Kommentar: Som å få anmerkning for noe kompisen din har gjort

517

Bilde: Rick Dikeman, Wikimedia.

På fredagens pressekonferanse gjorde Bent Høie det klart at det ikke blir åpnet for breddefotballkamper fra 1. september. Breddeidretten og -fotballen må bære konsekvensene av myndighetenes valg.

Kommentaren gir uttryk for skribentens syn.

Tenk deg følgende situasjon: Du er elev, og en skolekamerat av deg som er glad i rampestreker, utløser brannalarmen på skolen. Dette ender i en panisk situasjon på skolen. Alle vet hvem som gjorde det, men det er du, og ikke kameraten din, som blir straffet og får anmerkning. Breddefotballen sitter med en lignende følelse nå.

- Annonse -

Breddefotballen har fulgt reglene lojalt

For bredden har hele tiden forholdt seg lojalt til myndighetenes smitteverntiltak. Likevel måtte klubbene, spillerne, trenerne og frivillige se på hvordan mange andre områder ble prioritert i gjenåpningen.

Til tross for at forskning viser at fotball ikke utgjør betydelig smitterisiko, ettersom tidsrommene med kontakt er minimale, har myndighetene valgt å holde fotballen stengt. Selv om tallene fra andre land som har åpnet for breddefotball viser at fotballen ikke fører til økt smitte, har fotballen blitt holdt igjen. Dette har ført til store frafall hos mange klubber, og en del lag har måttet trekke seg.

Dette har blitt begrunnet med at samfunnet skulle bli åpnet gradvist. Med andre ord var det viktigere for myndighetene å åpne for utenlandsreiser enn å få starte opp idretten i eget land.

Konsekvensene treffer breddeidretten

Denne avgjørelsen har bidratt til økt smitte i samfunnet. Reiselivet og -virksomheten har, i tillegg til hjemmefester, fått smitten til å blomstre opp igjen.

Riktignok har myndighetene aldri oppfordret til å dra til utlandet, men å feriere i Norge. Å forvente at oppfordringen følges når reiser til utlandet er tillatt, er imidlertid i beste tilfelle naivt.

Konsekvensene av dette treffer nok en gang blant annet breddeidretten og -fotballen. Selv om regjeringen fraråder alle utenlandsreiser og ikke åpner opp for reiser utenfor EU og EØS, går myndighetenes tiltak sterkest utover andre områder av samfunnet.

Det er riktig å utsette deler av gjenåpningen ved økt smitte. Man må likevel spørre seg hvorfor et tiltak opprettholdes når det har veldig lite betydning for smittevernet, men samtidig har negative konsekvenser for andre deler av folkehelsen og oppfattes som meget inngripende.

For breddeidretten er situasjonen kritisk. Dessverre ser myndighetene ikke ut til å ha forstått dens samfunnsmessige betydning. Kanskje skyldes det at det dreier seg om en neglisjerbar økonomisk aktør.

Norsk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger norsk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -