Patrick Herrmann og Ibrahima Traore har heller ikke funnet godformen fra i fjor. Nå skal det sies at Hazard har tatt over venstrekantposisjonen til Traore. En posisjon Hazard ikke er så full bekvem med. Og når Josip Drmic ennå ikke har funnet skåring formen, blir det tungt offensivt for Gladbach.

Det er ikke bare offensivt det viser seg å være problemer. I de bakre rekker har det lekket fælt hos Gladbach. Med hele elleve baklengs på fire kamper, er det grunn til bekymring. Det solide stopperparet fra i fjor Stranzl og Dominguez, blir et must å få på plass igjen. Nå er riktignok Dominguez ute med skade, noe som har gjort at Favre har måttet benyttet seg av flere forskjellige spillere og backfirere så stabliteten har uteblitt i de første kampene. Ringreven Roel Brouwers har måttet spilt noen kamper, en spiller som jeg mener er utdatert og ikke er god nok for Bundesliga. Likevell har 33-åringen verdifull erfaring, som også kan været godt å ha, selv om møtene med raske spisser kan være en utfordring. De unge stopperne Marvin Schulz og Andreas Christensen har vært innpå ved flere anledninger, uten hell. Så det kan tyde på at de savner trygghetsbærerene Stranzl og Dominguez i de bakre ledd. Og med Fabian Johnson tilbake fra skade vil det lette litt på kiloene for Favre i ukene som kommer.

 

Svakt overgangsvindu?

 

Fjorårets Gladbach tropp vil jeg si var langt i fra godt nok for Champions League i mine øyne. De hadde en tynn tropp og var svært utsatt for skader. Kun 19 spillere ble brukt i fjorårssesongen og da sier det seg selv at Gladbach var heldige som hadde sine spillere klare til kamp hver uke. Troppen i år kontra i fjor, vil jeg si er midt på tre. De solgte en av klubbens beste i fjor, i Max Kruse og hentet inn Josip Drmic. En spiller som gjorde sine saker bra i Nürnberg for et par år siden, men som ikke lykkes i det hele tatt i Leverkusen i fjor. Sveitseren hadde 17 mål på 33 kamper for Nürnberg for to år siden, og fattige seks på 25 kamper i fjor, har fått en ny sjanse til å vise seg frem. Foreløpig ser det ikke lyst ut, selv om Drmic ikke har fått maksimalt med spilletid for Gladbach. Så spørs det da om Drmic vil slå til. Han har store sko å fylle, og det vil ikke bli lett å erstatte Kruse. Spørs ikke om Gladbach burde hentet en ekstra spiss med kvaliteter på cven i tillegg til Drmic. De skal tross alt spille Champions League og. Mulig de prøvde litt i kulissene utenom at media visste om det, eller kanskje de sprenger banken i januar? Hvem vet. Christoph Kramer valgte å fortsette karrieren i Leverkusen etter et vellyktet lån i Gladbach i fjor. Gladbach var tidlig ute ved å signere playmakeren Lars Stindl fra Hannover i januar. Stindl som i årevis har vært en av Hannover viktigste bidragsyter med sin silkemyke høyrefot har levert fløtepasninger i topp klasse og mål fra langt hold. I tillegg ble Thorgan Hazard hentet permanent, så basert på spillernes prestasjoner i fjor, så skulle man tro at de burde vært gode nok til å fylle skoene til Kramer.

Ellers har klubben hentet Andreas Christensen på lån fra Chelsea, Tobias Sippel fra Kaiserslautern, Nico Schulz fra Hertha BSC, Joel Mero fra KTP Kokta og Nico Elvedi fra Zürich uten at de vil komme til å heve Gladbach mannskapet.

I tillegg til å salgene av Max Kruse og at Christoph Kramers låneavtale gikk ut har Gladbach kvittet seg med legenden Filip Daems, Nico Brandenburger, Matthias Zimmermann, Janis Blaswich og lånt ut Peniel Mlapa og Amin Younes.

 

Ikke godt nok

 

Et dårlig overgangsvindu av Gladbach i mine øyne. Hentet for det meste stallfyll. Har et spennende talent i backen, Nico Schulz, men mangler kvalitet offensivt og burde kanskje hentet en mann for fremtiden som kunne erstattet Martin Stranzl på sikt. Blir spennende å se hvordan Favre klarer å løse «spisskrisen». Klarer han å få Drmic i skåringsform, eller blir det benken på sveitseren i år og? Ikke godt nok for å være med om topp fire i år. Et litt nedrustet mannskap er avhengig av at spillere som Sommer, Jantschke, Stranzl, Dominguez, Xhaka, Herrmann og Raffael holder seg skadefrie om de skal klare å snu dette.

 

Hva nå, Gladbach?

 

Jeg er ganske sikker på at hvis spillerne holder seg skadefrie, så vil resultatene komme. Favre har måttet gjort mange endringer i kamp etter kamp, så det har noe av innvirkningene. Gladbach nå begynne å få igang angrepspillet og prøve å få Drmic til å fungere. Får de Drmic til å skåre og holder backfireren (Jantschke, Stranzl, Dominguez og Johnson) skadefrie kommer Gladbach til å ta mange poeng fremover.

 

Ny uke, nye muligheter

 

Mye kan selvfølgelig endre seg, Vi skal ikke kimse av Gladbach. Vi har fjoråretssesongen som et frisk minne. Til onsdag spiller Gladbach Champions League kamp mot Sevilla, i Spania, så får vi håpe at «Die Fohlen» gjør en god figur og kommer tilbake på vinnersporet.

 

Kilder; Bundesliga Norge, Fussball Transfers og Wikipedia

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -