Før Bundesliga-sesongen 2020/21: Bayern München

190

Den nye Bundesliga-sesongen nærmer seg, og fram til seriestart analyserer Fotballnerd.no hver klubb. Siste klubb er Bayern München, som jakter sitt niende strake seriegull.

Bayern München har kun vunnet ett seriegull i 1932 før Bundesliga ble grunnlagt. Klubben var heller ikke blant de 16 opprinnelige lagene i Bundesliga, men rykket opp i 1965. Det tok ikke lang tid før klubben begynte å dominere tysk fotball. Tysklands mestvinnnende fotballklubb har tretti seriegull, tjue cupgull og seks seire i Champions League og forgjengerturneringen.

Til tross for åtte seriegull de siste åtte årene, har ikke alt gått etter planen for klubben. Bayern vant «The Treble» i 2013 og spilte bra fotball, både under Heynckes og Guardiola. Etter Guardiolas avskjed i 2016, ble tidene mer trøblete. Selv om Bayern avsluttet Bundesliga på førsteplassen hvert år, hadde klubben alltid byttet trener i forhold til sesongen før.

Sesong 2019/20

Selv om Bayern var på førsteplassen etter seks runder, ble sesongstarten ikke vellykket sett under ett. Laget spilte ikke god nok fotball, og da resultatene begynte å svikte, var trener Niko Kovac i trøbbel. Et 1-5-tap i Frankfurt kostet Kovac jobben etter ti serierunder.

- Annonse -

Kovacs assistent Hans Dieter «Hansi» Flick ble etterfølgeren, og klarte å snu trenden. Han åpnet sterkt med en 4-0-seier mot Dortmund. Selv to tap på rad mot Leverkusen og Mönchengladbach klarte ikke å ødelegge den generelt gode stemningen rundt klubben. Likevel var Bayern kun på tredjeplassen etter halvspilt sesong.

Dette endret seg fort i 2020. Av alle offisielle kamper som Bayern har spilt så langt i år, har kun én ikke endt med seier: Hjemmekampen mot Leipzig endte 0-0. Utenom det har Bayern vunnet alle kamper i Bundesliga, og vant sitt åttende seriegull på rad, til slutt med god margin.

I tillegg vant Bayern også cupfinalen mot Leverkusen. I Champions League presterte laget på samme nivå som i Bundesliga, og vant samtlige internasjonale kamper i 2019/20-sesongen. Etter 1-0-seieren i finalen mot PSG, sikret Bayern seg «The Treble» for andre gang i klubbens historie.

Overgangsmarked

Spillere ut

Thiago (Liverpool), Lars Lukas Mai (SV Darmstadt 98, lån), Christian Früchtl (1. FC Nürnberg, lån), Ivan Perisic (Inter Milan, var på lån), Philippe Coutinho (FC Barcelona, var på lån), Alvaro Odriozola (Real Madrid, var på lån)

Thiago er en meget god sentral midtbanespiller så lenge han er frisk. Utenom det har Bayern ikke mistet noen veldig viktige spillere, selv om Ivan Perisic presterte greit.

Spillere inn

Leroy Sané (Manchester City), Alexander Nübel (FC Schalke 04), Tanguy Nianyou (Paris Saint-Germain), Joshua Zirkzee (andrelaget), Adrian Fein (Hamburger SV, var på lån)

Leroy Sane er klubbens største overgang dette vinduet – og kommer etter at Bayern har jaktet spilleren i ett år. Alexander Nübel er en ny keeper og Tanguy Nianyou et 18-årig talent. Trener Hansi Flick ønsker seg en ny høyreback, en ny kantspiller og en ny sentral midtbanespiller.

Tropp

Keeper

Den tyske landslagskeeperen Manuel Neuer er tilbake på sitt vante nivå. Lagkapteinen varter opp med gode redninger, er flink til å forlate streken og sterk med ballen på foten. Det er vanskelig å se for seg at Alexander Nübel klarer å utfordre førstekeeperen denne sesongen.

Forsvar

I midtforsvaret gikk Niklas Süle glipp av store deler av forrige sesong på grunn av skade. Den fysisk sterke midtstopperen er solid, men ikke fremragende i oppbyggingen. Jerome Boateng skulle egentlig forlate klubben, men overbeviste med sterke prestasjoner etter Süles skade. For Lucas Hernandez, Bayerns dyreste spiller noensinne, ble forrige sesong en skuffelse. 24-åringen, som også kan brukes som venstreback, spilte kun 25 kamper til sammen, delvis grunnet skader. I løpet av sesongen ble venstrebacken David Alaba flyttet til midtforsvaret og overbeviste. Østerrikerens kontrakt varer for øyeblikket ut 2020/21-sesongen. Dermed er det ikke helt sikkert at han blir i München denne sesongen. Om han forlater klubben, kommer klubben til å kjøpe en erstatter. Tanguy Nianzou er et lovende talent.

Med Alaba som midtstopper, ble den ledige plassen på venstre tatt av Alphonso Davies. 19-åringen er egentlig en offensiv spiller og tolker rollen veldig offensivt, noe som passer godt til Flicks offensive spill med høye backer. Mens Davies er veldig sterk i det offensive spillet, er han ikke alltid riktig plassert defensivt, men berger mange situasjoner med sin høye hastighet.

På høyresiden har Benjamin Pavard, opprinnelig en midtstopper, tatt plassen. Franskmannen er ikke på samme nivå som Joshua Kimmich, men er stort sett solid defensivt. Pavard bidrar i tillegg offensivt, selv om det skjer i mindre grad enn Davies.

Midtbane

Grunnen til at Pavard brukes som høyreback, er at Joshua Kimmich har vist seg å være veldig verdifull sentralt på midtbanen. Kimmich er viktig, både for det defensive og for oppbyggingsspillet, og er samtidig en bidragsyter offensivt. Leon Goretzka, for øyeblikket det fremste alternativet for plassen ved siden av Kimmich, er en sterk boks til boks-spiller, som utviklet seg meget godt i løpet av forrige sesong. Corentin Tolisso har slitt mye med skader, 21 år gamle Michael Cuisance har vist noe av sitt potensial mot slutten av forrige sesong, og Adrian Fein var på lån i 2. Bundesliga. Javi Martinez kan forlate klubben før vinduet stenger. Thiago har forlatt klubben. Bayern kan dermed miste både kvalitet og bredde sentralt på midten.

Plassen bak spissen har etter trenerbyttet tilhørt Thomas Müller. Müller, som ofte satt på benken under Kovac, har gjort seg fortjent tilliten. I femti kamper forrige sesong, har 31-åringen produsert førti målpoeng. Müller har en meget god spill- og romforståelse, og er sterk både som tilrettelegger og som avslutter.

Angrep

På kantene har Bayern økt kvaliteten gjennom kjøpet av Leroy Sané. Den tyske landslagsspilleren var ute med en korsbåndskade store deler av forrige sesong, men har vært skadefri en stund nå. Sané er kjapp og en god dribler, og er sterk både som tilrettelegger og avslutter. Høy hastighet og gode driblinger er også hovedstyrkene til Kingsley Coman, som imidlertid må forbedre sluttproduktet sitt, og prestere mer stabilt.

Stabiliteten har tidligere også vært utfordringen til Serge Gnabry. Gnabry liker å trekke inn i banen, tilrettelegge for medspillerne eller avslutte selv. På sitt beste kan 25-åringen være en viktig og avgjørende faktor. På sitt verste er han bortimot usynlig. Med Hansi Flick ved roret, har Gnabry imidlertid stort sett prestert på konstant høyt nivå, og særlig hevet bunnivået sitt betraktelig.

I Robert Lewandowski har Bayern den kanskje beste midtspissen i verden for øyeblikket. 32-åringen er en storscorer, og ble den første spilleren noensinne til å bli toppscorer i serie, cup og Champions League forrige sesong. Dessuten kan Lewandowski også brukes i kombinasjonsspillet. Polakken har ingen markante svakheter, og er en meget viktig del av Bayerns angrepsspill. Bak Lewandowski er talentet Joshua Zirkzee er lovende alternativ.

Trener

Hans-Dieter Flick er for første gang hovedpersonen på den store scenen. Han trente Hoffenheim mellom 2000 og 2005, men klarte ikke å rykke opp til 2. Bundesliga og fikk sparken. Fra 2006 til 2014 var han assistenten til Joachim Löw, og forlot det tyske landslaget etter VM-gullet i 2014. Fram til 2017 var han sportsdirektør hos Tysklands fotballforbund. Etter en kort periode som daglig leder i Hoffenheim, ble Flick Kovacs assistent i Bayern i 2019. Han ble hovedtrener etter at Kovac hadde fått sparken.

Under Flick presser Bayern meget høyt, og er aggressive i gegenpressing. Dette ønsker treneren å justere. Flick vil at Bayern skal ha ballen mer og i lengre perioder, samt at laget skal bli flinkere til å foreta temposkifter. Gjennom dette ønsker han å erstatte noe av det krevende presspillet. Bayern er imidlertid også veldig offensive med ballen, og har mange strenger å spille på.

Klubb

Den øverste klubbledelsen byttes for tiden. Uli Hoeneß har gitt seg som president, men er fortsatt present i mediene. Herbert Hainer tok over i november. Styreleder Karl-Heinz Rummenigge gir seg etter 2021, og vil bli etterfulgt av keeperlegenden Oliver Kahn. Sportsdirektøren Hasan Salihamidzic har blitt forfremmet til sportssjef og er dermed et medlem av styret.

Etter et tilnærmet perfekt år 2020 så langt, er tilfredsheten i og rundt klubben stor. Likevel er det som alltid stort press i Bayern. Klubben og supportere forventer flere trofeer, uavhengig av den sterke 2019/20-sesongen.

Vurdering

Bayerns tropp er den beste i Bundesliga. Sammen med sin gode trener, er laget soleklare favoritter til å vinne gullet.

Les om de andre klubbene i Bundesliga før sesongen 2020/21:

Borussia Dortmund

RB Leipzig

Borussia Mönchengladbach

Bayer Leverkusen

TSG 1899 Hoffenheim

VfL Wolfsburg

SC Freiburg

Eintracht Frankfurt

Hertha BSC

Union Berlin

FC Schalke 04

1. FC Köln

FC Augsburg

Werder Bremen

Arminia Bielefeld

VfB Stuttgart

Tysk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger tysk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -