Borussia Mönchengladbach sikret fjerdeplassen

294

Det var duket for et meget spennende og viktig oppgjør på Borussia-Park mellom 4.-plasserte Borussia Mönchengladbach og 3.-plasserte Bayer Leverkusen på lørdag. Før kampen var det allerede klart at Leverkusen kommer til å ta 3. plassen i Bundesliga denne sesongen, og de er dermed klare for nok en sesong i Champions League. For Gladbachs del var det langt mer usikkert om de kom til å kapre 4. plassen, som gir mulighet til Champions League-playoff. Begge lag hadde et par gode muligheter i løpet av de første minuttene av kampen, og Stefan Kießling burde sendt gjestene i ledelsen etter en meget god mulighet fra nært hold, men Gladbachs Yann Sommer reddet den svake avslutningen. Leverkusen skulle likevel ta ledelsen etter at Charles Aranguiz scoret sitt aller første mål for klubben etter 20 minutter. Borussia Mönchengladbach presset på for utligning, men klarte sjelden å komme til flere gode avslutningsmuligheter. Gjennombruddet skulle likevel komme to minutter før pause, da André Hahn sendte vertene i føringen etter en retur fra Bernd Leno. Målet var Hahns tredje på like mange kamper.

Borussia Mönchengladbach fortsatte å være det beste laget også etter pause, og særlig Ibrahima Traoré skapte flere gode muligheter for Gladbach. Leverkusen ropte på sin side på straffe etter en snau times spill, da Hakan Calhanoglu traff Håvard Nordtveits arm, men dommer Bastian Dankert vinket spillet videre. Tiden begynte å renne ut for Gladbach da André Hahn dukket opp nok en gang etter 79 minutter og banket ballen inn bak Bernd Leno. Det endte dermed 2-1 til Borussia Mönchengladbach, som nå har et meget godt grep om  fjerdeplassen. P.g.a. deres meget gode målforskjell er det kun teoretiske muligheter for at de nå kan miste fjerdeplassen. Mens Gladbach har en målforskjell på +15 og 52 poeng, har Mainz på femte en målforskjell på +4 og 49 poeng. Det er altså meget mye som skal gå galt for Gladbach om de ikke skal få mulighet til Champions League-spill neste sesong. Kampen var også den siste hjemme på Borussia-Park for Martin Stranzl og Roel Brouwers, og med all sannsynlighet også for Håvard Nordtveit. Stranzl har annonsert at han legger opp etter sesongen, mens Gladbah har valgt å ikke fornye kontrakten med Brouwers. Nordtveit har på sin side kunngjort at han ikke kommer til å fornye kontrakten med klubben, og det er mye som tyder på at han drar til West Ham i sommer. I tillegg er det klart at Gladbach har valgt å ikke gjøre låneavtalen til Martin Hinteregger permanent, og østerrikeren drar dermed tilbake til RB Salzburg etter sesongen. Kontrakten til svenske Branimir Hrgota går også ut etter sesongen.

Borussia Mönchengladbachs konkurrent om fjerdeplassen, Schalke 04, klarte kun ett poeng hjemme mot Augsburg. Schalke dominerte kampen og skapte flere meget gode muligheter, men klarte ikke å ta vare på sjansene. Blant andre hadde Max Meyer flere gode muligheter til å sende Schalke i ledelsen. Gjennombruddet kom likevel ikke før etter 82 minutter, da Klaas-Jan Huntelaar sendte de kongeblå i ledelsen, og da trodde de fleste at alle tre poengene skulle bli igjen på Veltins-Arena. Augsburg ville det imidlertid annerledes, og Daniel Baier utlignet til 1-1 med en markkryper fra ca. 20 meter. For Schalke er det dermed kun teoretiske muligheter for at de kan ta fjerdeplassen fra Borussia Mönchengladbach, mens Augsburg nå er sikret ny Bundesligakontrakt neste sesong. Kampen var forøvrig Joel Matips siste hjemmekamp for Schalke, ettersom det er klart at han drar til Liverpool etter sesongen.

Hertha Berlin gikk på sin side på et skuffende hjemmetap mot Darmstadt. Vladimir Darida ga Hertha en meget god start på kampen da han sendte Hertha opp i 1-0-ledelse etter et kvarter. Ti minutter senere var lagene like langt etter at Jerome Gondorf utlignet for Darmstadt. Begge lag fortsatte å skape flere gode muligheter utover i omgangen, men det forble 1-1 til pause. Over i andreomgang var det Darmstadt som kom til de beste mulighetene, og lagets toppscorer Sandro Wagner hadde flere gode muligheter til å sende Darmstadt i ledelsen. Det skulle han også gjøre etter 83 minutter, da han satte inn 1-2 fra nært hold. Wagner måtte likevel forlate banen etter to gule etter 88 minutter, og etter kampen sa han at dette fort kan ha vært hans siste kamp for klubben. Hertha presset på for utligning mot slutten, og de ropte også på staffe etter at Mitcchell Weiser gikk ned i feltet, men dommeren vinket spillet videre, og det endte dermed 2-1 til Darmstadt på Olympiastadion i Berlin. Tapet var Herthas fjerde på rad i ligaen, og den sjette kampen på rad uten seier. Det er dermed kun teoretiske muligheter for at hovedstadsklubben tar fjerdeplassen denne sesongen. Darmstadt kan på sin side feire nok en sesong i Tysklands øverste liga etter seieren.

Det siste laget som er involvert i kampen om europacupspill neste sesong, Mainz 05, spilte borte mot nedrykkstruede Vfb Stuttgart. Mer om den kampen kan du lese her.